Jeste malo offtopic, ali ovo je toliko zanimljivo da mislim da treba da napišem.
Na ovo me je podstakao Binary, svojim savetom da postavim dva ventilatora na kućište, napred i nazad, prednji da uduvava, zadnji da izduvava.
Ja sam mu na to odgovorio da imam 5 ventilatora, od kojih 3 uduvavaju i 2 izduvavaju i da mi je žao što nemam još jedan pozadi da ostvarim negativni pritisak (stavljajući tri sporija, s manjim CFM-om, da uduvavaju).
Hteo sam još dodati da sam isprobao sve moguće varijante i da se ta kombinacija pokazala kao najbolja.
I onda sam se setio da ipak nisam isprobao samo jednu varijantu....
Dakle,
U kućištu imam procesor Intel E5200 sa box kulerom, matičnu Asus P5N7A-VM sa integrisanom grafikom i pasivnim hlađenjem, HD Seagate 500 MB i Chieftec napajanje 400W (to je od komponenti koje stalno stvaraju toplotu).
U kućištu imam 5 ventilatora od 12cm: prednji i 2 bočna koji su uduvavali vazduh, zadnji koji je izduvavao, i ventilator na napajanju, koji je, naravno, izduvavao vazduh.
Pri takvoj konfiguraciji ventilatora i sobnoj temperaturi od 25 stepeni Celzijusa, temperature su u idle stanju bile sledeće (merene Everestom):
MB: 36 C
CPU: 34 C
CPU Core #1: 41 C
CPU Core #2: 39 C
MCP:
56 C
GPU:
51 C
HD: 34 C
I onda sam se setio da nikad nisam probao da stavim prednji ventilator da
izduvava vazduh.

Jednsotavno, izgleda nelogično, a i nikad nisam pročitao da je neko savetovao da prednji vent izduvava. A pročitao sam gomilu materijala o postavljanju ventilatora, jer sam ranije imao veoma neprijatno iskustvo sa pregrejavanjem komponenti - izgorelo mi je jedno napajanje, crkla grafička, a izgubio sam i jednu matičnu zbog crkavanja napajanja. Tako da sam ovog puta saznao koliko se god moglo o pravilnom ventiliranju kućišta i eksperimentalno (probavanjem

) utvrdio koja je najbolja kombinacija za moju mašinu. I mislio sam da je to bila ova gore.
I prevario sam se.
Ne bejah lenj, isključih komp, otvorih kućište, skinuh prednju masku, obrnuh prednji vent da izduvava, sve ponovo zapakovah i evo rezultata.
Dakle, pri istim uslovima iz gornjeg merenja, s tim da sad 2 bočna ventilatora uduvavaju, a prednji i zadnji, sa onim u napajanju, izduvavaju vazduh, temperature su sledeće:
MB: 34 C (2 stepena manje)
CPU: 33 C (1 stepen manje)
CPU Core #1: 39 C (2 stepena manje)
CPU Core #2: 37 C (2 stepena manje)
MCP:
51 C (čak 5 stepeni manje!)
GPU:
46 C (5 stepeni manje!)
HD: 34 C (nepromenjena temperatura)
Neverovatno, zar ne? Ko bi rekao da se postavljanjem prednjeg ventilatora da izduvava vazduh temperature mogu sniziti? Zvuči glupo i nelogično... Ali radi.

Naravno, ovo je u situaciji kad dva bočna ventilatora uduvavaju. Da nije njih, mislim da bi temperature znatno porasle. Ustvari, prilično sam siguran u to.
Eto.

Pa možda nekom posluži...
Al svejedno ću da našrafim jednog ventića i na hladnjak čipseta. Nek snizi za još 7-8 stepeni, neće da škodi.
P.S.
Vodio sam računa da merenje bude validno. Nakon otvaranja kućišta i okretanja prednjeg ventilatora da izduvava, sve sam lepo zatvorio i zagrejao mašinu igricom, pa je pustio da se ohladi i onda očitao temperature Everestom. Tako da mislim da je sve pravilno urađeno....
Ako neko uviđa neki propust, molim ga da iznese svoje mišljenje.