shadow88 shadow88 Tehnicar automatike i elektronike Dizel elektro agregata Energoglobal d.o.o Novi Sad
Član broj: 217056 Poruke: 3077 *.adsl-a-3.sezampro.rs.
Jabber: ljubicicrobert@yahoo.com
|
svi noviji telefoni se pune na 5V ravno, imaju toleranciju od 0,1-0,2V a neki nece da se pune ako je napon cak 0,1V gore ili dole, naravno da moze da se puni direktno preko USB-a , na desktop racunarima je struja sasvim dovoljna dok je na laptop-u struja USB-a ogranicena na 0,5A , moze da se se puni talefon preko naponskih regulatora , ja sam sebi napravio solarni punjac sa panelom 14,4V 2W i promenljivim regulatorom LM317T koji je predvidjen za 1A maksimalno, a ja punim telefon i Mp4 plejer sa tim kad imam potrebu vec godinama, i to radi regulator bez hladnjaka , naravno bolje je uzeti fiksni stabilizator napona na 5V jer tako izbegnes dodatno igranje i dodatne komponente, LED mozes ubaciti dva komada, za indikaciju 12V i za indikaciju 5V da znas da je sve ok kad ubodes punjac u upaljac auta , i sasvim je normalno sa se baterija greje kad se puni, a sto se tice crkavanja baterije , male su sanse za to jer telefon i elektronika na bateriji regulisu punjenje iste, pune je impulsno itd, ... bitno je samo da stabilizator napona stavis na neki hladnjak da se ne pregreje tj crkne.
kao sto rekoh, kupio sam na buvljaku USB punjac za kola za 200 din, po prodavnicama isti i slican kosta i do 1500din, a na pijacama i vasarima moze se naci za 150-400din i radi posao.
|