Odlicno,
sad sam jos pride gledao malo po netu oko raid rom-a na ICH9R i ima gomila informacija o "sve ili nista" scenarijima gde ljudi prave raid0,1,5 od celih diskova (kao sto i ja imam sad), tesko je naci neku inforamciju o "mesancima" tj o vise volume-a na jednom array-u. Medjutim na osnovu ono malo informacija koje sam skapirao procedura bi bila sledeca:
1. Posto RAID ROM nema opciju da kreira blanko array bez volume-a, rasparim trenutni array i kreiram novi RAID0 koji spanuje sva 4 diska.
2. Po default-u GUI ce mi ponuditi maksimalni kamacitet volume-a (3Tb) i tu umesto 3Tb ubacim 600Gb, sto je u stvari kljucni deo price
3. Kao posledica ovoga GUI ce napraviti novi array od celokupna cetiri diska, ali ce od svakog uzeti samo po 150Gb da napravi RAID0, ostalih 600Gb po disku ce ostati nealocirano
4. Posto je taj RAID0 vidljiv preko int13, namestim boot u klasicnom bios-u, particionisem volume i instaliram prvi OS koristeci F6 ICH9R drivere (da ne bi BSoD-ovao posle real moda

)
5. kad dignem prvi OS instaliram najnoviji Intel Matrix Storage Manager (8.

i iz istog kreiram jos jedan volume, ovaj put RAID5, na vec postojecem array-u uzimajuci preostali nealocirani deo.
Definitivno odustajem od NAS-a, ovo gore ce besplatno resiti sve moje glavobolje sa sporim RAID5, imacu svoj brzi RAID0 za rad i shareovani RAID5 za backup/storage/LAN, a ukucani nek nastave da pale komp kad im treba share

. Ako mi prsne disk izgubio sam radno okruzenje (izbildovacemo, ako nista mogu da ga izghostujem u storage posle aktivacije i instalacije kljucnih programa

) ali zamenom neispravnog diska mogu da rebuildujem storage. Pod uslovom da meteor ne udari u kuciste mislim da sam relativno siguran

Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić