Citat:
impaque:
Citat:
cest:
Moje iskustvo sa FS-ima i rangiranje (po zadovoljstvu):
1. ReiserFS
2. XFS
3. ext3
4. ext2
5. fat16
6. fat32
Obrazlozenje:
1. mali CPU overhead, brz recovery, fali label za particije, fale neki napredniji alati
2. skalabilan, *brz*, komplet alata, zreo, visok CPU overhead (ReiserFS x ~2.5)
3. pouzdan, lak (za CPU), rasprostranjen, recovery OK, undelete, 100% alati, spor
4. kao ext3 ali prespor recovery
5. 100% kompatibilan sa 100% OS-ova, previse sklon fragmentaciji
6. manje vise kompatibilan, podrzava vece particije, nr1 izbor za multimediju (multi OS platforme)
Voleo bih da mi neko objasni na kojoj mu je to masini spor Reiser i koja je to tacno verzija?
Takodje me zanimaju misljenja ostalih ucesnika foruma.
1. Pogledaj link iz prve poruke na temi, iliti
http://fsbench.netnation.com/ . Zaključak: najbolji su ext2 i JFS, u zavisnosti od hardvera...
4. "kao" ext3, samo
mnogo brži. Recovery, stoji, jako spor.
Pogledao sam,
Sumiram (ukratko):
EXT2,
XFS,
REISER (3.x...)
I to za kernel 2.6.0.test (ko to vec koristi?) i verzije su nove (da li su stabilne?)
A fajlovi su reda velicina DVD-a i to po 10K komada,
Ma jesi li ti uopste citao ili si samo preleteo po obojenim poljima?
Jesi li pogledao platforme na kojima je testirano?
To se zove sinteticki test, znas?
Ja kazem da sam (licno ja) na mom laptopu sa kernelom 2.4.21 i resiserom 3.6.8 super-zadovoljan i nikakve podatke nisam izgubio osim bafera koji nisu bili sync-ovani prilikom prestanka napajanja (retko 2-5%), a bas se izivljavam (ide mi to od ruke...

).
Moze da vozi ko sta hoce, ja cu mozda probati ex2 (brz na I/O lak - za CPU + obilje undeletion & co. alata), ali Reiser 3.6.8 je za mene (trenutno) primer kako FS *treba* da se ponasa.
Predlazem, na primer, jedan merodavan a lak test:
Stopujte instalaciju (full ili default) jedne distribucije na razne FS-e pa izvlacite zakljucke iz realnog rada mashine. Ovi sinteticki testovi tipa "otprilike x fajlova otprilike n duzine kopiraju se za t-y vremena" me razboljevaju.
Sta je kada premestam (mv x*.y?) velike ili male kolicine podataka i slusam mp3 ili ogg fajlove? Sta je kada dekompresujem arhivu (CPU+ I/O ~max)? Instalacija je slicna (relativno) ovim uslovima.
Sta je kada gledam video? (FSread+CPU+I/O mem ~max) na slabijoj masini?
Test je jedno, a subjektivni utisak u licnoj praksi je drugo. Za mene ovo drugo je merodavnije.

========================
Tko vrijedi leti
Tko leti vrijedi
Tko ne lijeti ne vredi
"Slackware"=="leteti"
========================