Pozz,potrebna mi je vasa pomoc u vezi poluprovodnika P tipa.Naime posle zavrsene druge godine el tehnicke skole resio sam da se malo potsetim nekih osnova.Muci me poluprovodnik P tipa.Procitao sam mnogo literatura o poluprovodnicima i PN spoju ali nigde nisam nasao odgovor koji trazim.Kod poluprovodnika N tipa koji ima viska elektrona zbog primesa antimona,cini kovalentnu vezu sa 4 susedna elektrona silicijuma.Kako u kristalnoj strukturi silicijuma nema mesta za jos jedan elektron,on postaje slabo vezan i vec na sobnoj temperaturi postaje slobodan.Posto je atom antimona "izgubio" jedno negativno naelektrisanje on postaje pozitivan.To shvatam.Ali kod poluprovodnika P tipa kod koga je u kristalnu stukturu ubacen atom bora,tj koji ima 3 elektrona u poslednjem omotacu on cini samo 3 kovalentne veze.E sad mene buni kako je tu nastala jos i ova supljina,ako je svaki atom u prirodi elektro neutralan?Posto mu je "jezgro" +3 (3 puta pozitivno) a omotac -3.Sa jos ovom supljinom (znamo da su supljine pozitivne) ispada da je "jezgro" +4 a omotac -3.Ali onda taj atom nije elektro neutralan nego pozitivan jer ima viska pozitivnog naelektrisanja.
Nadam se dacete razumeti sta sam pitao,inace nebi bio nikakav problem sa ovim da sam slusao casove elektronike

,nego ovako sad citam iz radoznalosti.Pitanje je pomalo banalno,a odgovor je garant prost ali ga ja nemogu uociti :P