vidi, cazacok - fora je u tome da je tvoja pozicija i pozicija nekog mladog coveka bitno razlicita, pa gledate na situaciju drugacije. A tako i treba da bude, inace ne bi nesto stimalo.
Nije to nista cim se nije vec neko bavio - u ovom slucaju Maslov

Po njegovoj tablici ti si vec zadovoljio prva tri stepena potreba i sad -po tvojoj prici- najverovatnije se nalazis izmedju 4. i 5. i preispitujes sopstveni razvoj, te kontas sto si i gde si negde stigao. I to je ok.
Problem je sto ti klincu od dvadeset i kusur, koji je negde izmedju 1. i 2. stepena - zivi sa kevom i caletom, oni ga hrane, nema posao i sanja o porodici - objasnjavas da mu prva 3 stepena nisu ni bitna, nego da treba da su ova dva poslednja najbitnija

A to ne ide, prvo prvo, a onda drugo drugo.
Mlad covek treba da grebe da obezbedi sebi da sam sebe hrani, oblaci, da radi, da zaradi, da se skuci, da stvori porodicu ako mu to treba, da izgradi sa njima odnos, da se ostvari kroz skolu i izgradi karijeru, da se izbori za mesto u zajednici, da stice ugled, pa tek onda da dodje u poziciju da razmislja - jbt da li sam trebao da uradim to ili ovo, da ostanem i odem.
Pa tako neki ljudi u tvojoj fazi zakljuce da im to sto su radili nista ne treba, da su "losi ljudi" pa se okrecu apstraktnijim temama, postaju verujuci ili se okrecu nekoj ideologiji (zavisi od kova) ili prodaju sve pa putuju brodicem po Evropi ili skontaju nisam dovoljno uradio, pa kupuju jos, rade jos - pa nije retko da vidis starijeg gospodina kako sedi u Porseu sa uvucenim stomakom u nadi da ce povaliti jos neku ribu.
Opcija ima dosta.
Samo moras imati u vidu da te odredjena pozicija u ostvarenim potrebama moze omesti da sagledas realno sliku, pa tako posto si resio svoje osnovne potrebe kao sto su hrana, stan, plata, posao i sl malo zapostavis vaznost toga u zivotu i dodatno idealizujes vrednosti i potrebe koje tebi trebaju - kao sto su medjuljudski odnosi, mesto u drustvu i sl.
Znam tako par ljudi koji su bas u toj situaciji meni objasnjavali lepotu zivota u Srbiji u kojoj vec dugo nisu, zaboravljajuci da oni vise ne moraju da se bave nekim stvarima koje su prilicno nerealne za vecinu mladih ljudi tamo, pa im je slika o realnosti malo kriva.
Tako da i vi "mladji kerovi" sto napadaste coveka - malo olabavite jer ce ti i vi doci jednom u njegovu fazu, pa pokazite vise razumevanja

A ti iskusniji bolje daj savet kako se moze sto bolje proklizati kroz Holandiju kroz posao ili ljude.
I meni daj predlog za turisticku posetu