Mister Bluesman,
Šalu na stranu, koliko se sećam jednom smo se i upoznali na nekom open source skupu i pričali oko teškoća da se kod nas angažuju upotrebljivi programeri. Veruj mi, kao neko sa više poslovnog iskustva mogu da ti kažem da ni u drugim delatnostima kod nas nije ništa bolje.
Pošto se znamo osećam se slobodnim da ti se malo, makar i ovako javno, izjadam, a unapred se izvinjavam što ovo jeste replika, a većinom se ne odnosi na tebe.
Imam razumevanja za neke koji u situaciji da sve teško ide reše deo svojih problema bežeći od našeg okruženja. Gledajući na to kako su stvari uređene na Zapadu teško je imati strpljenja za naše probleme ovde. I ja lično imam malo strpljenja, ali sam se odlučio da se ne iselim (za razliku većina mog društva iz vremena kada smo imali dvadesetak godina) i ostao sam ovde da se borim kako mogu. Na kraju sam zadovoljan svojim rezultatima i to nema veze sa RNIDS.
Angažovanje u RNIDS je rezultat moje želje da poradim malo i na stvarima koje su od opšteg interesa, a to što neki motiv traže u profitu mi je pomalo smešno, ali vrlo razumljivo, pa čak i blisko (ko sebe nije uhvatio da o stvarima o kojima malo zna sudi na takav način). Ja sebe ne vidim kao nekoga ko treba da kontroliše RNIDS nego kao nekoga ko u fazi uspostave treba da pomogne što više može. Nadam se da će organizacija koju smo napravili za to još malo stasati, pa će imati još ljudi koji žele da doprinesu i da će moći da nas odemene. Ako dobro pamtim moj mandat ističe u februaru, a tada će opet biti izbora za Upravni odbor.
Citat:
ovo što radi RNIDS podseća na Marka Pantelića (fudbaler, za one koji slučajno ne znaju), naučio reči "Bože pravde", kune se u sve srpsko, jurca kao muva bez glave po terenu, kao nešto uklizava i trudi se, ali ne daje golove. Hajde Marko, ne moraš da uklizavaš toliko, čak ni da pevaš himnu, ali daj neki gol.... tako i za RNIDS može da se kaže: hajde ljudi, lakše malo sa velikim rečima - vreme je da uradite nešto pozitivno.
Moram priznati da ja ne znam ko je taj fudbaler, ali razumem i slažem se (većinom). Ako pogledaš moj prethodni čaršav videćeš da mene vrlo boli što se RNIDS bavi samim sobom (unutrašnjom organizacijom i razlozima), a mnogo manje eksterno. Uzorci za to su razni, a među značajnijima je upravo i nedostatak razumevanja i podrške ljudi koji se bave Internetom i koji su prisutni na ovakvim mestima. To veoma ojačava one koji bi da zatvore RNIDS i da se postave kao državni organ ili profesorsku tezgu. Izgubljena je strašna količina vremena i iako smo završili neke stavri za neke druge smo tek na početku. Više o tome neću i ne mogu da pričam javno jer bih time znatno naškodio zajedničkom cilju.
Meni se vrlo smučilo nacionalna kuknjava i zlouptreba nacionalnin simbola. Ali se meni taj period završio 5.10.2000, dan pre nego što smo krenuli da reformišemo YU NIC. Sada želim da poštujemo svoju zemlju, razumem da nećemo dostići Francuze, Nemce, pa čak ni Slovence, ali treba da težimo tome. Znači brate

, ja ne prihvatam da se ja kunem u srpsko zabi nekih drugih ciljeva.
Sa druge strane nije baš ni da golova nema. Prošli put sam nabrojao deo, ali da podsetim da RNIDS radi uspešno i pouzdano, da je proces registracije funkcionalan, stabilan i bez značajnih problema, da je najveća tranzicije u istoriji Interneta uspešno urađena i da se na kraju domeni mogu registrovati online drastično liberalnije nego pre RNIDS-a. Kada uporedimo uslove, rok i rezultate nameće se zaključak da je RNIDS ubedljivo najbolji registar u bivšoj YU i među liberalnijim u Evropi. Da li je to dosta - već rekoh, slažem se da nije, a ja se ne bih osilio da kvantifikujem broj golova koje smo dali.
Citat:
Nejasno mi je kako neko iz ozbiljne firme može uopšte da kaže ovako nešto. Ne sviđa se nikome osim vama koji se sada opravdavate na krajnje neprimeren način: "niste vi to rauzmeli"... odnosno "suviše je to dubokoumno da bi vaši patetični mozgovi to prihvatili". Odnosno, svi ste mnogo glupi pa ne možete da shvatite naše velike ideje.
Molim da mi se ne umeće (posebno ne neko razuman kao ti) da ja imam podcenjivački odnos prema javnosti, našoj zajednici i forumašima, Svi mi znamo kako forumi izgledaju i vodeolo bih da vidim konta situaciju gde bi neko od vas trebalo da predstavlja bilo koji javni posao. Sama činjenica da sam ovde, da razgovaram i objašnjavam svoje mišljenje govori za sebe. Šta treba da radim da to ne bio bilo "neprimeren način" - da govorim da nemam mišljenje ili da se samo-pokapovam ili možda najbolje da ignorišem ceo forum (primetićeš da je to popularno, a treba se zapitati i zašto).
Citat:
Ako niste njih "gađali" ovom kampanjom, da li bi ste bili ljubazni da podelite sa nama koja vam je ciljna grupa bila za kampanju "želim redovan sex". Kažite mi, molim vas, jer pokušavam da saznam na osnovu čega vam je neko uvalio ovu kampanju i po kom osnovu mislite da nije promašaj.
