Citat:
lord_celtic: Moje licno misljenje je da je opensuse otisao generaciju dalje od ostalih distribucija, instaliranje prelako, prilagodjeno korisniku skroz.
Nemam nista drugo reci nego da probate(ovo se posebno odnosi na ubuntu fanove)
Malo off topic, ali nije bas sasvim:
Zbog glupog izbora integrisane microATX osnovne ploce, imam blage probleme sa nVidia drajverom i integrisanom grafickom itd. Zbog toga sam u zadnje vreme probao poprilicno distribucija.
Ubuntu - 8.04 se najbolje ponasa, prihvata nVidia drajver i radi OK; neke druge verzije, kako original U- tako i K- pa i Mint (Gnome i KDE) rade, ne rade ... 8.04 se povremeno "umori", pa se sve zaustavi, ali o tome je vec bilo reci, nije mistika.
Fedora, Mandriva, PCLinuxOS - sto ti kazes "generacija dalje" - ali unazad. Razumem ja da treba nesto naknadno instalirati, Flash i jos po nesto. Disciplinovano postujem proceduru - cvrc, ili eror ili "nije moguce naci fajl ...." i slicno. Kako sad ja to da instaliram i zasto? Ovaj PCLinuxOS, koji izgleda da je dobar, kod mene mu ne rad cak 3 razlicite mrezne kartice, a javljaju se i neki drugi ljudi sa istim problemom! Cekaj bre - pokrenes Live CD i onda sta - molis se bogu?
Tako mi je od prvih 6 na top listi distrowatch.com ostao jos samo SUSE za probu.
Sedmi je Debian. Buduci da on nije "sazvakan" sasvim i da treba nesto naknadno podesavati i slicno, nemam nameru da ga probam.
Osim gore spomenutih problema, postoji jos jedan, savremeniji. Neke distribucije ne podrzavaju boot sa eksternog cdrom-a preko USB adaptera. Moderator jedne distribucije (Dreamlinux?) nas jos izgrdio "Sta ce vam pa to? Zar danas nema svaki PC integrisan dvd rezac?"
Primetio sam da ljudi hvale Lenny verziju Debiana. Kao sto rekoh, voleo bih da neko to dotera za nas amatere, da se ne petljamo sa dodavanjem kojecega, ali nisam prmetio u prvih 10. Sasvim slucajno, iz zaje....ije, pogledam distribuciju Red Star Che Gevara, iz Argentine, sa dosta politicke reklame i "revolucionarnog duha", a koje je na listi cekanja na distrowatch, nije cak ni na spisku. Nisam ocekivato nista narocito, ali bas da probam.
Skinem, instaliram, pokrenem - cudno, sve korektno, ozbiljno, kratka i jasna objasnjenja (za sad na spanskom, koji natucam po malo, a tehnicke stvari i nagadjam

), ma radi bre ko puska! Neko vreme isprobavam i cudim se, na kraju negde primetim da pise "Lenny" - e, mangupi, eto, napravili distro za raju, a da nije Ubuntu

. OVAJ MI NIJE PRAVIO NIKAKVE PROBLEME SA ONOM MOJOM GLUPOM osnovnom plocom - jednostavno radi.
Mepis cini mi se da nesto radi na slicnom projektu, ali se autor umorio i Mepis izgleda da je u zatonu. Ima li jos neki Lenny u slicnom, narodskom pakovanju? Kod Red Star mi je jezicka prepreka ipak suvise velika.
Nego, lord_celtic konkretno pitanje: jesi li isprobao Ubuntu 8.04? Meni se cini da je i kod njega prisutno ovo sto si ti rekao za novi SUSE. Nije se desilo da nesto javi da ne moze da nadje ili podesi ili slicno. Recimo pojavi se automatski obavestenje da mi je na raspolaganju proprajetari drajver za gaficku i napisu kratko objasnjenje sta je to proprajetari drajver. Ili izaberes nesto da instaliras pomocu Synaptika - sve tece apsolutno glatko, od pocetka do kraja, kad se opet pojavi obavestenje da je zadatak izvrsen i da mozes zatvoriti prozor sa obavestenjem. I sve u tom stilu.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!