Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Zasto domace firme ne odgovaraju na kvalitetan CV?

[es] :: Vodič za posao :: Zasto domace firme ne odgovaraju na kvalitetan CV?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 10859 | Odgovora: 25 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

milanche
San Francisco

Član broj: 2447
*.hsd1.ca.comcast.net.

+1001 Profil

icon Re: Zasto domace firme ne odgovaraju na kvalitetan CV?17.01.2010. u 17:11 - pre 186 meseci
Par misli 'sa strane':

Datum rodjenja se nigde ne navodi, cak se smatra politicki nekorektnim da se pita za njega.

Firma moze da zakljuci indirektno o zivotnom dobu na bazi datuma diplomiranja, a sve posle
toga inkrementalno.

U tom pogledu, kao i u svakom ostalom u pogledu CV-ova, najbolje je pogledati profile ljudi
publikovane na www.linkedin.com koji potpuno oslikava komunikacijske standarde industrije.

Sto se tice ne davanja povratne komunikacije, budite uvereni da je to norma.

Izuzetno su retke firme koje otvoreno javljaju kandidatima da nisu izabrani, tj. da kvalifikacije ne
odgovaraju poziciji, ili da se javio kvalifikovaniji kandidat. Koliko god da je sa stanovista svakodnevne
kulture neotesano i iritantno (pogotovo prema nekome ko intenzivno trazi posao i zeljno iscekuje
bilo kakvu konkretnu informaciju, jer je pravovremena informacija makar losa bolja nego isprazno
cekanje na neodredjeno vreme), prihvatite to kao ustaljenu normu biznis ponasanja.

Odgovor na temu

Man-Wolf
Mihailo Joksimovic
Beograd

Član broj: 17016
*.dynamic.sbb.rs.

+13 Profil

icon Re: Zasto domace firme ne odgovaraju na kvalitetan CV?17.01.2010. u 22:50 - pre 186 meseci
Eh, sto volim da komentarisem CV-e ... :-)

1. Malo mi je cudan izbor boja iskreno, a posebno me nekako iritiraju ova tri kruzica u levom gornjem uglu ... Generalno, smanji izbor boja na max 2 boje (ako vec ne mozes da se izboris sa jednom)

2. Header CV-a mi lici na neku vizit kartu ... Mozda bi bilo bolje da ispostujes "default" pravila i da navedes onako kako ti je rekao @Marko_L

3. Mail: "[email protected]". Slican utisak odaje kao i da si napisao "[email protected]" - neozbiljnost. Opet, kao sto neko vec rece - registruj mail tipa: zeljko.mitic@xxx ili mitic.zeljko@xxx

E sad, najbitniji odeljci su ti ocajno uradjeni (sorry, ali zaista jesu):

4. Skills:

Nabacani skill-ovi - odaje utisak kompletne nezainteresovanosti i CV-a koji je "sklepan na brzaka". Lepo uzmi i poredjaj ih po tackama/brojevima/whatever i za svaki lepo napisi koliko godina iskustva imas u svakoj oblasti.

Vecina konkursa napominje da, recimo, traze programera sa minimum 3 godine iskustva u PHP-u. Kako ja iz tvog CV-a mogu da znam koliko iskustva imas ?

5. Work Experience:

Ovo sto si naveo mi se cini ok, samo, nije mi bas najjasnija pozicija - "Last employer" ? :-)

6. Other - ovo je totalni promasaj. Prvo, pod tackom "Ostalo/Razno/whatever" se navode tvoji hobiji, onda oni copy-paste delovi, tipa - Odlicno podnosim stres, zeljan dodatnog ucenja i usavrsavanja, bla bla bla (sto generalno stoji u svakom CV-u :P), eventualno posedovanje vozacke dozvole, etc. Tacnije - sve sto ne spada ni pod jednu drugu kategoriju, a moze da zanima poslodavca.

I da, "Other" bi trebalo da bude poslednja tacka u CV-u.

E sad, prva stvar - ovo sto si ti naveo, kao sto ti vec rekose ljudi, generalno spada pod "Work Experience".

Druga stvar - Svi navedeni projekti su ti linkovi ka nekim YouTube klipovima ? Pretpostavljam sta su isti, ali - WTF ?! Kapiram da nisu zavrseni, ali, mogao si bar da ih okacis na neki free hosting i da omogucis pregled "demo verzija" tih projekata.

