@ludi_splićo
Pa naravno da Ti ne verujemo - okači jednu (J-E-D-N-U) od tih 200 koje "imaš".

I ja imam snimljene fotke sa Fujija na koji sam nakačio Habl teleskop, ali neću da Ti pokažem!
I naravno da nema veze koja je blenda - ako objektiv nije optički sposoban za neku rezoluciju (što Ti impliciraš u svom postu), onda nije sposoban ni na jednoj blendi.
Naravno da na 2.8 ni jedno staklo ne može biti dobro kao kada je privrnuto, ali osim prajmova koji kreću već od f1.x ili f2, teško da će ikad neko napraviti staklo (a ponajmanje zum) koje "izuva" širom otvoreno.
Dakle, f/2.8 →
5D
i još jedna:
5D
f/2.8 →
na mk2
Problem sa posmatranjem na mk2 uglavnom imaju oni koji pixel-peepuju na 100%, jer se fotka posmatra kao celina - i posebno što se fotke nastale u takvim uslovima ne mogu porediti sa onima urađenim na 12MP senzorima, jer istu snimljenu površinu obuhvata daleko više piksela. Zato je oštrina po pikselu razumljivo manja, ali se to rešava u post procesu i na kraju se OPET dobija mnogo više detalja, okreni obrni. Naravno, obrati pažnju na ono što je u fokusu - nećeš imati problema da utvrdiš šta je u fokusu na superplitkih f/2.8.
Znači, ako poredimo, onda poredimo sa senzorom iste gustine, jer je to jedino merodavno.
Evo Ti jedna sa D700 i Nikkor 24-70G, sa senzora slične rezolucije kao i 5D, i takođe na f/2.8 →
http://farm4.static.flickr.com/3078/3530043345_f3a31628d9_o.jpg
Znači sjajno... stvarno je "mnogo bolje"!
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 15.09.2009. u 15:39 GMT+1]