Iskopao sam neki asihroni motor proivodjach je Iskra Kranj jedino sta mogu sa njega da vidim je da pishe 12 v 50 Hz, dali bi mi neko mogo pomoci da provalim kako radi i dali se moze iskoristiti za proizvodnju struje kao vetrogenerator ....iz njega izlaze samo 4 zice 2 su kratko spojene ,naravno da se ogradim odma to bi bio pionirski pokushaj da se neshto dobije od vetra makar da se mobilni puni ::))))
ajde ako ima neko da pomogne kasnije cu okachim i slicice samo da provalim kako se postavljaju [Ovu poruku je menjao kmkid dana 05.02.2011. u 11:10 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao kmkid dana 05.02.2011. u 11:11 GMT+1]
Ajde Zorane prvo slicice
Postavljanje slicica se vrsi tako da kad postujes poruku dole u dnu te poruke ,njenog prozora imas opciju ''Upload uz poruku'' tu kliknes i ostalo ces videti .pozdrav
Na ove dve sto nisu kratko spojene prikljuci 12V 50Hz i sigurno ce raditi ,prikljuci na kratko da vidis ,mozda nesto nije u redu .Nadam se da mu ne treba kondenzator za start ahahaha .Nikada nisam video ovoliko mali asinhroni motor .Pozdrav
Probao sam na ove dve slobodne 12 v nishta se nedeshava ...naravno na kratko da ne zadimi shta
i da na levoj polovini skoro da se nevidi nishta koji je tip i td....
Ok motorche radi bash fino kako treba skoro da je beshumno , e sad glavni deo dali moze da se iskoristi da proizvodi 12v kao mali vetrogenerator... i shta bi mi bilo potrebno uz njega od elektronike ...itd ima li ko da je neshto slichno pravio pa malo da mi objasni ako ima nerava....
Dali mozesh " Im741" da mi ispishesh model i tip kad vec imash isti taki motoric...naravno "please"
Da bi proizvodio tih 12 V 50hz morao bi da se okrece1450- 1500 o/min ,to moras uraditi preko reduktora jer vetrenjaca se ni priblizno toliko ne okrece ,mislim da je ogranicavaju na 150 o/min kocnicom .Kod asinhronog motora se mora dodati kondenzator da bi radio kao generator i to gde je bio start kondenzator ,mora se odraditi proracun za njega ali ti nisi dao vise podataka o motoru.Pozdrav
mislim da je bolje naci neki DC motoric sa vec ugradjenom redukcijom npr 1/60 pa da njega koristis , ja imam jedan takv i napravio sam baterijsku lampu koja se puni okretanjem rucice , a iz baterije sam izvukao i punjac za telefon kao i napajanje za mali toki-voki koji radi na 466Mhz :)
za punjenje telefona je mnogo bolje ako generator puni neku bateriju pa iz nje da se puni telefon, npr uzmes bateriju od 6V i nakacis neki naponski stabilizator na 5V i za struju koja odgovara tvom telefonu
ako mislis izvuci vecu snagu iz generatora a da bude efikasno onda nadji DC motor za sto veci radni napon (npr 24V) ali sto manji br obrtaja, njega mozes vezati direktno na osovinu elise bez redukcije...
postoje vec male baterijske lampe za satore koje na sebi za punjenje baterije imaju kombinaciju solarnog panela i male vetrenjacice, naravno LED je ugradjen kao izvor svetlosti , a lako se moze napraviti iz njih izvod za punjenje mobilnog, ja npr uspesno punim mobilni sa solarnim panelom snage 2W 165mA (nekih 14,4V radnog napona)