Darko Nedeljković
Član broj: 191820 Poruke: 1760 *.dynamic.sbb.rs.
|
U principu svi gledaju da to uguraju u jednu delatnost pa tako imas:
1) igraonice, gde se naplacuje upotreba racunara, a bezalkoholna pica su besplatna
2) net cafei, gde se naplacuju bezalkoholna pica a upotreba racunara je besplatna
Primera radi, bezalkoholna pica su ti 80 din a koriscenje racunara 70 din, onda je prilicno nebitno sta ces od ta dva naplacivati 150 dinara, a drugo ce biti besplatno.
Fiskalna kasa ti svakako treba. Pre nego sto se odlucis ya izbor sifre delatnosti, pogledaj grupe ya pausalno oporezivanje:
1) nosači, čistači obuće, sakupljanje lekovitog bilja, šumskih plodova i slično, prodaja pečenih, kuvanih i na drugi način pripremljenih poljoprivrednih i drugih proizvoda na ulici i drugim slobodnim prostorima, u sportskim, bioskopskim i drugim dvoranama i prostorijama i druge srodne delatnosti koje se obavljaju bez stalnog poslovnog mesta, štopovanje tkanina, presvlačenje dugmadi, popravka kišobrana, popravka ortopedskih pomagala, popravka naliv pera i patent olovki, herihteri, drvomodelari, duboresci, popravka muzičkih instrumenata, plisiranje, oštrači, bačvari, jorgandžije, kolari, potkivači, vunovlačari, rukavičari, opančari, četkari, papudžije, domaća radinost, stari zanati i verski službenici
2) frizeri za muškarce, časovničari, optičari, fotokopiranje, obućari, krojači, prerađivači sekundarnih sirovina, bravari, firmopisci, pečatoresci, uzgajivači cveća, proizvodnja loznovoćnih i drugih sadnica i kalemova, iskorišćavanje zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, inkubatorska proizvodnja živine, povremeno obavljanje poslova poljoprivrednim mašinama drugim licima, izvođači muzičkih i drugih programa koji nemaju status estradnih umetnika;
3) automehaničari, autolimari, autoelektričari, vulkanizeri i slično (autograna), moleri, tapetari, frizeri za žene, TV i elektro-mehaničari, precizni mehaničari, električari, vodoinstalateri, podučavanje umetničkim i sportskim veštinama (muzika, balet, slikanje, pevanje, sport i drugo), grafička delatnost, pranje i peglanje rublja, hemijsko čišćenje i bojenje, pedikirsko-manikirske i kozmetičarske usluge, fotografi sa stalnim poslovnim mestom, video klubovi, voskari, trgovinska delatnost koja se obavlja izvan poslovnih prostorija (na tezgama i sličnim objektima koji se koriste na pijacama, ulicama, trgovima i drugim javnim površinama).
4) zlatari, kamenoresci, plastičari, metalostrugari, pekari, proizvođači testenina, poslastičari, građevinska delatnost i druge slične delatnosti, uslužno rezanje građe, stolari, stakloresci, radnje za zabavne igre, modni krojači, trgovinska i ugostiteljska delatnost koja se obavlja u kiosku ili prikolici i sličnom montažnom ili pokretnom objektu, auto perionice;
5) lekari, stomatolozi, apotekari, veterinari, profesori, fizioterapeuti, zubni tehničari i druge slične profesionalne delatnost
6) advokati
Polazna osnovica za utvrđivanje visine paušalnog prihoda, određuje se u odnosu na prosečnu mesečnu zaradu iz člana 4. ove uredbe, po grupama delatnosti iz člana 3. ove uredbe u sledećim procentima:
1) prva grupa
25%
2) druga grupa
50%
3) treća grupa
75%
4) četvrta grupa
150%
5) peta grupa
105%
6) šesta grupa
85%
Ja ne primetih nesto sto lici na kafanu na ovom spisku delatnosti, izuzev ako se nalazi u montaznom objektu :-) sto pretpostavljam da nije slucaj. Znaci, ako hoces da izbegnes knjigovodstvene troskove, ostaje ti igraonica sa besplatnim picem i koriscenjem racunara koje kosta 150 dinara po gore navedenom primeru.
Sto se toga tice, bilo bi logicno da izaberes "radnje za zabavne igre", cime bi se svrstao u cetvrtu grupu i porez bi ti bio 150%. E, sad, ja bih tu primenio jednu fintu, "malo" bih izmenio opis delatnosti, tako da udjem u trecu grupu gde je porez duplo manji - registrovao bih podučavanje umetničkim i sportskim veštinama (muzika, balet, slikanje, pevanje, sport i drugo). Nesto sam cuo da igranje igrica treba da se prizna kao olimpijska disciplina, sto jelte, znaci da bi se ti bavio poducavanjem sportskoj vestini. Znaci, moras znati kako se koja igrica prelazi, koje su sifre i gde treba pronaci zaklon kada protivnicka ekipa zapuca, kako bi manje iskusim igracima prenosio svoja znanja i time pripadnost trecoj grupi ucinio legitimnom.
Imajuci sve to u vidu, izbor sifre delatnosti bi bio sasvim logican:
72100 - Pružanje saveta u vezi s kompjuterima
Eto, dadoh besplatno savet koji vredi par stotina eura. Mislim, imam ja resenje kako da jos smanjiti porez, ali ako kazem svi ce da se smeju...
|