Ismete, vidi ovako. Ja vec godinama isprobavam razne distribucije Linuxa i mnogo toga sto si rekao je tacno. Ja ako ih nisam probao 50, nisam ni jednu

. Medjutim, ima nesto sto trazi dodatno objasnjenje.
Mnogi se jos uvek drze CD-a. Brze se skine ISO sa ~700MB nego sa 2.000 i slicno. Onda ne moze sve da se stavi sto moze coveku da zatreba. Ali, ne mora nikako da se obavezno radi sa terminalom. Ima jednostavan graficki pristup i za to.
Olaksica, a po nekim analiticarima i mana, distribucija kao Ultimate je sto sve skines odjednom i sve to se natrpa na hdd, pa koristis sta ti treba. I ja mrzim da trazim naknadno bilo sta, ali nekad mora, za neki poseban hardver i slicno, cak ni Ultimate ne moze da ti da sve sto ti moze zatrebati, u sirem smislu. On ti recimo skine sve rasplozive programe iz Ubunut "magacina" (repozitorija) ali tamo jos uvek nema IE za Linux, drajvera za neki stampac i slicno.
Dakle, razlika je izmedju distribucija koje na 1 CD ili na vrlo malo vise od toga, recimo 800 MB (sto mora na DVD) dadu osnovno, zatim onih koje na slican nacin dadu i ono dodatno - za medije i slicno, pa opet onih koje na vecem DVD dadu SVE osnovne pakete i cetvrte grupe, koja na velikom DVD dadu i sve osnovne pakete i sve dodatke kojih mogu da se sete, za medije i slicno.
Treba imati u vidu da je u nekim zemljama zabranjeno davati neke programe direktno korisniku, nego ovaj mora sam to da skida, zbog zakonskih stvari. Mint zbog toga ima vise varijanti. Neke od njih nemaju sve kodeke i ostale dodatne stvari i ako se ide tvojim principom, takvu distribuciju bismo mogli nazvati losom, a nije, nego je to onaj isti Mint iz koga su odstranjene zakonski zabranjne stvari.
Jednostavno, zivot je vrlo sarolik, pa tako i distribucije. Jesi li probao mozda Puppy? To je dugo moglo da stane na onaj malecki CD, kao vizit karta, ne znam da li jos moze, a jednostavno "rastura" - ima sve zivo i sve radi odmah, ali je naravno skromnije sminke i slicnih stvari.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!