shadow88 shadow88 Tehnicar automatike i elektronike Dizel elektro agregata Energoglobal d.o.o Novi Sad
Član broj: 217056 Poruke: 3077 *.dynamic.sbb.rs.
Jabber: ljubicicrobert@yahoo.com
|
pozz svima. imao sam slican problem do pre nego sto sam reparirao razvodnu tablu i izveo novo uzemljenje.
naime javljao mi se napon na nuli u odnosu na zemlju i to 90V, to sam primetio kada sam dotakao kuciste od racunara i nulu na 3f uticnici pa me je dobro razdrmalo i protreslo, kada sam izmerio napon izmedju nule i zemlje izmerio sam 90 V , pa sam zakljucio da je problem u ne simetricnoj opterecenosti 3f instalacije za lokalni trafo sto prouzrokuje da nula ne bude na 0V, pa sam problem resio nulovanjem u glavnom rzvodnom ormanu, cime sam izjednacio potencijal nule i zemlje i do tada vise ne drma.
ako se nekome pojavi isti problem, resenje je jedino nulovanje i uzemljenje mora biti dobro odradjeno, jer ne mozete ici po komsiluku i objasnjavati laicima zasto je simetricno opterecena instalacija bitna za bezbednu eksploataciju elektricne energije, prosto ne zele da razumeju :))
nisam se setio da izmerim kolika struja bi protekla izmedju zemlje i nule , pa da ikoristim tu energiju za dzabe :)) salim se naravno, jer ja sam uvek bio za bezbednost i za sve moguce mere zastite, struja je jedina stvar zenskog roda sa kojom se ne treba igrati :)
sto se tice peckanja u kupatilu tokom tusiranja, koliko vidim javlja se i dok je bojler iskljucen a to moze da uzrokuje nekoliko stvari:
1. napon se javlja kroz nulu - resenje: nulovanje
2. napon dolazi preko vode jer je doslo do proboja na nekom potrosacu ali ne direktnog nego na vodu jer da je direktan proboj odreagovala bi zastita ili bi drmalo "malo" vise od peckanja - resenje: ispitati gde je proboj i popraviti kvar tj zameniti pokvarene delove
3: prekidac na bojleru prekida nulu umesto faze (ovo obavezno ispitati) , pa bojler ostaje pod naponom, a doslo je do proboja na vodu - resenje, povezati prekidac da prekida fazu i naci mesto proboja pa ga sanirati.
i verovatno postoji jos mnogo potencijalnih uzroka, ne smemo ni zaboraviti proboj kabla u zidu na metalnu vodovodnu cev, ili curenje kazana po vodovima i prikljucnim kontaktima u bojleru, i naravno obavezno povezati termostat da iskljucuje fazu , a nije lose ugraditi sigurnosni termostat koji prekida i fazu i nulu, jer sam imao slucaj da je zamalo doslo do eksplozije malog kuhinjskog akumulacionog bojlera od 15 litara jer je on bio prikljucen na uticnicu preko utikaca, e sad , doslo je do toga da je utikac bio kontra utaknut tako da je termostat prekidao nulu, a grejac je imao proboj na vodu, pa je doslo do efekta zagrevanja vode protokom struje kroz nju, kao kod elektricnog kuvala za vodu, i voda se grejela do besvesti, srecom primetio sam to na vreme.
inace ne retko sam na starim objektima nailazio na prekidace koji su povezani da prekidaju nulu, ili je ceo objekat odradjen tako, tj svi prekidaci prekidaju nule, ovo moze biti opasno po ZIVOT! zato nemojte da pisete po forumu gluposti kao sto su " ma nije to nista, samo malo pecka" jer ne sme ni da pecka, sve mora da bude pod konac ako mislite da se spokojno tusirate i kupate ili koristite bilo koji uredjaj koji se steka u uticnicu.
sto se tice decaka koji je poginuo tusirajuci se (neko je u postu pomenuo taj slucaj) detalji govore o tome da je bojler bio montiran iznad kade i da termostat i vodovi na bojleru nisu imali poklopac tj nisu bili zasticeni od prskajuce vode, tako da je to bio skoro slucaj samoubistva,jer to je kao kad bih se ja kupao u kadi sa ukljucenim fenom u rukama i ocekivao da cu da prezivim.
pozz svim kolegama sa foruma, samo ostro, pametno i ozbiljno, jer pri najmanjoj neozbiljnosti moze da se napravi greska koja ce po nekog da bude fatalna ako se ne primeti na vreme, ovo dobro znam iz iskustva, srecom ne licnog iskustva.
|