Citat:
elem, radio sam u firmi koja ima svoj proizvod (cms) koji koristi svoj framework (pisan za taj cms, tako da se vise moze uzeti kao core cms-a a ne kao nesto sto moze da bude stand-alone fwk, ali to je nebitno trenutno) koji koristi ORM.
...
zakucavao (nije bila neka azdaja od masine, nas lokalni dev server, ali opet nije bila igracka).
prvi koraci su bili da se poboljsa kesiranje, da se izmene ne rade instant nego da se smestaju u "job poolove" koje kasnije "worker" skripte izvrsavaju sekvencijalno (pri tom se korisniku koji napravi izmenu ona automatski prikazivala tako sto se cuvala u sesiji neko vreme) i to je dalo neke rezultate ali se server i dalje mucio.
...
Jel ste koristili neki poznati ORM ili pisali vas?
U firmi u kojoj sam radio, nas dvojica smo pisali ORM oko 4-5 meseci i dobili jaje od programa; tj. jaje kad se uporedi sa Doctrine-om koji se razvija
godinama. I nikad nismo ni stigli do transakcija, API nema ni 5% od onoga sto mi doctrine nudi, nema listenere, behaviour-e, lako definisanje relacija, deep validaciju itd itd... Jednostavno, kad jednom naucis Doctrine, veruj, NIKAD vise neces raditi bez njega.
Tako da je vas problem verovatno bio i neoptimizovan kod. Ok, slazem se da svaki ORM donosi usporavanje, ali je to totalno zanemarljivo u odnosu na dobit. Eto ti primer; nek mi Doctrine uzme 100ms da onaj fancy query prebaci u SQL. Ali; on ce sve to da stavi u DB transakciju i uradi odjednom, a rollback mi cuva bazu od problema!
Probaj ga, ako znas OOP, trebace ti svega par dana da ga naucis i vidis njegove mogucnosti.
Citat:
Obozavam kad neko koristi ORM i slicne gluposti u PHP-u. Uvek lepo zaradim na konsultacijama za optimizaciju aplikacije

. Samo napred...
Ako ces jos koji put da izjavis nesto ovako glupo, stavi slem
Ta tvoja prica moze da prodje kod ne-programera, i ti to znas. Ti si ocigledno samo 'prodavac', jer svaki ozbiljan programer ce da te pita koji FW i ORM koristis.