u ovoj temi bih hteo da predstavim neka svoja razmisljanja vezana za odredjene kategorije fotografije iz ugla nekoga ko jos uvek uci i tom ucenju ne vidi kraja...srecom :)
Naime, posle jednog duzeg odsustva sa foruma iz zdravstvenih razloga, naisao sam na neke diskusije u kojima sam prepoznao i vlastite dileme. Do nekih zakljucaka sam stigao do ovog momenta, a neke stvari jos uvek premeravam. Neke mi zaista jos uvek nisu jasne.
Odredjene pojmove sam shvatio u praksi, dok odredjene nisam imao prilike da razumem u praksi jer nisam znao ni kako da ih prepoznam a kamoli simuliram. Verujem da je to cest problem mnogih koji se ukljucuju u fotografiju, onaj od koga ocekuju znanje ne razume gde je presek onoga sto on smatra za njihovu osnovu i preneseno "znanje" dobija nekakav amorfni oblik koji se uglavnom pogubi jer naprosto od strane onoga ko "daje znanje" ocekivana osnova onoga ko zeli da sazna nesto nije na svom stvarnom nivou. Stoga je i moj put bio otezan makar u toj meri. Iz nekih licnih razloga nisam se ukljucivao u fotografiju iole ozbiljnije do 2007. godine, ostajao sam pri dizajnu a najvise u pokretnoj slici, kameri, montazi i reziji.
Ipak, pre skoro tri godine nesto je kvrcnulo, uzeo sam i ja aparat u ruke i tako je krenulo.
RAW
Ovaj format svi oni cija se rec u fotografiji odmerava nesto vecom tezinom od prosecne, redovno i bezuslovno savetuju. Pokusao sam sa tim formatom pa stao. Nagomilao disk sa tim fotkama a koristio njihove .jpg ekvivalente. Cisti smor.
Poseban probelm kod RAW formata je podrska za Alfa serije i Sony RAW uopste kroz Photoshop u verziji CS3. Skidaj konverter, konvertuj - nista. Na korak do odustajanja instaliram CS4 i uspe stvar od prve. Sreca, sreca, radost....ali avaj. Gledam fotku izbledelih boja, daleko losijeg prikaza od JPG ekvivalenta...sta se to desava?
Otvaram iste te fotke i u programima za pregled. Ista ta tuzna situacija. Od prethodne srece sto sam najzad otvorio RAW fotku, osecao sam se kao brodolomac koji mase i raduje se uz reci: ura, spasen sam, eno Titanika.
Ipak, kao i uvek u dobroj karikaturi, pojavi se glas razuma koji objasni da je RAW samo prikaz i to veoma los jer ga tako cita program za pregled slika. A boje?
E pa njih dobijes kroz obradu bas tog formata.
Dobro, idemo levo do kraja, pa desno do kraja...i tako redom. Stvarno se menja.
Na obicnoj fotki nista. Samo se mucis i produzavas sebi obradu nepotrebno. Gubim volju.
Ipak, glas razuma sa mobilnog zvuci kao da zna sta prica...a do sada sam se itekako uverio da stvarno zna sta prica. Idemo dalje, verujem na blanko iako jos nikakav pomak ne vidim.
Nagrada stize u momentu kad mi se pojavi izgorelo nebo. Opcija Recovery spasava stvar. A-ha!
Pokusam istu tu, samo .jpg verziju da obradim u klasicnoj verziji PS-a. Sve gori, nema popravke. Sjajno, najzad vidim korist od RAW-a. Konacno je nesto zasjalo na kraju tunela.
Pokusavam sa ostalim opcijama, zavisno od fotke koju obradjujem, zaista je RAW mocna prica, zakljucujem ubrzo da se popravka ekspozicije zaista drasticno razlikuje od pukog osvetljavanja ili potamnjenja fotke u obradi. Srecom nisam brisao ranije neke fotke, brzo otvaram stare foldere, nalazim ih i stezem usnice tragajuci za tim oznakama i u RAW-folderu.
Nema ih, trebalo prostora. Eto.....sam pao, sam se ubio. Neznanje, nista drugo.
Da ne bude da samo pisem, evo nekih primera u kojima je RAW izvukao situaciju, a zatim nekih kod kojih sam odradio samo JPG i popravke nije bilo a kadar i situacija propustenih zauvek.

Na ovima nije bilo vise mogucnosti za popravku a bilo je mozda jos malo potrebe za korekciju.
Na ovoj sledecoj RAW je odradio svoje:

Originalna slika, zbog izuzetno guste magle, nije imala boje osim u naznakama. Pokusao sam da iz JPG ekvivalenta izvucem bez koristenja RAW-a a rezultatima koje sam dobio ne bih kvario temu....