>Znaci, postoji li neki dizajn patern za uvoz CSV datoteka
Ne postoji koliko ja znam, mada i dalje mislim je design pattern los izraz za to sto ti treba

Ono sto tebi verovatno treba je sistem koji uvozi CSV u in-memory format ili jos bolje mem tabelu (npr. DevExpress MemData ili u najgorem slucaju TClientDataset) na jednom kraju, dok na drugom kraju se preko nekog DAO-a (npr. ZEOS ili ADO) povezuje na bazu i radi import red-po-red preko TDataset-olikih komponenti. Izmenom parametara DAO-a menjas bazu i nacin povezivanja na nju bez izmene glavnog engine-a za uvoz. Midlim da ne postoji neki lak i 100% pouzdan nacin da se to odradi, pogotovo ako je potrebna i neka transformacija podataka izmedju CSV-a i baze.
>Konkretno, treba mi necije iskustvo u implementiranje podrske za naplatu, odnosno izvestaji ko je i koliko pricao, posto ovaj izvestaj koji dolazi uz FreePBX nije u redu, duplirani su zapisi...
Nisam jos naleteo na duple zapise na asterisku, koju verziju/distribuciju koristis? Kod za tarifiranje poziva napisan u PHP-u i koliko se secam samo cita podatke iz baze, tako da bi trebalo da mozes da se direkt povezes na bazu.
if it walks like a duck and quacks like a duck, it could be a dragon doing a duck
impersonation.