Nema tehnickih prepreka da se mini ITX ploca stavi u standardno tower ili desktop kuciste, samo je steta to raditi, jer je kuciste prilicno prazno a zauzima mnogo mesta, ako je nekom do mesta.
Ovaj problem naglasavaju i resavaju razni proizvodjaci svojim proizvodima.
Jedan od njih je "malo.pdf".
Zatim postoji cela familija kao na slici "malo_a_velik.jpg".

Ovde postoje razni oblici, ali su svi najcesce nesto manji od standardnog tower-a ali imaju dosta mana. Veoma cesto se koriste specijalna napajanja, koja se tesko nabavljaju naknadno, ako se pokvare, zatim se najcesce predvidja ugradnja slim DVD i malih hdd. Neka kucista imaju spoljna napajanja, onu "ciglicu" a generalno su sva slaba ako se uzme u obzir i cinjenica iz uvoda, da postoje i "prave" mini ITX ploce, sa mogucnoscu ugradnje jacih procesora i vise memorije.
Juce sam pronasao kuciste za ovu namenu, koje nije da mi se nesto dopada emotivno, ali racionalno gledano izgleda kao najbolji kompromis izmedju svih zahteva. Radi se o LIAN LI PC-Q07R MINI TOWER ALUMINUM. Ima ga na vise mesta na Internetu, ali nazalost mislim da ga jos nema u nasim prodavnicama, ali ce sigurno doci, naterace nas proizvodjaci da ga kupujemo

Napravljeno je od aluminijuma 1,5 mm, sto je samo po sebi prednost, zbog dobrog odvodjenja toplote i male tezine. Na stolu zauzima 193x208 mm, sto je manje od mnogih manjih kucista ili sasvim blizu. Visoko je 280 mm, sto je umereno. Na prvi pogled je cak i ovako uspravno prilicno veliko ali sad dolazi najbolji deo:
- u njega ulazi STANDARDNO NAPAJANJE, ono koje vecina ima u svojim tower i desktop kucistima; sto je najbolje, ne montira se "iznutra" nego postoji dodatna metalna ploca, koja se napolju zasrafi na napajanje, pa se ono gurne u kuciste kao fijoka. Napajanje se moze okrenuti, tako da je ventilator na onoj strani na kojoj zelis
- fabricki postoje mesta za 1 mali hdd, 2,5", odmah pored njega je i mesto za veliki hdd, 3,5" a na vrhu je prostor za STANDARDNI DVD uredjaj
Cene su od 60-tak dolara pa navise, cak do 150 dolara, sto zavisi od prodavca i od boje. Crno je najjeftinije a zivlje boje su skuplje. Ja sam uplatio jedno crno, nadam se da mi cena zajedno sa transportom nece preci previse preko 100 eura, sto je za aluminijumsko kuciste jos uvek OK.

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 12.03.2010. u 15:24 GMT+1]