E ljudi učlanio sam se u mensu

(mada još me zvanično nema na spisku ali verujte mi na reč

)
Samo bih hteo da kažem da se test promenio. Naime, ja sam već polagao za mensu 2003. i tada je bilo 36 zadataka koji su se radili 40 minuta. Težina se lagano povećavala, tako da je poslednjih 7-8 zadataka bilo prilično zeznuto. Na tom testu sam imao 144 po toj nekoj skali, valjda Katelovoj.
Sada je test dosta drugačiji, ima 45 zadataka a radi se samo 20 minuta! Zadaci su znatno lakši, ima 6 umesto 8 ponuđenih rešenja za svaki, a već je na prvi pogled očigledno šta je tačan odgovor. Poslednjih nekoliko zadataka jeste malo teže, ali je mnogo veći problem što za njih nema vremena. Nisam baš siguran koje je logika iza ovakve forme testa, dovoljno je da ti pukne olovka pa da izgubiš dragoceni minut da je zameniš i ne dobiješ adekvatan rezultat. (Ovo se možda kompenzuje verovatnoćom da bilo kome pukne olovka, a rezultati se i onako gledaju relativno za starosnu grupu). Ipak, po meni je ovo test brzine i sposobnosti koliko i inteligencije. Mnogi će biti iznenađeni kako proleti 20min odnosno neće na prvom testiranju moći da racionalno rasporede vreme.
E da i skala se promenila, sada se računa po Binelovoj, odnosno potrebno je 131 (a to je 150 po Katelovoj) da bi se učlanili. Ja sam imao taman toliko