I na kraju, kad vec stoje linkovi ka youtube-u, mogao si bar zaista da ih linkujes (da ja mogu da kliknem na to i pogledam klip - prezentaciju projekta). Da li stvarno mislis da ce bilo ko da prekucava neku adresu (osim u slucaju da je izuzetno jednostavna) da bi pogledao neki tvoj rad ? 'oce 'oce ... :-)

Dalje, ni za jedan projekat nisi naveo kako je radjen (osim sto si rekao - 100% AJAX). Jesi ga radio u ASP-u, PHP-u, C#-u, JAVA-i, Ruby-u, m ? A mozda si i entuzijazista pa si pisao asembleru ? :-) Takodje, nigde nisi naveo da li si ti radio kompletan projekat ili si bio deo tima koji je radio na istom ? Ako si bio deo tima, treba da navedes i poziciju na kojoj si radio ...

100% AJAX - Namerno sam ovo boldovao gore da bih te pitao sledece - da li mozes da mi kazes sta "100% AJAX" predstavlja ? Da li si upoznat sa tim da AJAX uopste nije toliko pozitivan i dobar i da, ako ti je vecina sajta u AJAX-u, moras da uradis i jednu Non-AJAX/JS verziju ? Ako izuzmemo ljude kojima je iskljucen JS, da li si upoznat sa tim da pretrazivaci ne mogu da rade sa JavaScript-om ? :-)

7. Language - Ovo ti je takodje neko spomenuo (tacnije - pitao te) - Sta znaci "Working English" ?

8. Code Samples - Sasvim nejasan i nepotreban odeljak. Ovo "hvalisanje" ostavi za Motivaciono pismo, CV ima neke standarde po kojima se pise.

Ipak, bas me je zaintrigiralo to "my code is clean, bla bla truc truc", tako da sam otisao na onu adresu i ulogovao se na CMS. Utisci:

1.) Desni klik -> Remove (Kategorije iz desne strane). Rezultat:

Code:

SQLSTATE[23000]: Integrity constraint violation: 1451 Cannot delete or update a parent row: 
a foreign key constraint fails (`supermaj_pizza`.`orders`, CONSTRAINT `orders_product_id_product_id` FOREIGN KEY (`product_id`)
 REFERENCES `product` (`id`))

Zakljucak: Kod ti je previse cist, tako da je poceo da bledi (citaj - ne radi ...)

2.) Kako ja odavde mogu da vidim da je tebi lep i cist kod ? :-)

Odgovor na temu

Marko_L
Beograd

Član broj: 20532
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: Marko_L@elitesecurity.org

+828 Profil

icon Re: Zasto domace firme ne odgovaraju na kvalitetan CV?18.01.2010. u 11:18 - pre 186 meseci
Citat:
Datum rodjenja se nigde ne navodi, cak se smatra politicki nekorektnim da se pita za njega.

Apsolutno, to sam i rekao. Upravo zato će retko koji poslodavac da pita za datum rođenja, a i ako pita, kandidat ima puno pravo da odbije da odgovori na to pitanje (na stranu kako će to uticati na mišljenje poslodavca o njemu). Međutim, nije zabranjeno navesti datum rođenja, tako da ne vidim zašto to neko ne bi uradio, osim ukoliko se ne stidi svojih godina ili tako nešto, u kom slučaju se o kandidatu može zaključiti da ima komplekse i da nema dovoljno samopouzdanja, što opet predstavlja loš materijal za jednu ozbiljnu firmu.

Citat:
Firma moze da zakljuci indirektno o zivotnom dobu na bazi datuma diplomiranja, a sve posle
toga inkrementalno.

Naravno da može, pod uslovom da postoji taj podatak, a u Željkovom CV-u koga ovde komentarišemo, toga nema. I ne samo datum diplomiranja, nego i datum početka studija, jer se bez toga ne može zaključiti ni koliko otprilike ima godina, niti koliko mu je trajalo studiranje, a to je važan podatak, jer jednostavno, ako neko studira 10 godina, niko me ne može ubediti da se radi o vrednoj, odgovornoj i ambicioznoj osobi.

Znači, ukoliko postoje detaljne informacije o školovanju i radnom iskustvu, pogotovo ako je radno iskustvo bogato, onda i može da se izostavi datum rođenja. Međutim, kada neko napravi toliko rupa kao što ih ima CV koji smo imali prilike da vidimo na ovoj temi i izostavi podatke kao što su godina diplomiranja, godina početka studija/škole, pa još ne navede ni datum rođenja, a uz to ima jako malo radnog iskustva, taj CV niko neće uzeti za ozbiljno, jer jednostavno nema dovoljno informacija o kandidatu, pa neće ni gubiti vreme na njega, već će taj jedan termin za razgovor dati nekome o kome ima više informacija i koji nije tolika nepoznanica i to je cela poenta.

Treba shvatiti da sam CV nema neku fiksnu formu. Ako potražite po netu, videćete gomilu templejta najrazličitijih mogućih formata, sa datumom rođenja ili bez, sa slikom ili bez, sa ličnim podacima u vidu hedera (kao što je Željko napravio, tj. kako je u templejtu koji je on koristio) ili taksativno navedenih stavku po stavku, sa dosta grafičkih detalja ili u plain text formatu... tako da svako treba sam za sebe da odluči kako će CV da mu izgleda, a zavisno od njegovih sposobnosti, kao i od konkursa na koji konkuriše, jer nije preporučljivo ni slati isti CV na svaki konkurs, već je mnogo bolje CV prilagoditi konkretnom konkursu. Recimo, ako se šalje CV za posao na nekoj tehničkoj poziciji, onda i CV treba da bude tehnički doteran, znači bez nekih zaobljenih ivica, bez suvišnih boja (crno na belo će biti dovoljno), bez suvišnih dodataka u vidu nekakvih logoa i kružića, bez ukrasnih (i prevelikih) slova i slično. Ako se šalje CV za posao dizajnera, onda možda nije loše taj CV i malo dizajnerski doterati, ubaciti neki diskretan heder i slično, naravno, bez nekog preterivanja. I u jednom i u drugom slučaju, najbitnije je da CV bude čitak i da onaj ko će ga gledati ni u jednom trenutku ne mora da se napreže da bi pročitao bilo koji podatak, ne treba da sadrži previše linkova (ako baš mora, onda napraviti jednu stranicu koja sadrži sve te linkove, a u CV-u samo dati link ka toj stranici), jer mnogi poslodavci čitaju CV-ove u štampanoj formi, itd.

U svakom slučaju, kome je stalo da se stvarno zaposli, mora odvojiti dosta vremena i pisanju CV-a pristupiti veoma studiozno. Dakle, prvo uzeti parče papira (ili otvoriti neki text editor ili procesor) i napisati sve što znaš o sebi, a trebalo bi da znaš dosta :) Znači, prvo lične podatke tipa ime i prezime, adresa, mesto, grad, datum rođenja, ime oca, email, website, JMBG, broj LK... zatim sve vezano za školovanje tipa koju si školu/fax završio, koje godine si diplomirao, koje godine započeo, pun naziv obrazovne ustanove, adresu i telefon... pa zatim radno iskustvo što uključuje sva radna mesta na kojima si radio, svi projekti (makar i školski) na kojima si učestvovao, svi radovi koje si napravio iz hobija i slično... pa onda navedeš sve svoje veštine, ali ne onako ovlaš da nabacaš, nego kao što reče Man-Wolf, svaku svoju veštinu navedeš zasebno i onda detaljnije opišeš svaku od njih (na primer, navedeš programiranje, pa onda ispod ide stavku po stavku C++ nivo srednji, php nivo napredni, SQL nivo napredni, onda ispod navedeš web tehnologije, pa ide flash nivo srednji, ajax nivo napredni itd., a ispod toga možeš da navedeš i neke druge veštine koje poseduješ, recimo da se dobro snalaziš sa čišćenjem virusa, rezanjem diskova, da solidno poznaješ mreže i šta već), pa onda navedeš strane jezike koje poznaješ i potrudiš se da što realnije proceniš, za svaki od njih, na kom nivou ti je čitanje, na kom pisanje, na kom govor, pa onda ide psihologija, gde ćeš da izaniliziraš sebe i navedeš sve svoje mane i vrline, sposobnosti, staviš se malo u ulogu poslodavca, pa se zapitaš zašto bi sebe zaposlio i slično i konačno na kraju dodaš sve ono što ne spada u postojeće kategorije, kao što su tvoji hobiji, da li imaš vozačku dozvolu i koje kategorije, da li si učestvovao na nekim takmičenjima i osvajao neke nagrade, da li si član nekog društva/foruma, itd.

