Pa u tom trenutku se napravim lud i pretvaram se da sam idiot koji je za XML cuo iz PC World-a pa trazim objasnjenja, malo je loosely translated i vreme je ucinilo svoje, ali generalno nekih kojih se secam:
Pozitivac: "Xml je superiorna tehnologija buducnosti koja ce jednog dana zameniti sve skupe i nefunkcionalne baze podataka"
Nemusti lingvista: "Xml skladisti podatke tako da ih svi kompjuteri razumeju automatski"
SQL hater: "Pretrazivanje XMLa je brze od SQLa jer mi kontrolisemo kod, a ne znamo sta SQL radi sa SELECT komandom" i varijacija na temu zasto su XML/XPath/foreach bolji od SQL-a
Middleware buzz serijski ubica: "Xml omogucava da BizTalk preradi sirove podatke iz web servisa kroz XPath da bi XQuery-jem te podatke izvukli iz middleware-a u business layer, itd, itd", naravno kad ga pitas kako bi recimo iskoristio Xml i BizTalk i resio integraciju green-screen DB2 aplikacije sa .NET frontend-om nastupa tajac.
Heroji revolucije: "Mi smo celu nasu enterprise CRM bazu uradili kroz XML. (zar vam to nije usporilo operacije?) Pa mi smo bili mala firma i imali smo 10-ak klijenata, ali to je radilo super brzo"
Naravno ima i totalnih luzera koji lazu a ni buzzwords nisu naucili, koji npr imaju expert XSLT u CVu a ne znaju ni sta je <xsl:stylesheet> a kamoli <xsl:template>, ili oni koji imaju XSD u CV-u a ne znaju da naprave ni osnovnu simple-types semu bez grafickog dizajnera, ali oni su smor

Mada ima vise od dve godine kako nikog nisam intervjuisao, mora da sad ima nekih novih momenata (npr LINQ2XML)
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić