>...uvodjenje nekog modernijeg jezika kao osnovnog kao sto je C++...
Ne razumem kako jezik iz 1979 mozes smatrati modernijim jezikom, stariji je od mene.

Moderniji jezici su Java, .Net, Ruby...
Nijedan od tih modernijih jezika ja licno ne bi preporucio za predavanje u skolama, najvise zbog toga sto previse stite programera sa svojim garbage collectionom i ogromnim class library-ima za sve zivo. C++ sa druge strane mi se cini previse detaljan i obskuran za nekoga ko nikada pre nije programirao. Paskal je idealan za ucenje, a ovaj forum je dokaz da se u njemu i te kako moze i komercijalno programirati.
Moja zena npr. studira matematiku i sad u trecoj godini rade neke prilicno napredne teme kao sto su stabla (binarna, AVL, crno-crveno...), grafovi (Primo, Dijkstra, kruskal...) i dinamcino programiranje. Nesreca je u tome sto sve to rade u Javi. Algoritimi za gore navedeno izgedaju bar 50% jednostavnije zbog toga sto se ne brinu o alokaciji i dealokacji memorije (izmedju ostalog), za sta je potrebno daleko pazljivije programiranje od fire-and-forget alokacije.
Smatram da neko ko dobro poznaje Paskal ima daleko vecu mogucnost da nauci, korenito razume i pravilno primeni modernije programske jezike od nekog ko je ucio programiranje u Javi, .Net-u ili ne daj boze Ruby-ju. Primera je koliko hoces, svaki programer koji je dosao kod nas za razgorvor za posao a koji ima Pascal/C(++) iskustvo iza sebe je bio uvek daleko sposobniji od onog ko je radio samo Javu, ASP.Net, WinFormse ili sl.
A sto se C++ tice, zivo me zanima kako bi deci objasnio u prvom mesecu ucenja programiranja sta je to CString a sta je char* i zasto je jedan bolji od drugoga... C++ je divan jezik sa skoro potpunom kontrolom, ali je jako tezak da se kvalitetno nauci za nekoga ko nije pre programirao, dok u razlicitosti implementacija, makroe za sve zivo, near, far long i ostale pointere i stringove necu ni da ulazim...
if it walks like a duck and quacks like a duck, it could be a dragon doing a duck
impersonation.