Cek, ja mislim da znam dovoljno o elektronici (naravno ne sve) ali mi ovde nesto nije jasno.
Recimo
1. Imam LED koja radi na 3V i ja uzmem i spojim dve baterije od 1,5V ili jednu dugmastu od 3V i spojim je direktno na LED to NIKAKO ne valja? Zasto? Za LED nije bitna struja, bitan je napon! Ukoliko do LED diode dodje napon koji je VECI od dozvoljenog dioda crkava. Diodi nije bitno kako taj napon dolazi do nje, njoj je samo bitno da dolazi napon koji joj odgovara i da, naravno, taj izvor poseduje dovoljnu snagu da za taj napon daje i struju koja je potrebna toj LED diodi. Ako je moj izvor u mogucnosti da izda 10000A pri stabilnom napon od 3V a mojoj LED-ari odgovara bas tih 3V nju ne zanima koliko tamo ima struje jer ce ona povuci samo onoliko koliko joj treba a ne vise.
2. (ovo je vise pitanje) Imam 3 LED diode koje za svoj pravilan rad zahtevaju 3V a imam napajanje od 9V, da li ce se na svakoj LED diodi stvoriti pad napona jednak naponu koji joj je potreban za rad? Na slici, Vd1+Vd2+Vd3 = Vs. Svi se slazu da je tako. To znaci da ce svaka LED dobiti napon koji joj odgovara, a posto nema dinamike u radu, tj sve su na istoj temp i svim ostalim istim uslovima (nijanse su nebitne) rad ce biti ujednjacen.
Vs=9V
Vdx=3V

P.S.
Da li se LED mogu racunati kao otpori u kolu? Znaci ako LED trosi I=xx[A] pri nominalnom naponu od U=yy[V] da li je njen otpor R=U/I???