Ako "ulazni signal" nije dobar i dovoljno kvalitetan, post-process nece puno pomoci. Nema te "jedinstvene formule" koja ce vaziti univerzalno za sve i jednu sliku...
Pocevsi od najbanalnije stvari, da li je "sirovo" slikano u RAW ili JPG formatu, da li je slikano na FF ili CROP telu kod DSLRa, da li je slika sa kompakta, prosumera... univerzalnog resenja NEMA, a odstupanja mogu biti itekako velika
Ja uvek naglasavam jedno... svaki dinar ulozen u vlastitu opremu se itekako isplati... sto bolja i kvalitetnija prema, u dodatnoj obradi muke mnogo manje. Dzuro ti si potpuno u pravu za slike sa "zveri" i naknadnu obradu... Na tim (mojim) slikama je od obrade uradjen samo krop odabranog dela (sto se vidi), ostrenje koje sam naveo koliko je jos u prvop postu ove teme (mada nije ni bilo potrebe) i, obzirom da je slikano u RAW formatu, a slika je (zbog doba dana, iako je CPL bio na objektivu) bila blago preeksponirana, malo je uradjena korekcija i to je to. Kada bi sad neko, sve to tako nabrojano, primenio na slici (uzmimo isti kadar, istio doba dana, isto sve) koja je slikana sa nekim prosumerom, ili kompaktom... tesko da bi dobio i 10% od onoga sto je prikazano, i onoga sto bi nekim mojim "primerom" ili "tehnikom" uspeo da kao krajnji rezultat dobije na svojim fotografijama.
Jos jedna stvar je jako bitna za navesti. Postoji i stvar koju ljudi zovu FOTOGRAFSKE TEHNIKE i pravilna primena istih... nacin na koji slikate, pravilan odabir kljucnih parametara (WB, odnos ekspozicije i otvora blende, osetljivosti, a tu samo vlastito steceno iskustvo pomaze...), doba dana u kojem slikate (rano jutro, predvecerje, podne, jako sunce, oblacno, kisa...), pravilno "pozicioniranje" u odnosu na izvor svetla, koristite li filtere pri slikanju i koje (CP, ND, Gradient...)... i to je (pored odabira MOTIVA i njihovog KADRIRANJA) najbitnija stvar koja utice na sve sto ce se u nastavku desavati sa Vasom fotogrfaijom... to pravi razliku u dobijanju kvalitetne ili nekvalitetne "sirovine", a samim tim kao rezultat daje uspesnu ili neuspesnu fotku.
Ukoliko je "sirovina" dobra, vredi ici dalje, ukoliko ne... tesko da ce i carobni stapic pomoci.

Pozz

[Ovu poruku je menjao beske dana 10.05.2008. u 12:50 GMT+1]