Za Sarajevski kanton (neki provajderi pokrivaju i siru oblast) imam i ne tako dobra iskustva i evo ukratko sta to znaci:
Europronet (
www.epn.ba) je mala kompanija koja je jedno vrijeme bila lider alternativnih provajdera u Sarajevu, jako ljubazni i profesionalni, edukovani mladi ljudi koji su pruzali kvalitetan internet. Njihova velika mana je sto nisu razvijali svoju infrastrukturu i danas su marginalizovani zbog toga sto im je koristenje resursa kablovskih provajdera ograniceno i okrenuli su se pruzanju usluga bezicnog interneta. Pokrivenost grada je zadovoljavajuca, kvalitet interneta takodje, ali su im cijene i ponuda paketa jako losi i u tom segmentu nisu previse konkurentni. Bio sam njihov korisnik godinu dana i imam samo pozitivna iskustva.
Logosoft (
www.lol.ba) je dinamican internet provajder koji je prvi u BiH uveo IPTV i provajder koji definitivno preuzima ulogu vodeceg alternativnog (kad kazem alternativnog mislim u odnosu na dominantnog giganta BH Telekom) u doglednoj buducnosti. Pokrivaju trenutno mali dio grada svojom optikom, ali to sirenje ima eksponencijalni oblik. Imaju privatne linkove prema inostranstvu i ne "posudjuju" resurse bilo koje kompanije u BiH. Takodje pruzaju kablovski i bezicni internet, xDSL je njihova primarna zadaca, kao i IPTV (Oni to zovu Super TV).
Ponuda kanala je najbolja u BiH u to nema dileme i u tom segmentu nemaju konkurenciju. Mislim da u kantonu nema bolje ponude od paketa DUo/trio Logosofta.
Bio sam korisnik godinu dana jos u doba kablovskog interneta (kad nije bilo xDSL-a) i imam samo rijeci hvale. Profesionalni i usluga je bila kvalitetna.
HS-HKB (
www.hs-hkb.ba) je provajder koji takodje ima viziju i okrenuti su ka buducnosti, pokrivaju odredjeni dio grada i niko im ne konkurise. Da ne bude zabune, u Sarajevu (ne znam da li igdje u svijetu je ovakva situacija) su 3-4 kablovska provajdera podjelila grad po odredjenim oblastima i u svakoj od njih usluge kablovske televizije i interneta pruza samo jedan provajder i niko nikom ne konkurise. Tako da mozemo vidjeti da Elob nudi Flat internet i solidne brzine po dobrim cijenama, dok HS nema Flat interneta (osim u full paketu sa digitalnom televizijom).
Da nastavim o HS-u... Jako neprofesionalni, neljubazni i jako tesko je dobiti njihovu tehnicku podrsku. Sajt im nije reprezentativan, kao ni sluzbene prostorije u kojima se nalaze. Oprema koju posjeduju je za pohvalu i mislim da su prvi u kantonu ponudili Digitalnu televiziju. Kvalitet interneta je izuzetan, sto se bas ne moze reci za kablovsku televiziju (cim mala kisica, ili snijeg signala na pojedinim kanala nema). Ponuda paketa je solidna, FLAT se tek planira uvesti u narednim mjesecima i to bi bilo to. Mozda jos da napomenem da ponuda kanala u FULL paketima (digitala+ osnovni KATV kanali) nije los, ali u poredjenju sa Logosoftom je smijesan. Koristio sam godinu dana njihov internet i kvalitetom sam takodje bio zadovoljan.
BH Telekom (
www.bhtelecom.ba) je najbezobrazniji i mislim provajder kojeg cu da koristim jos mozda mjesec dana. Pravilo je da pruzaju minimalno 10% manju brzinu od deklarisane i takav je slucaj kod 80% korisnika. Brojac internet protoka im pred kraj mjeseca u pravilu zakaze, samo da bi dosta ljudi prekoracili ono sto su platili i to je sramota. 1gb prekoracenja kosta 10 maraka i na tome uzimaju ogromne pare. Nemaju Flat paketa (naravno normalnih) i nude za 15 eura 2048/256 brzinu i 5GB limita, to je sramota. Uveli su nedavno IPTV pod nazivom Moja TV i u tom paketu nude SIROMASNU Tv ponudu koju je sramota i komentarisati i FLAT internet (60% fair use klauzula) sa brzinom 1024/256 i to sve za 65 maraka. Ja mislim da takve cijene nema nigdje u Evropi. Na prikljucak interneta se ceka vise od mjesec dana i samo ako se ima neka veza mogi doci malo ranije. Tehnicka podrska je zadovoljavajuca u smislu ljubaznosti, ali kad se javi neko ko ne zna sta je web hosting, kako se treba podesiti konekcija na Windows 7 i sl. stvari ne znam sta da kazem onda.
Jednostavno, gigant koji ima ogroman profit godisnji, koji pokriva internetom pola BiH, koji bi trebao biti primjer povoljnosti i naravno okrenut trzistu i korisnicima, ali....... I da, u svakoj zgradi postoji kutija sa telefonskim paricama koje su vlasnistvo iskljucivo stanara i nikog drugog, BH telekom na te kutije pocinje da stavlja katance SAMO ZATO sto Logosoft na te parice kaci svoj xDSL na mjestima gdje su stigli. Eto kako se bore sa konkurencijom.

I ovaj zadnji BH telekoma je naravno + PDV!
[Ovu poruku je menjao davor.stankovic dana 30.01.2010. u 13:20 GMT+1]