Evo ti mog misljenja...bez obzira koliko godina imam, cime se bavim i sl. ja bi uradio ovako...
Zivis u Srbiji, to je lose, jako lose...bez obzira sta ko kaze za mene je to jako lose. Ali imas ogroman + a to je Slovensko drzavljanstvo. Jos jedna prednost je nemas decu...ili to nisi napisao, nije to prednost u smislu zivota, ali za ovu situaciu jeste veruj mi.
Ja da sam na tvom mestu otisao bi u Sloveniju. Moj dobar prijatelj koga necu da imenujem, stariji je od mene 11 godina, zavrsio je El Fak u Nisu, dosao na civilno sluzenje vojnog roka u Tehnickoj skoli u Zajecaru, zavrsio to, godinu dana sljakao kao profa programiranja u skoli i otisao za Ljubljanu. Od jezika zna Engleski perfektno a Nemackim i Francuskim se sluzi onako...ne moze se reci bas da ih zna. E sad. Ti si u istoj poziciji, imas srednju skolu, visu skolu i fakultet, znaci imas znanje i zvanje, zena takodje ima zvanje.
Ja da sam na tvom mestu iskreno otisao bi, U ljubljani mozes naci reativno mali stan za neku pristojnu sumu novca. Zivot je jeftiniji nego u Srbiji verovao ili ne...Stvarno na osnovu price mog prijatelja znam da je jeftinije sve pa cak i gorivo, jedino su cigarete skuplje. Ti iskreno ako se potrudis mozes naci posao privatno na crno, a i legalno kao gradjevinar, znas da radis posao fizikalca sigurno, a pritom mozes onmah krenuti da ucis jezik kroz komunikaciju sa ljudima, radnicama u prodavnici i sl. a znas sigurno engleski jezik kad imas sve te skole...znas makar za sporazumevanje. E sad zena moze da ti se zaposli isto nesto sl. tome kao ti, recimo kao cistacica ili nesto sl. I vremenom kroz dve do tri godine mozete steknuti sigurno i neko odredjeno bogatstvo ali i posao za koji ste kvalifikovani.
E sad, sigurno je da se mozes jako brzo snaci tamo, nije slovenski jezik nista tezak, slican je nasem, mada ipak je drugi jezik, trebace ti par meseci sigurno da naucis da govoris...Ali jedno je sigurno, ako odes odrices se zivota kao u Srbiji, tamo kad se radi radi se, a kod nas imas pauzu za kaficu, pa malo zakasnis, pa imas provode, zurke zezanja, druzenja, e toga tamo nema bas mnogo. Slovenija ima mentalitet ljudi koji podseca na Austriju i Nemacku, znaci komunikacija u gradu ti je strogo poslovna, nemas ono kao kod nas komsija preko tarabe pa se raspricamo od kulina bana pa naovamo...toga tamo slabo ima...takodje je moguce i da ti se prve komsije ujutru ne jave, ne pozovu na kaficu i sl. Znaci moras se priviknuti mentalitetu ljudi, sredini u kojoj se nalazis. Moj savet vam je da odete, probate pa u krajnjem slucaju ako ne uspes vrati se, ali mislim da ces jako jako brzo uspeti, nakon par meseci ce ti se dopasti zarada i nacin zivota... Jer kod nas je prosecna plata 300eura sto je tamo nezamislivo, u Sloveniji sa gradjevinom ces imati bar 800-1000eura, a kasnije kada se budes bavio svojom strukom i mnogo vise novca, cistacia ima takodje oko 800-1000 eura...a mislim da ti se zena moze zaposliti kao cistacica, za to ne treba bas jezik mnogo i sporazumevanje...
Idi pa probaj, ako se snadjes blago vama....uglavnom pitaj nesto sto te zanima konkretno ili ovako nebitno je, ako mogu pomoci cu a mogu cak pitati za nesto sto te zanima i ovog prijatelja ako nesto ne znam

....
Puno srece ti zelim ! ! !
Da bi bio genije moras biti bar malo lud. Covek koji je genije, a to ne zna, verovatno i
nije.