Ako ima dvofaznih step motora, onda će sa onim relejem raditi, ali predpostavljam, kao što si rekao, nestabilno. I još, frekvencija kojom onaj "rele" oscilator radi je relativno mala, pa će i brzina motora biti mala...
Ja ne znam sad tačan princip rada step motora, ali ako je samo potrebno dovoditi napon namotajima statora, pa ukrug, pa kojom brzinom to radimo njome će se i vrteti roitor, onda ona šema sa relejem mora biti da radi...
Isto se može postići, mislim, onim multivibratorom o kome sam pitao za proračun, na posebnoj temi... Sa kolektora tranzistora koji čine multivibrator se uzme signal i dovede onim tranzistorima o kojima je Barun pisao, tj tranzistorski multivibrator se upotrebi kao drajver...
Ali, moj motor od HDD-a (7000 i nešto obrtaja/min), ima tri faze, tako da su verovatno ovi motori bar trofazni, a to komplikuje izradu drajvera po mojoj ideji... jer nam onda trebaju tri signala vremenski pomerena međusobom, koji će da puštaju napon na namotaje statora ukrug... što je Barun pominjao sa 555 kolima, i verovatno je izvodljivo (makar i da nestabilnije radi, jer verovatno i neće ti motori da se koriste negde gde je sad potrebna stabilnost) da se mesto tih 555 kola stave 3 tranzistorska multivibratora koji jedan drugime upravlja. Ali ja nemam ideju kako da ih međusobom povežem te da kao krajnji rezultat dobijemo pomenuta 3 vremenski pomerena signala...
Šta kažete vi sa iskustvom, moguće, ne?
Postavlja se pitanje zašto sa tranzistorima mesto sa kolima? U mom slučaju je to zato jer se tranzistora nakupilo kolko 'oćeš, a i svega ostalog što treba za te multivibratore (jer danas svi bacaju stare TV-e, VCR-ove, autokasetofone i 300 čuda, a u njima nema 555, ili kola tipa CD40xxx i sl)... Dakle kada bi mene pitali zašto komplikovanije kada može prostije (čak najprostije, kupiš gotovo šta ti treba), moj odgor je, zato da bi se iskoristilo ono što se ima, ako je moguće, pritom se učilo, i prošlo bez davanja love, koje, bar kod mene, i nema baš...

Pozdrav
PS
Ako naiđem na netu na neko jednostavno rešenje za drajver, tj elektroniku za ove motore, postavljem...
Eto šeme mog motora, dobio sam je merenjem omskog otpora među onih 4 izvoda: