Elem, posle skoro 6 meseci sa pasosem u rukama da vam prenesem neke utiske u vezi putovanja, cisto radi male stimulacije, mada odmah da kazem da jos nisam imao prilike da putujem kolima u madjarsku.
Nemacka:
- dobar dan (dajem pasos)
- dobar dan (pogla sliku, vrati pasos), hvala, dobrodosli
Hrvatska: isto, s tim sto mi je trazila saobracajnu.
UK, Heathrow: ne pricas ni sa kim, stajes u red za UK/EU drzavljane, posle par minuta cekanja u redu ulazis u kabinu, sam ubacujes pasos u citac, pogledas u kameru dve sekunde i ulazis u UK.
USA: Online se prijavis za ESTA autorizaciju ($14), nema viza.
- dobar dan
- dobar dan
- svrha putovanja? Odgovorim
- ovo je nov pasos, imate li stari kod sebe? Objasnim da sam od skoro drzavljanin.
- imate li jos neko drzavljanstvo? Imam dvojno drzavljanstvo, drugo je srpsko.
- imate li kod sebe drugi pasos? Imam, dam mu
On pregleda pasos i ucuka nesto u komp (verovatno to da imam dva drzavljanstva)
- imate li povratnu kartu za izlazak iz usa? Pokazem mu.
- dobrodosli u USA, ne morate se vratiti ovim letom i ne morate nas obavestavati o promeni ali morate izaci pre 12 marta (3 meseca). Ja klimnem glavom, kazem hvala, dovidjenja i to je to. ESTA inace vazi dve godine za multi-entry.
Slovenija, prvi put:
Dibar dan, dobar dan, pogleda slike, srecan put.
Slovenija drugi put, juce, jedino negativno iskustvo:
Nista dobar dan, samo pruzio ruku, ja mu dam pasose
Gleda i odmah komenarise, znas li ti madjarski? Znam, kazem.
Da, da, znas sigurno, on meni onako sa visine. I tu me iznervira u cugu, sad rekoh necu da ti kazem rec madjarskog pa makar zvao ambasadora licno, ce se ispricamo zena i ja s ambasadom (ona ionako sad zna vise od mene) a onda cu da ga izganjam kod sefa za maltretiranje.
On i dalje kulira i nastavlja onako nipodastavajuce: sta znas? Znam svasta, odgovaram na srpskom.
On i dalje nastavlja: da, da, svasta znas, poklonili vam madjari pasose... Jesu, odgovaram ja iz cuga
On se nesto mrsti, vidim mu iz ociju da ne moze da podnese sto imam pasos a zna da mi ne moze nista i samo mi vrati pasose bez reci i odmahne rukom. Drkos na drzavnoj sisi.
Al eto, sem tog pacenika, svuda je bilo pozitivno iskustvo.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić