Citat:
touch_master: Osnovnu i univerzalnu proceduru za kupovinu preko interneta?
Ja ti odgovorih na jednoj drugoj temi, a posto sam "mirodjija u mnogim corbama"

hajde i ovde da ti odgovorim, bar delimicno. Nema osnovne i univerzalne procedure za kupovinu preko neta. Sustina neta je upravo raznovrsnost, da ima sve, za svakoga, na milion nacina.
Pogledajmo konkretno. Odes na
www.ebay.com i trzis da kupis tastaturu, koja se na engleskom kaze keyboard. Napises to u polje za trazenje a on ti izbaci 2447 odgovora ali ti istovremeno skrene paznju da ima 4 razlicite grupe a svaka od njih obuhvata neku tastaturu, koje se medjusobno bitno razlikuju, i to: computer keyboard, piano keyboard, yamaha keyboard, wireless keyboard - i zbogom univerzalna proceduro za kupovinu! Meni treba wireless tastatura, pa sam kliknuo na to. Izbacuje sada 5.002 rezultata! Kako sad to, kad je malopre izbacio pola od toga kad smo kao trazili sve tastature? Vidis koliko je "osnovno" i "univerzalno", sve je tumbe od nasih slika o prodavnici, gde je sve poredjano, izlozeno, nema lutanja i trazenja.
Sta sad? Da pregledam jednu po jednu? 5.002 tastature? To bi potrajalo dosta. Posto se tamo prodaju stvari i normalno i putem licitacije, ja kliknem na normalno - Buy it now - i izbor pocinje da se suzava. Levo na sajtu imas jos nekoliko kriterijuma za definiciju izbora robe - stanje (novo, korisceno, nije navedeno), raspon cene koja te zanima "od ... do ... $", slanje robe i jos neke. Nadam se, da sada sve bolje shvatas koliko je sve zajedno "osnovno" i "univerzalno". Naravno, ti mozes uvek da kazes "Ne zanima mene sve to, ja hocu jednostavnije" ali to nema.
Poseban problem je placanje, koje, kako smo vec u drugoj temi videli, za nas legalno nije moguce, jer mnogi prodavci insistiraju na PayPalu.
Drugi veliki problem je slanje robe. Mnogi ne salju nigde. Kaze "Samo licno preuzimanje", sto ce reci da prakticno prodaje samo komsijama. Drugi salju samo u okviru SAD. Treci salju "sirom sveta" ali postoji lista izuzetih zemalja, medju kojima smo cesto i mi. Cetvrti salju svuda. I tako dalje.
Citat:
... ne znam gde se nalazim i ne razumem ove postove i kvazi objasnjenja.
Bicemo ti zahvalni ako nas obavestis kad nadjes prava objasnjenja, posto ova smatras kvazi objasnjenjima. I nama ce biti lakse da kupujemo jednostavnije i brze i da placamo legalnim PayPalom.
Pa, sretna ti kupovina na netu i ziv i zdrav nam bio!
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!