E onda, kada napišeš sve to, kreneš polako da izbacuješ nebitne stvari dok ne ostane suština i tako napraviš neki univerzalni CV koji ćeš da okačiš negde na netu i po potrebi prilagođavaš svakom konkursu na koji se prijavljuješ.
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx
ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca
m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova
dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima
verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti

Odgovor na temu

mitke013
As Divljine
Freelancer

Član broj: 231934
195.252.79.*

+34 Profil

icon Re: Zasto domace firme ne odgovaraju na kvalitetan CV?18.01.2010. u 11:41 - pre 186 meseci
@Man-Wolf
Hvala na iscrpnom odgovoru.

Necu citirati pola poruke jer se slazem; i ti i ostali ste u pravu. Kazem kako je CV bio uradjen; preuzeo gotov template, dodao tekst i to je to. jbg.

Citat:
Dalje, ni za jedan projekat nisi naveo kako je radjen (osim sto si rekao - 100% AJAX). Jesi ga radio u ASP-u, PHP-u, C#-u, JAVA-i, Ruby-u, m ? A mozda si i entuzijazista pa si pisao asembleru ? Takodje, nigde nisi naveo da li si ti radio kompletan projekat ili si bio deo tima koji je radio na istom ? Ako si bio deo tima, treba da navedes i poziciju na kojoj si radio ...

100% AJAX - Namerno sam ovo boldovao gore da bih te pitao sledece - da li mozes da mi kazes sta "100% AJAX" predstavlja ? Da li si upoznat sa tim da AJAX uopste nije toliko pozitivan i dobar i da, ako ti je vecina sajta u AJAX-u, moras da uradis i jednu Non-AJAX/JS verziju ? Ako izuzmemo ljude kojima je iskljucen JS, da li si upoznat sa tim da pretrazivaci ne mogu da rade sa JavaScript-om ?

Pa ako se prijavljujem za posao php programera, logicno je da su ti programi u php-u

Sto se tice ajax-a, tu gresis. 99.9% ljudi ima ukljucenu JS, cak i mobilni telefoni podrzavaju to. Pretrazivaci se ponasaju kao browser bez JS, ali ni to nije nikakav problem jer su ovo ionako administrativni programi kojima pretrazivac bas nista ne znaci.
Za regularne sajtove se to lako popravi; i dalje ce svaki <a> element imati href tipa index.php?action=nesto&id=15 (samo primer) i to bi osvezilo celu stranicu. Ali; ako stavis js kod:
Code:

$('a').livequery(function(){
$(this).click(function(){
  var href=$(this).attr('href').replace('index.php', 'ajax.php');  
  $('#content').load(href);
  return false ;
});
);

Sve ce raditi preko ajax-a. Mozda fali neka zagrada ali to je to, kod sam iz glave pisao. Ideja je da index.php osvezava celu stranicu, dok bi ajax.php radio samo deo stranice. Moze i na drugi nacin; da JS na href atribut samo dopise '&ajax=1' pa bi index.php radio osvezavanje samo tog dela. Na primer:
Code:
<a href="index.php?action=nesto.php&id=15" target="#main">Klikni me</a>

Code:

$('a').livequery(function(){
  $(this).click(function(){
    var target= $(this).attr('target') ;
    var href = $(this).attr('href') + '&ajax=1;
    $(target).load(href);
    return false ;
}) ;
}) ;

Na ovaj nacin bi index.php znao da zelis osvezavanje samo dela stranice, dok bi za pretrazivace i dalje radio normalan refresh cele.

U vezi onog bag-a; program jeste rana beta verzija i ne radim vec 3-4 nedelje na njemu. Ako te ne mrzi, molim te probaj da obrises tudje podatke ili da ih vidis, tj. bilo sta sto inace ne bi smeo.
Program nisam dovoljno testirao ali nikako ne mogu da dobijem istu gresku kao i ti. Ja sam upravo obrisao kategoriju bez problema.

Pretpostavljam da je problem izbio jer je neko takodje bio ulogovan u 'my_shop' i obrisao tu kategoriju dok si ti jos uvek imao link za nju. Toga sam svestan i ostace tako dok ne ubacim 'soft delete'.

Ali jednog lepog dana...

Citat:
2.) Kako ja odavde mogu da vidim da je tebi lep i cist kod ?

Uz primere koje sam poslao. Ako te interesuje, skini primere

Aj molim te javi kako da ponovim onaj bag da bih ga stavio u to-do listu.

Odgovor na temu

Man-Wolf
Mihailo Joksimovic
Beograd

Član broj: 17016
*.dynamic.sbb.rs.

+13 Profil

icon Re: Zasto domace firme ne odgovaraju na kvalitetan CV?18.01.2010. u 13:17 - pre 186 meseci
Drago mi je da nisi pogresno protumacio moju poruku, jer je i meni u par trenutaka izgledala kao 'cisto pljuvanje', ali naravno, sasvim je suprotna stvar. A i kazu - dobra kritika je bolja od pohvale :-)

Citat:
Kazem kako je CV bio uradjen; preuzeo gotov template, dodao tekst i to je to. jbg.

Pazi, generalno gledano, nije los template, samo, premalo si sadrzaja stavio, tako da izgleda dosta prazno i neispunjeno :-)

Citat:
Pa ako se prijavljujem za posao php programera, logicno je da su ti programi u php-u

Naravno, ali, sta te sprecava da dopises to ? Nece da skodi, sto znaci da - koristi :-)

Citat:

Sto se tice ajax-a, tu gresis. 99.9% ljudi ima ukljucenu JS, cak i mobilni telefoni podrzavaju to. Pretrazivaci se ponasaju kao browser bez JS, ali ni to nije nikakav problem jer su ovo ionako administrativni programi kojima pretrazivac bas nista ne znaci.
Za regularne sajtove se to lako popravi; i dalje ce svaki <a> element imati href tipa index.php?action=nesto&id=15 (samo primer) i to bi osvezilo celu stranicu. Ali; ako stavis js kod: ...

Ok, kapiram te, ali, onda nije u pitanju "100% AJAX" :-)

Citat:

U vezi onog bag-a; program jeste rana beta verzija i ne radim vec 3-4 nedelje na njemu. Ako te ne mrzi, molim te probaj da obrises tudje podatke ili da ih vidis, tj. bilo sta sto inace ne bi smeo.
Program nisam dovoljno testirao ali nikako ne mogu da dobijem istu gresku kao i ti. Ja sam upravo obrisao kategoriju bez problema.

Pretpostavljam da je problem izbio jer je neko takodje bio ulogovan u 'my_shop' i obrisao tu kategoriju dok si ti jos uvek imao link za nju. Toga sam svestan i ostace tako dok ne ubacim 'soft delete'.

Desni klik na "Appetizers" -> Delete -> Yes i videces bug ;)

Anyway, posto tema nije komentarisanje koda, vratimo se na istu :-)

Citat:

Uz primere koje sam poslao. Ako te interesuje, skini primere

Sorry, nisam znao da si slao i primere rada ... ;)

Odgovor na temu

mitke013
As Divljine
Freelancer

Član broj: 231934
195.252.79.*

+34 Profil

icon Re: Zasto domace firme ne odgovaraju na kvalitetan CV?18.01.2010. u 13:34 - pre 186 meseci
Citat:
Pazi, generalno gledano, nije los template, samo, premalo si sadrzaja stavio, tako da izgleda dosta prazno i neispunjeno

Nazalost, ni nemam sa cime vise da popunim
Citat:
Ok, kapiram te, ali, onda nije u pitanju "100% AJAX"

Pod ovim sam mislio da sve radi pod ajax-om tj. nikad nema osvezavanja celog ekrana. Uglavnom sam vidjao mesavinu ajax-a i klasicnog osvezavanja; npr. glavni meni osvezava ceo ekran, a samo neki njegovi delovi se ucitavaju preko ajax-a.
Citat:
Desni klik na "Appetizers" -> Delete -> Yes i videces bug

haha... da, u pravu si; ispao sam coban jer nisam poslao moju lokalnu bazu na server. U lokalu naravno radi kako treba, ali ako posaljem tu bazu na server, gube se podaci. jbg, bice dana..

btw, hvala na komentarima

Odgovor na temu

[es] :: Vodič za posao :: Zasto domace firme ne odgovaraju na kvalitetan CV?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 10859 | Odgovora: 25 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.