Citat:
Djetvan: Maestro @tdjokic hvala na javljanju!
Pazljivo sa titulama, mogu se jos i uobraziti
Citat:
Verovatno se secas da si mi ranije kada je instalacija RealPlayer-a bila aktuelna tema na forumu savetovao da pokusam da instaliram taj plejer unoseci Medibuntu...
Mislim da to nisam bio ja. Ne poznajem Medibuntu.
A ovo sto si spomenuo nas vraca na jos jednu vaznu stvar oko terminala. To sam bas diskutovao tamo u onoj temi, jer smo i pokretac teme i ja pravili istu gresku prilikom instalacije Real Playera - skinuli sve kako treba, a instalaciju pokusavali tek tako, iz osnovne pozicije u kojoj se terminal otvori, a to nije moguce. Recimo, tebi se otvori ovako "djetvan @ djetvan desktop :~$" a fajl koji si skinuo se nalazi negde drugde, pa se treba ili premestiti u direktorij gde se taj fajl nalazi ili napisati u komandi ceo put do njega. I jedno i drugo je prilicno dosadno i moze se pogresiti, ali je neizbezno. Evo primera:
Code:
toma@Elyssa ~ $ dir
Desktop Downloads openSUSE-11.0-KDE4-LiveCD-i386-iso Projects Videos
Documents Music Pictures Templates
toma@Elyssa ~ $
Meni se terminal otvorio kao i tebi - tamo gde smo odredili prilikom instalacije, toma / djetvan = ime korisnika, Elyssa / djetvan desktop = ime masine. Neka te ne buni ovo "Elyssa" trenutno nisam u original Ubuntu, nego u jednoj drugoj distribuciji, koja mu je skoro identicna, Mint-u, ali ima neke male prednosti za nas "djake-prvake", a ja sam NAMERNO PROMENIO PONUDJENI NAZIV "toma desktop" bas zbog zabuna oko naziva direktorija. Kad upises komandu dir, on ti pokaze sta sve ima u tom direktorijumu i po tome se vidi da smo u direktorijumu /home/toma odnosno /home/djetvan.
Probaj sada pa upisi recimo "cd Desktop", zatim Enter, pa ponovo upisi dir i pokazace ti sadrzaj direktorijuma Desktop. Ili recimo upisi "cd /", pa opet upotrebi dir, i pokazace ti nazive svih glavnih direktorijuma u tvom Ubuntu:
Code:
toma@Elyssa ~ $ cd Desktop
toma@Elyssa ~/Desktop $ dir
ML901850MLendsa.gif
toma@Elyssa ~/Desktop $ cd /
toma@Elyssa / $ dir
bin cdrom etc initrd lib media proc sbin sys usr vmlinuz
boot dev home initrd.img lost+found mnt root srv tmp var
toma@Elyssa / $ cd toma
bash: cd: toma: No such file or directory
toma@Elyssa / $ cd /toma
bash: cd: /toma: No such file or directory
toma@Elyssa / $
Usput vidimo i da file ili direktorij "toma" ne postoji, a znamo da postoji. To je zato sto nisam postovao pravila - ne moze direktno, nego treba napisati ceo put:
Code:
toma@Elyssa / $ cd /home/toma
toma@Elyssa ~ $ dir
Desktop Downloads openSUSE-11.0-KDE4-LiveCD-i386-iso Projects Videos
Documents Music Pictures Templates
toma@Elyssa ~ $
i komandom dir smo proverili da smo zaista tamo.
Za salu evo one slike iz mog direktorijuma Desktop:

trazeci neku sliku za primer, sasvim slucajno otkrih da postoje i SATA kablovi sa zakackama, tako da kabl ne moze sam od sebe da ispadne!
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!