Citat:
Ekonomist30: Ako imas sekundu vremena samo da pogledas moj file i da uradis samo za jednu kolonu u fakturi,
Ne mogu, nemam Excel 2007

A uz to "sekunda" nije dovoljna, no evo da ti direktor ne visi za vratom
Ajmo redom pa probaj. Ovo pišem za Excel 2003 ( valjda ćeš se snaći
Na jednom Sheetu imaš tablicu u koju želiš staviti drop-down menu recimo kolona A.
Izborom u koloni A u slijedećim kolonama ( B, C, D, E ...) pojavljuje se podatak koji pripada vrijednosti u koloni A.
Sve te podatke vučeš iz tablice koja se nalazi negdje na istom ili drugom Sheetu ( kao što si vidio u mom primjeru, a mogao si vidjeti i formule ). U attachu imaš dva primjera, jedan sa range a drugi sa imenom tablice "baza" )
Da bi bilo jasnije idemo ovako.
U Sheetu 1 imaš tablicu koju ćemo nazvati "baza"
U ćelijama kolone M nalaze se šifre ( redni brojevi obavezno sortirani Accendings- uzlazno ) dakle 1,2,3,4,5...
U ćelijama kolone N nalazi se osnovni podatak koji tražiš recimo da je to neki proizvod "mrkva"
U ćelijama kolone O nalazi se oznaka za mjeru ( Kg )
U ćelijama kolone P nalazi se jedinična cijena za mrkvu
U ćelijama kolone Q nalazi se ulaz kilograma za mrkvu
U ćelijama kolone R nalazi se ukupan iznos za mrkvu
U koloni A pravimo drop-down menu ( kako se pravi ovaj menu ili lista pogledaj na onom linku koji sam ti dao ( nalazi se pri dnu web stranice )
U prvu ćeliju kolone B postaviš formulu =IF(A2<>"";VLOOKUP($A2;$M$2:$R$6;2);"")
Tu formulu kopiraš u istom redu do kolone F ( radi identičnosti kolona sa tablicom ).
U formuli za ostale kolone promijeniš zadnju brojku 2 u 3, 4, 5 i 6 ( ovisno o koloni iz koje vuče podatak )
Da razjasnim ovu formulu u ćeliji B2.
Laički rečeno ovako,
Funkcija IF => Ako se u ćeliji A2 nalazi podatak tj. ako je ćelija različita od prazno kao rezultat daj funkciju Vlookup a ako to nije istina kao rezultat daj praznu ćeliju. Ovim ćžemo izbjeći grešku u ćeliji kada se u A koloni ne nalazi nikakav podatak.
Funkcija Vlookup => Pogledaj u ćeliju A2 i taj podatak koji se nalazi u ćeliji A2 usporedi sa range M2:R6. Kada nađeš dotični podatak kao rezultat upiši podatak iz druge kolone po redoslijedu ( to je ovaj broj 2 na kraju funkcije Vlookup ) Dakle funkcija Vlookup će naći podatak "mrkva" i u odnosu na taj podataku istom redu pronaći slijedeću kolonu 2 i upisati podatak iz nje ( ćelija O2 ).
Zašto je taj broj 2 na kraju funkcije Vllokup.
Zato što podatak ŠIFRA ne tretiramo kao kolonu u kojoj tražimo podatk već od te kolone u kojoj se nalazi šifra brojimo kolone redom pa znači ako stavimo broj 2 tražimo drugu kolonu od šifre u istom redu.
Dakle, shodno navedenome
u ćeliji C2 treba biti formula =IF(A2<>"";VLOOKUP($A2;$M$2:$R$6;3);"")
u ćeliji D2 treba biti formula =IF(A2<>"";VLOOKUP($A2;$M$2:$R$6;4);"")
u ćeliji E2 treba biti formula =IF(A2<>"";VLOOKUP($A2;$M$2:$R$6;5);"")
u ćeliji F2 treba biti formula =IF(A2<>"";VLOOKUP($A2;$M$2:$R$6;6);"")
E sada ako želimo izbjeći upisivanje raspone ćelija možemo selektirati cijelu baznu tablicu ( samo podatke ) i definitrati Name za nju ( Insert => Name => Define => dodijelimo joj ime "baza" bez navodnika )
Ili jednostavno nakon selektiranja upiši ime "baza" u adresno polje za adresu ćelije tj. naziv ćelije. To je ono polje u kojem kada selektiraš ćeliju A10 piše A10.
Tako da bi nam ova formula glasila =IF($A2<>"";VLOOKUP($A2;baza;2);"")
U čemu je razlika?
U tome što u fiunkciju Vlookup je ugrađeno ime tablice umjesto range ćelija.
Toliko od mene , koliko ćeš se snaći ne znam

pogledaj Attach
pozdrav i sorry ako sam negdje pogriješio u brzini pisanja ( valjda će netko ispraviti )