Citat:
peca26000: Ima dana uzivaces kad dodje vreme za to

Nema dana, zivot je kratak!
Citat:
peca26000: Drugo je to sa >Keramicki filter ili u starijim radijima ima LC filter koji ima zadatak da propusta samo 10,7MHz i to u nekoliko KHz...
Ovde te nisam razumeo. Kako da propusta 10.7MHz u nekoliko KHz? Mada, listao sam tu neke sajtove i mislim da sam skontao, pa ti ako znas ispravi me ako gresim. Dakle FM decoder pravi AM signal sa nosecom frekv od 10,7MHz i tada se taj signal jos jednom propusta kroz filtar koji izdvaja konacan NF signal jel?
Ma ajd necemo sad u toliki Off da idemo.
Citat:
peca26000: Treba podatak koja je to vrsta signala koju treba proslediti na taj OP pa na ic ?
Ma sta ce ti taj podatak? Zamisli taj tvoj uredjaj kao jedno screvo. Kroz njega definitivno moze da prodje voda (analogija na zvuk iz cujnog opsega) a mogu jos neke stvari, kao sto su kamencici (analogija za neki digitalni signal) i ko zna sta jos, mozda jos i nesto sto ti ne znas ni da postoji??? Odtud znas koje signale sve prima IR prijemna dioda a da ih nismo ni svesni... Tako da ti to nije ni bitno. E sad, sta je bitno? Bitno je koliko se "siri" taj signal koji se emituje iz nekog daljinskog? Koliko sam ja naucio, pravougaoni signal, tj digitalni signal, ima MNOGO harmonika. Kada se gleda na osciloskopu digitalni signal koji je propusten kroz malo uzi opseg primeti se da fale ostri prelazi, da je sve nekako zaobljeno. Ali to i nije neki veliki problem, jer se na prijemnoj strani moze staviti neki shmit-okidac koji ce to popravljati i regenerisati signal, doduse malo pomeren u vremenu ali to nije nikakav problem.
Garantujem da za to ima neka formula. Treba se voditi tim podatkom da IR dioda na daljinskom upravljacu emituje signal modulisan na 36KHz a neki na 38KHz.
Tebi dakle nije bitno kako je taj signal modulisan, ti samo trebas da vodis racuna da nekih 40KHz (ili mozda jos malo gore) pravougaonog signala prodje kroz kanal veze koji koristis.
Eto malo teoretisanja.
Citat:
peca26000: Pazi ja imam uslova za experimentisanje i nije problem raditi nesto ali treba prvo teorija pa tek alat u ruke !
Zato prvo hocu da se informisem pre nego se bacim na izradu ili exp. Sto znaci kad nadjem logicno resenje radim nesto , zato ti je moj savet bolje nauci pa radi .
Pozdrav
Hehehe... i ja sam takav. Volim prvo da se napunim teorijskim cinjenicama pa onda na praktican rad. Ali nekad nemam zivaca trazeci teoriju za neki konkretan problem ako mogu sam experimentom da utvrdim a da nista ne pokvarim.
Ajde radi ti samo, pa nam javljaj sta si postigao.