Citat:
Datum rodjenja se nigde ne navodi, cak se smatra politicki nekorektnim da se pita za njega.
Apsolutno, to sam i rekao. Upravo zato će retko koji poslodavac da pita za datum rođenja, a i ako pita, kandidat ima puno pravo da odbije da odgovori na to pitanje (na stranu kako će to uticati na mišljenje poslodavca o njemu). Međutim, nije zabranjeno navesti datum rođenja, tako da ne vidim zašto to neko ne bi uradio, osim ukoliko se ne stidi svojih godina ili tako nešto, u kom slučaju se o kandidatu može zaključiti da ima komplekse i da nema dovoljno samopouzdanja, što opet predstavlja loš materijal za jednu ozbiljnu firmu.
Citat:
Firma moze da zakljuci indirektno o zivotnom dobu na bazi datuma diplomiranja, a sve posle
toga inkrementalno.
Naravno da može, pod uslovom da postoji taj podatak, a u Željkovom CV-u koga ovde komentarišemo, toga nema. I ne samo datum diplomiranja, nego i datum početka studija, jer se bez toga ne može zaključiti ni koliko otprilike ima godina, niti koliko mu je trajalo studiranje, a to je važan podatak, jer jednostavno, ako neko studira 10 godina, niko me ne može ubediti da se radi o vrednoj, odgovornoj i ambicioznoj osobi.
Znači, ukoliko postoje detaljne informacije o školovanju i radnom iskustvu, pogotovo ako je radno iskustvo bogato, onda i može da se izostavi datum rođenja. Međutim, kada neko napravi toliko rupa kao što ih ima CV koji smo imali prilike da vidimo na ovoj temi i izostavi podatke kao što su godina diplomiranja, godina početka studija/škole, pa još ne navede ni datum rođenja, a uz to ima jako malo radnog iskustva, taj CV niko neće uzeti za ozbiljno, jer jednostavno nema dovoljno informacija o kandidatu, pa neće ni gubiti vreme na njega, već će taj jedan termin za razgovor dati nekome o kome ima više informacija i koji nije tolika nepoznanica i to je cela poenta.
Treba shvatiti da sam CV nema neku fiksnu formu. Ako potražite po netu, videćete gomilu templejta najrazličitijih mogućih formata, sa datumom rođenja ili bez, sa slikom ili bez, sa ličnim podacima u vidu hedera (kao što je Željko napravio, tj. kako je u templejtu koji je on koristio) ili taksativno navedenih stavku po stavku, sa dosta grafičkih detalja ili u plain text formatu... tako da svako treba sam za sebe da odluči kako će CV da mu izgleda, a zavisno od njegovih sposobnosti, kao i od konkursa na koji konkuriše, jer nije preporučljivo ni slati isti CV na svaki konkurs, već je mnogo bolje CV prilagoditi konkretnom konkursu. Recimo, ako se šalje CV za posao na nekoj tehničkoj poziciji, onda i CV treba da bude tehnički doteran, znači bez nekih zaobljenih ivica, bez suvišnih boja (crno na belo će biti dovoljno), bez suvišnih dodataka u vidu nekakvih logoa i kružića, bez ukrasnih (i prevelikih) slova i slično. Ako se šalje CV za posao dizajnera, onda možda nije loše taj CV i malo dizajnerski doterati, ubaciti neki diskretan heder i slično, naravno, bez nekog preterivanja. I u jednom i u drugom slučaju, najbitnije je da CV bude čitak i da onaj ko će ga gledati ni u jednom trenutku ne mora da se napreže da bi pročitao bilo koji podatak, ne treba da sadrži previše linkova (ako baš mora, onda napraviti jednu stranicu koja sadrži sve te linkove, a u CV-u samo dati link ka toj stranici), jer mnogi poslodavci čitaju CV-ove u štampanoj formi, itd.
U svakom slučaju, kome je stalo da se stvarno zaposli, mora odvojiti dosta vremena i pisanju CV-a pristupiti veoma studiozno. Dakle, prvo uzeti parče papira (ili otvoriti neki text editor ili procesor) i napisati sve što znaš o sebi, a trebalo bi da znaš dosta :) Znači, prvo lične podatke tipa ime i prezime, adresa, mesto, grad, datum rođenja, ime oca, email, website, JMBG, broj LK... zatim sve vezano za školovanje tipa koju si školu/fax završio, koje godine si diplomirao, koje godine započeo, pun naziv obrazovne ustanove, adresu i telefon... pa zatim radno iskustvo što uključuje sva radna mesta na kojima si radio, svi projekti (makar i školski) na kojima si učestvovao, svi radovi koje si napravio iz hobija i slično... pa onda navedeš sve svoje veštine, ali ne onako ovlaš da nabacaš, nego kao što reče Man-Wolf, svaku svoju veštinu navedeš zasebno i onda detaljnije opišeš svaku od njih (na primer, navedeš programiranje, pa onda ispod ide stavku po stavku C++ nivo srednji, php nivo napredni, SQL nivo napredni, onda ispod navedeš web tehnologije, pa ide flash nivo srednji, ajax nivo napredni itd., a ispod toga možeš da navedeš i neke druge veštine koje poseduješ, recimo da se dobro snalaziš sa čišćenjem virusa, rezanjem diskova, da solidno poznaješ mreže i šta već), pa onda navedeš strane jezike koje poznaješ i potrudiš se da što realnije proceniš, za svaki od njih, na kom nivou ti je čitanje, na kom pisanje, na kom govor, pa onda ide psihologija, gde ćeš da izaniliziraš sebe i navedeš sve svoje mane i vrline, sposobnosti, staviš se malo u ulogu poslodavca, pa se zapitaš zašto bi sebe zaposlio i slično i konačno na kraju dodaš sve ono što ne spada u postojeće kategorije, kao što su tvoji hobiji, da li imaš vozačku dozvolu i koje kategorije, da li si učestvovao na nekim takmičenjima i osvajao neke nagrade, da li si član nekog društva/foruma, itd.
E onda, kada napišeš sve to, kreneš polako da izbacuješ nebitne stvari dok ne ostane suština i tako napraviš neki univerzalni CV koji ćeš da okačiš negde na netu i po potrebi prilagođavaš svakom konkursu na koji se prijavljuješ.
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx
ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca
m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova
dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima
verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti