nije mi jasno onda kako si diplomirao na proizvodnom masinstvu, a da nakon diplomiranja trazis obuku za cnc

nemoj da nas brukas :-D
Gde si diplomirao?
Da si kojim slucajem bio kod nas na katedri za proizvodno masinstvo masinskog fakulteta u beogradu, ne bi mogao da prodjes tek tako kod Branka Kokotovica ( asistenta na predmetu masine alatke, najveceg gurua za CAD/CAM na nasoj katedri, po kome je ZMA (zavod za masine alatke) dobio naziv Brankovo carstvo, a svi oni koji znaju Branka znaju o cemu pricam)
Pazi ovako, moj ti je savet da se na zaleces bas tako na obuku za cnc i te fore, ovo je Srbija i bojim se da neces bas konkretno dobiti ono sto zelis, ili ces dobiti ali ce te neko debelo odrati, tako da bi ti se u tom slucaju vise isplatilo da sebi kupis neku malu cnc masinu i da se sam ucis.
Pojam CNC obuka je sirok, imas raznih cnc masina od prostih CNC gde kontrolises samo jedan parametar do obradnih centara, gde se svaka programiran na svojstven nacin, ali sustina je ista.Na tebi je da odlucis na cemu zelis da radis (mada kada jedno savladas kako valja, uz malo truda lako ces se preorjentisati na nesto drugo).
U danasnje vreme internet tehnologija na netu imas raznoraznih tutorijala, pa cak imas i neke stvari na youtube, pa bih ti preporucio da to malo procesljas, takodje postoje softveri za CAD/CAM ( poput PRO-E, SW...) pa bi bilo dobro da se opredelis za neki i njega da naucis.
E kad sve to savladas i kad stanes pored masine onda ne znas nista :-D , ne znas ni da je pokrenes ni da joj ubacis program...E to je ono sto cini sustinu, a to, siguran sam, i ne samo ovde neces lako dobiti! Cak i ako naletis na nekog dobrog i postenok coveka koji ce ti to sve pokazati, kad odes u drugu firmu i stanes pored druge masine isti problem, nemas pojma :-D
Zakljucak,
Programiranje je najlaksi deo, pogotovu kad znas neki od programa i to se moze relativno lako savladati za kratak vremenski period ( pogotovu ako si proizvodni inzenjer

).
Ono sto se izdvaja je upravo rad sa masinom, znaci moras je znati u prst, od toga koliku ima tacnost,da li hoce da "krade", kako da pozicioniras obradak, kako da nadjes "nule" kojim rezimima mozes da teras a da dobijes zeljen kvalitet obrade (cesto se ne poklapaju racunski rezimi sa stvarnim), zatim kljucna stvar kad sve ovo predhodno znas je strategija obrade, odakle poceti, koliko skinuti po prolazu bla bla bla...Da bi se sve ovo savladalo, potrebno je puno vremena i ne verujem da ce ti neko tek tako dati ovo znanje "na izvol'te"