Iako sam pobornik Microsoft rešenja i smatram da Microsoft ima odlične proizvode za poslovnu primenu, ovaj primer migracije na Linux mnogo smrdi...
Citat:
The operating system relies on Solothurn Univention Linux.
Koliko sam shvatio, u pitanju je neki Swiss-made Linux, koji je pravila ko-zna-koja i ko-zna-kakva ekipa.
I koji je moj SCALIX?! Na sajtu piše da XANDROS ima neke veze sa time, ali ja za SCALIX čuo nisam nikada (nikada, nikada, nikada

)
Iako isključivo radim sa MS tehnologijama, poznato mi je da za Linux postoje izuzetno kvalitetna mail rešenja, skoro sam čak video da u jednoj našoj Opštini koriste Linux mail server bez ikakvih problema. Neću više da trošim tastaturu na debile iz CH, iz aviona se vidi da je ovo nameštaljka. Upali ljudi na državne jasle, pa se malo opustili, jbg 9 godina nije mnogo za migraciju, a i slatko je uzeti pare od države...
Međutim, ovaj primer je dobar za ilustraciju stanja u Linux svetu. Dešava se tačno ono što sam i pomislio pre par godina da će se desiti: prevelika sloboda je uništila Linux. Da su se odgovorni ljudi zaduženi za razvoj Linux-a usredsredili na razvoj jedinstvenog Linux distroa, stvari bi bile mnogo bolje. Ovako postoji hiljadu Linux distroa, što lokalnih, što globalnih, koji služe samo za rasipanje energije i vremena. Distroi niču k'o pečurke posle kiše, ali sve se uglavnom svodi na to. Ispada da je Linux-ovcima najbitniji kvantitet. Prosto mi je neverovatno da IBM, Red Hat, Novell i ostali veliki igrači ne mogu da naprave nešto što će da valja i što moći da se koristi na desktop-u.
Trenutno probavam Fedoru 13 i sviđa mi se, ali mi je neshvatljivo da neke stare nedoslednosti iz vremena Red Hat-a 8 i prvih verzija Fedore nisu rešene. I to su sve neke osnovne stvari koje umeju da iznerviraju čoveka i dignu mu pritisak na 200! Dođe mi razbijem monitor kad vidim da stari bagovi nisu rešeni ni posle 7-8 godina. Čak su prisutni neki bagovi koji su još 2003. korišćeni kao argumenti Windows tabora u onoj epskoj temi od 30-ak strana...

Sigurno ima 4 godine kako nisam probao neki Linux distro i moram reći da sam se totalno razočarao koliko je malo napretka. Ako se KDE ubaci u celu priču, može se reći da se u proteklo vreme i nazadovalo.
Doduše, da ne budem skroz negativan, HTC HD2 sam iskoristio kao modem. Internet je preko USB kabla proradio iz prve!
//disclaimer:
Molim Linux družinu da ne pomišlja na argumente "probaj onaj drugi distro, tamo sve radi" (copyright - tdjokic)

This time next year we will be millionaires
- Dell Boy -