Upravnom odboru je prošle nedelje prezentovana analiza i plan kampanje ukljujući i ciljne grupe. Ja ne mislim da je uobičajeno da se takvi dokumenti javno prezentuju, a obzirom da iduće subote RNIDS ima Skupštinu (na kojoj treba da usvoji nova pravila fonda) predložiću da se zbog velikog zanimanja tamo prezentuje članovima fonda RNIDS.
Citat:
Da ste kojim slučajem hteli da napravite kampanju za SezamPro, i da vam neko uvali ovo "s*****" (mogu slobodno da ga nazovim tim imenom), mislim da bi izleteo naglavačke iz vaše kancelarije, zar ne?
Ne. Konkretno, kao partner u SezamuPro, sam naučio i da pravim kompromise i da imam poverenja tako da sam navikao da stvari često ne budu "po mome", (a u RNIDS su vrlo daleko od toga) i da kada se nešto dogovorimo verujem u taj dogovor i radim da ga sprovedem. Ja sam naučio da kampanja treba da radi, a ne da bude dopadljiva i za to znanje sam potrošio cifru koja ima dve nule više od ukupnih troškova za ovu kampanju.
Sećam se da su mi objašnjavali da je reklamiranje Interneta babom koja mlati štapom na kiosk sramotno, čak smo izašli i u rubrici u listu Vreme kao primer za lošu reklamu. Kampanja je radila i to vrlo uspešno. Kod nas ljudi ne lete naglavačke ni iz čega nego se sa njima radi i traži rešenje. Sa druge strane se pitam koliko je učesnika ovde bilo ikada u prilici da stvarno odlučuje o marketingu.
Ja sam radio i u Jugodati gde sam naučio dosta toga oko marketinga, ali i toga klako funkcionišu forumi i pojedinačni intresi na njima. Kada smo ponudom, cenom i advertajzingom ugražavali male preprodavce uvek smo imali rezultujuću forumsku kampanju da se naša ponuda prikaže loše.
Citat:
Ili možda za ove "mislim brate" što im tata kupio džipove, pa dok voze preko 4 trake da naprave "polukružno" preko pešačkog ostrva mogu da "potpuno kontrolišu stvari"?
Molimte nemoj tako (brate,...). Ja sam planirao da na jesen kupim SUV (koji neki zovu i Džip kršeći zakone oko brenda), pa će sada neko da me proglasi za "tatinog sina" i da mi smanji uživanje u rezultatima rada.
Nego, kada smo več kod "mislim brate", el si ti pogledao francusku kampanju (slao je Voja Rodić link) i da li ti to deluje primereno? Slažem se da je bolje, ali sam ubeđen da je i budžet za red-dva veličine veći. Da li bi mogao da oceniš primerenost poruke koju su oni poslali?
Citat:
Takođe mislim da u UO ne trebaju da sede ljudi sa konfliktom interesa. Ljudi koji su vlasnici ili direktori (bilo čega) u firmama kojima je bar jedna od delatnosti prodaja .rs domena. Lako je organizovati kampanju sa tuđim parama - zato ste tako olako i prihvatili ovakvo rešenje.
Pitanje konflikta interesa i načina upravljanja RNIDS-om je vrlo bitno pitanje i uostalom jedan od glavnih razloga zašto je RNIDS prvenstveno bavi samim sobom. Kada pogledaš ko čini Skupštinu jasno je da se u upravljanju RNIDS angažuju prvenstveno oni kojima je delatnost vezana za Internet i koji pitanje adresnog prostora doživljavaju kao jako važno. Logično je da takva Skupština izabere svoje predstavnike, a ne ljude koji su drugačiji.
Postojao je predlog da se pitanje sukoba intresa reši tako što će biti zabranjeno svima koji imaju interes da RNIDS bude uspešan, da učestvuju u upravljanju (UO). Rezultat toga bi bio sličan kao u državnim agencijama - upravljaju profesori i sukob intresa je sakriven ispod tepiha. Bila je ideja i da poznate osobe (pominjao se Divac) budu u upravnom odboru, ali nažalost niko takav nije došao na Skupštinu kada se biralo. Osim što bih ja bio jako počastvovan da ga upoznam ne znam kako bi Upravni odbor sastavljen od ljudi koji se ne bave Internetom mogao da bude uspešan. Zašto neko nije predložio Mikija iz Velikog brata?
Izmene pravila fonda RNIDS koje upravo treba da usvoji skupština to pitanje regulišu na eksplicitan i mnogo jasniji način. Da bi se nešto radilo mora da se tome posveti. Možda bi ja hteo da budem PHP programer, ali ne verujem da bi ti slušao moje savete ako nisam naučio sintaksu i ako nemam nešto urađeno da pokažem. Da bi se radilo u RNIDS mora da se radi, mora da se upozna sa meterijom, pročitaju pravila itd, a da da bi to neko hteo da uradi mora da ima nekaku zainteresovanost za materiju.
I za kraju molim te budu realan, pa uporedi RNIDS sa drugim organizacijama u Srbiji. Gde ima ovoliko transparentnosti, otvorenosti u radu i mogućnosti da javnost (ovde Internet zajednica) učestvuje u organizaciji? Daj neki domaći primer na koji treba da se ugledamo?
Da parafraziram Pašića: Kakvi smo mi francuzi takav nam je i RNIDS kao AFNIC.fr.