shadow88 shadow88 Tehnicar automatike i elektronike Dizel elektro agregata Energoglobal d.o.o Novi Sad
Član broj: 217056 Poruke: 3077 *.dynamic.sbb.rs.
Jabber: ljubicicrobert@yahoo.com
|
pozdrav.
pre oko godinu dana sam popravljao jedan pretvarac DC/AC 12/220V , koji je u sebi imao sinhronizator sa mrezom, na zalost nemam shemu toga , ali se secam da je radio po principu blocking oscilatora, koji je za startovanje zahtevao frekvenciju na ulazu, tj signal iz mreze. mislim da to nije komplikovano napraviti, nego, sto se tice vracanja struje u mrezu, da bi imao neke koristi od toga, o tome moras obavestiti elektro vojvodinu, ili koji vam je vec distributer (ne znam odakle si) i sa njima se dogovoriti i raspitati oko uslova, znam samo da je princip toga sledeci :
za jedan kilovat cas "ciste energije" upeglan u mrezu, mozes da potrosis tri kilovat casa iz mreze, pravi se ugovor sa elektro distribucijom, oni ti postave posebno brojilo (digitalno) koje ce da meri koliko se vuce iz mreze, i koliko se vraca u mrezu, znaci zaboravi da ce obicno bilo koje brojilo da ti vrti u nazad, sem toga, i da vrti, ti si na gubitku jer sa tim imas dobitak od 1:1 a ovako 1:3 (za 1KW/h dobijes 3KW/h umesto 1KW/h ako me razumes) i na kraju svakog meseca se ocitava brojilo i sabira i oduzima koliko je upeglano u mrezu a koliko potroseno iz nje, a ako si upeglao vise nego sto si potrosio, onda ti oni placaju razliku... i ne zaboravi da sve ide u odnosu 1:3 , npr, ako upeglas 1KW/h u mrezu, a potrosis 2KW/h , oni ti placaju 1KW/h na kraju meseca u keshu jer ti toliko duguju.
pretpostavljam da ovo vecini nece biti jasno pa da objasnim, radi se o tome da je trenutno cena 1KW/h green energy-a ili ti ciste energije proizvedene iz alternativnih cistih izvora energije - vetar, sunce,... , tri puta skuplji od 1Kw/h energije proizvedene u termoelektrani ili nuklearnoj koja nije cista energija jer zagadjuje prirodu sam nastanak iste. A cista energija je skuplja jer sam ciklus proizvodnje iste kosta tri puta vise od ciklusa proizvodnje prljave energije. (mislim na cenu solarnih panela, vetro generatora, akumulatora, pretvaraca.... i ostale neophodne opreme)
samo ces morati da pazis da ne ostanes bez struje za vikend, jer ti ces cele nedelje da peglas struju u mrezu ali nesto mora da kontrolise sistem tako da i tebi ostane dovoljno za trosenje, osim ako ti to nije bitno jer ces i onako iz mreze da trosis tri puta vise nego sto si upeglao i to za dzabe. i obavezno stavi na sam kucni prikljucak na mrezu jedan razdvojni trafo 400V/220V , i vezi primar izmedju dve faze posle brojila a pre osiguraca (naravno za trafo stavi poseban osigurac) a na sekundar vezi jednu sklopku koja ce ti prekidati tri faze od glavnih osiguraca pa na dalje,tj odvojice tvoju instalaciju od mreze, ovo ti treba da ne bi pri slucajnom nestanku struje u mrezi doslo do pregorevanja tvog sistema jer ce u ovom slucaju biti preopterecen, osim ako ne napravis ili nabavis pretvarac koji ce pri preopterecenju da se iskljuci.
nadam se da sam ti pomogao, ako ti jos nesto nije jasno, slobodno pitaj, jer znam dosta toga o distribuciji green energy-a :)
pozz
|