Viza ne treba ako se poseduje turisticki vaucer, ili 'priglashenie' [pozivno pismo].
Znam da nasa ambasada u Moskvi izdaje to pismo, ako ides u posetu kod nasih drzavljana koji borave tamo. Nisam siguran gde to obavljaju 'domaci' - moguce u policiji u njihovom rejonu.
Ja sam imao malo problema sa tim pismom jer sam leteo iz Svajcarske za Moskvu i tip koji pregleda pasose za vize nije znao ni srpski ni ruski [pisma na kojima je to napisano], ali se resilo dolaskom njegove koleginice u poslednjem trenutku koja zna ruski.
Drugi problem koji sam imao sa pismom je to da pri dolasku na aerodrom, 2-3 mladjih policajaca nije znalo sta je to [iako je pisalo na ruskom

] - na kraju neka starija tetka i jedna debela knjiga zavrsise stvar.
E sad, ja sam leteo na Domodedovo, znam da i JAT i Aeroflot iz Beograda lete na Seremetjevo i tamo su valjda upoznatiji sa time kako nasi gradjani mogu da udju u Rusiju.
S te strane, viza bi ti verovatno mala olaksala stvari, ali ne znam koliko kosta u Srbiji, ovde u Engleskoj je dosta skupa [u odnosu na druge vize].
Kao sto je Skandy pomenuo, obavezno se registrovati kod policije, ako se ostaje duze od 3 dana. E sad, kod privatnih poseta to ume da bude malo komplikovano [naci gde to uraditi i koja dokumenta doneti], dok ako odsedas u hotelu, oni ti to zavrse. Ne znam da li ides u Moskvu, ali znam da puno nasih ljudi tu registraciju odradi u agenciji 'Putnik' [ili nesto slicno, ne secam se] u Moskvi za neku malu kintu.
...ja radim samo jedan dan dnevno...