Pozdrav svima!!!
Moj prvi post i odmah nešto tražim,pitam itd...
Dakle, da skratim, oženio sam njemačku državljanku u martu,u aprilu sam položio SD1 u Goethe institutu Sarajevo...Znači posjedujem svu potrebu dokumentaciju koju traži njemačka ambasada Sarajevo da bi predao za nacionalnu vizu u svrhu spajanja porodice.
U martu kad smo se vjenčali žena mi je živjela u Wuppertal-u, išla u školu,radila i živjela sama u stanu.U aprilu se preselila u Minhen gdje joj roditelji žive,trenutno je kod njih...Posao joj je u Minhenu 99% zagarantovan u jednom državnom staračkom domu,jer je po zanimanju medicinska sestra, smještaj joj takođe garantuje taj isti starački dom ali veličina stana je oko 25 m², obecana plata joj je oko 2100€ bruto.Počinje raditi 20.5.2010 i u razgovoru sa šefom i ja imam velike izglede da isto tamo počnem raditi jer sam isto po zanimanju medicinska sestra(tehničar)

Isti taj šef joj je obecao da kad ja dodjem da će mi taj starački dom platiti učenje jezika i da će me prvih 6 mjeseci zaposliti na 400€ a poslije sve zavisi od poznavanja jezika i snalažljivosti i truda u radu.Inače se radi o državnom staračkom domu!
Eto ukratko o svemu, a sad koje pitanje :
1.Da li da ona prihvati taj stan ili da traži drugi jer kvadratura nije baš nešto,nama dovoljno za početak?
2.Koliku kvadraturu preporučujete, iako ona koliko znam nije bitna?
3.Da li će mi biti olakšano izdavanje vize ukoliko nekako ona uspije izganjati papir od tog šefa da mi je garantovan probni posao?
4.Da li će biti problema pošto tek sad počinje raditi, tj. prvo ide na probni rad, iako je njoj kao njemici ustavom zagarantovan imunitet od dokazazivanja primanja?
Ove informacije o nedokazivanju visine plate i veličine stana sam dobio direktno od jednog advokata koji živi i radi u njemačkoj,a jedno veče se slučajno našao u jednoj kafani u Prijedoru...Mislio sam ga pitati ovo što sad ovdje pitam ali napio se čovjek pa ga nisam htijeo smarati a i meni je jezik bio malo težak
Reče ja ukratko a napisa roman
Pozdravčina iz Prijedora!!!