Veliki pozdrav svima! Znam da su informacije koje su mi potrebne negde na forumu vec ispisane ali kako sam kratka s vremenom nadam se da nekom nece biti tesko da mi ponovi

Postovana,
nema potrebe da gubite vrijeme na citanje toliko ispisanih stranica to je gubljenje vremena.
znam kako idu stvari kada se dobije D visa jer sam je ne tako davno ja imala. D visa je visa a ne radna dozvola, i sluzi za ulazak u ovu zemlju a vazi 30 dana. dozvola se dobije kada udjete u Svicarsku ona moze biti L ili B. Ovo se sve odnosi samo na vaseg partnera i njegovu D visu.
za vas ne znam kako cete kao partneri, ja sam odavno vjencana i sve je islo bez komplikacija sto se tice spajanja porodice samo se malo ceka tj.dokumenti dugo putuju.
Cestitke vasem partneru na "post-doc"-u.

Pozdrav.
Hvala puno na tako brzom odgovoru i na cestitkama u njegovo/nase ime

Veliki pozdrav i hvala jos jednom!
u nasem slucaju dokumenti za spajanje porodice su obradjivani 5 mjeseci.
sto se tice vise D i radne dozvole a ona ce biti najvjerovatnije L, u ambasadi se prvo dobije naljepnica da je D visa odobrena zatim se javite kada dodjete u schweiz u roku 14 dana u opstinu mjesta u kojem zivite i posalju vas u najblizi ured za migracije da se slikate i date otiske prstiju. za desetak dana se dobije obavijest da je dozvola gotova i licno morate otici da je podignete, to sve traje oko mjesec tako da uopste nemate potrebe da se brinete.
Dozvola se ne lijepi u pasos ona je u obliku kreditne kartice ima vase podatke i biometr. sliku.
Viza za ulazak u zemlju je must have. kada vam to u ambasadi kazu vjerujte im, ljudi koji rade u svicarskim ambasadama znaju sta radel.
a sad losa strana.
zemljaka ovdje ima to je tacno. Prije svega znajte ovo vas partner ce doci ovamo svojim licnim trudom i zalaganjem zato dignite glavu visoko i on i vi.
ne dajte da vas sputavaju i savjetuju ljudi koji su na najlaksi nacin dosli u ovu zemlju. samo polako nije nista puno tesko i sve mozete sami uraditi.
slusajte kompetentne i obrazovane ljude koji rade u ambasadama i uredima za imigraciju i nema mjesta za paniku.
pozz