Citat:
veleNS: Konzul u SU mi je rekao da pokušam ponovo tako što ću nastaviti učiti jezik. Opštine po Madjarskoj,uključ i Budimpeštu, više nikada. Jer mi je i sam rekao da ko god preda tamo a dolazi iz Srbije, biće pozvan na proveru da li u SU ili BG. To im je sada praksa da zovu sve, bez slučajnog odabira kao ranije(svaki 30.50.). Zakazao sam neki dan ponovo u BG, termin dobio sredinom novembra.. Do tada, tj nekih 45-60 dana stiće mi i odbijenica iz Budimpešte. Sve se uklapa, samo ja izgubi jednu godinu na svim tim zajebancijama

Praksa opovrgava njegovu pricu, nasa prijateljica, madjarica, je predala u martu u Madjarskoj i proslog meseca bila na zakletvi, bez ikakve naknadne provere. Mozda su lagali njega, pa on laze vas, ali nije tacno da se svi pozivaju na proveru. To njegovo insistiranje da se predaje po konzulatima bi bilo OK da njih ima dovoljno za obim posla, ovako je besmisleno da ti cekas 3-4 meseca samo za termin, pa onda da opet cekas da dilpomatska posta odradi svoje, da se procesira, pa i kad ti odobre cekas zakletvu, pa onda zakazujes za pasos (opet pr meseci) pa ti treba sve ukupno vise od godinu dana do pasosa. Ovako preko Madjarske, ceka te oko 6 meseci sa proverom, 5 bez provere ako imas srece da te ne pozovu, cim dobijes lakcim ako hoces da platis ubrzani postupak mozes pasos za dan, 7 ili 21 a u vecini opstina se ne zakazuju termini za pasose nego se samo pojavis. Drugi problem je sto ti isti konzuli rade i provere, sto znaci da svako povecanje obima provera jos vise produzava vreme cekanja za nove aplikante jer se provera mora obaviti u roku od 30 dana, gde konzul radi proveru umesto da prima nove prijave.
Niko nema nista protiv konzulata i ne zeli da njih izbegava zato sto im noge smrde, pitanje je samo logisticke prirode i gubljenja vremena. Onaj ko zna dobro madjarski da prodje proveru u konzulatu moze mnogo brze da zavrsi celu pricu ako pocne u madjarskoj, pod uslovom naravno da ne ide preko nekih tako "garantovanih" sema koji nude ovo i ono a na kraju dobijes odbijenicu. Nisu Madjari naivni, znaju oni da se rade te seme. I ako te pozovu na proveru, pozovu, sta sad, moras znati jezik svejedno.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić