Konacno sam na odmoru i uspeo sam to da proverim! Kao test sam koristio moj mali Sony Vaio TZ sa 1.2 GHz Core 2 Duo procesorom kome bi svakako dobro dosla "dijeta" po pitanju OS-a.
Dakle, da li jedan "enterprise" server OS moze biti bolji desktop od "the" desktop OS-a od Microsofta? Test ce pokazati...
Uvod
Naime, Windows Server 2008 pruza mnogo vise mogucnosti za podesavanje i izbacivanje nepotrebnih komponenti od Viste. Mnogi napredni Windows korisnici su sigurno culi za Vlite alatku koja omogucava kastomizaciju Vista instalacije i izbacivanje puno nepotrebnog "bloat-a" - medjutim Windows Server Manager ugradjen u Server 2008 nudi totalno novu dimenziju podesavanja komponenti OS-a za koji je vLite malo dete!
Po defaultu, Windows Server 2008 instalacija ukljucuje samo osnovni set komponenti za funkcionisanje serverskog OS-a (stari Win2000 UI, nikakve dodatne servise i sl...) i, naravno, dolazi sa maksimalnom sigurnosnom konfiguracijom (DEP always on, Firewall nasetovan na stroga pravila i sl...) - sve ostalo zavisi od samog korisnika.
Kada startujete prvi put Windows Server 2008 docekace vas sparanski Windows 2000 UI bez skoro icega osim internet konektivnosti i server menadzera. Zauzece memorije tog "spartanskog" moda je na nivou Servera 2003 - odnosno XP-a bez puno zezalica, pa vi vidite :)
Da bi Windows Server 2008 doveli na UI nivo Viste, potrebno je ukljuciti nekoliko kljucnih komponenti (Desktop Experience, Wireless Lan Service i Windows Search) - i odraditi neka kljucna podesavanja sigurnosti kako bi to licilo na Vistu. Posle toga se dobija OS koji je po usability-ju identican sa Vistom, ali sa daleko vecim mogucnostima "ispod haube".
Dakle, potrebno je:
- Ukljuciti "Wireless Service"
- Ukljuciti "NET Framework 3.0 Feature"
- Ukljuciti "Desktop Experience Feature"
- Ukljuciti "File Services Role" - Windows Search, ako zelite da pretrazujete brzo dokumente (potrebno za Outlook 2007)
- Ukljuciti Windows Audio i Superfetcher servise (po zelji ;-)
- Iskljuciti Shutdown Tracker
- Ukljuciti UAC i dodati user nalog (ne-Admin)
- Ukljuciti Aero i podesiti UI efekte
- Izbaciti nepotrebne servise po zelji
- Iskljuciti IE "enhanced security configuration"
I posle ovoga je Windows Server zapravo Vista sto se izgleda i rada tice :)
Medjutim, nemojte se prevariti - Windows Server 2008 ima daleko pervarzivniju sigurnost od Viste i sistemska podesavanja su totalno "ojacana" na svakom koraku - od konfiguracije Firewall-a koja je vrlo stroga, preko Data Execution Protekcije ukljucene za sve procese po defaultu pa sve do raznih jacih password polisa - server je napravljen da bude siguran po svaku cenu i potrebno je uloziti trud da ga "olaksate" od sigurnosti ako bas to zelite :)
Test
Da bi test ucinio postenim, obe instalacije sam "trimovao" VLite alatkom i time dobio 2 test OS-a:
- Vista Ultimate SP1 Build - trimovana Vlite-om i izbaceni nepotrebni servisi
- Windows Server Enterprise 2008 trimovan VLite-om i izbaceni nepotrebni servisi
Tesitranje je u "produkcionom" modu, znaci sa instaliranim MS Office 2007, Visio 2007, Messengerima i Visual Studiom 2008.
Interesantno, posle "trimovanja" obe instalacije su bile oko 900 MB (ISO img) - jos malo pa da stanu na CD-ROM. Preporucujem instalaciju sa USB drajva (najbrza)
Rezultati
Za pocetak, zauzece diska (Windows Folder):
* Tweakovana Vista: 3.2 GB
* Tweakovan Win Server 2008: 2.8 GB
Ovo je posle tretmana Vlite-a gde sam izbacio dosta nepotrebnih stvari (jezike, demo video i audio klipove, drajvere za stampace i HDD kontrolere i sl) - VLite radi lepo i na Server ISO imidzu samo terba paziti jer ako izbacite neke servise nece raditi deployment kljucnih komponenti kasnije!
Windows Server ima Windows Folder koji je nekih 400 MB manji od Viste - mozda ne izgleda puno u ovo doba velikih diskova, ali ako imate SSD disk od 32 GB na laptopu (kao ja) ovo i te kako znaci.
Dalje, Zauzece Memorije po Bootu (posle podesavanja i instalacije softvera)
Slike govore vise od 1000 reci (inace, bez tweakovanja Vista ima aktivno oko 650 threadova i 250 MB kernel memorije!):
Vista (Tweakovana):

Windows Server 2008 (Tweakovan):

Prvo se vidi drasticna razlika u potrosnji kernel memorije (66 MB Server, 211 MB Vista) kao i 118 threadova manje u pozadini prilikom starta (napomena: ovo je posle instalacije svih gore pomenutih desktop aplikacija!!!). Manja potrosnja kernel memorije je verovatno posledica manje Ring0 drajvera dok je ukupan broj threadova manji zbog vise faktora - manje servisa, manje drajvera i sistemskih komponenti.
Ovo je jedna od bitnijih razlika - ako koristite laptop sa mobilnim Core 2 Duo procesorom ovo olaksanje u nitima ce svakako doneti vidne dobitke u realnom radu jer ce windows biti vise "responzivan" - takodje nije lose i dobiti stotinjak MB kernel memorije koja moze biti koriscena za nesto pametnije od Vista bloat drajvera :)
Moj 1.2 GHz Core 2 Duo ULV u notebooku je ovo jako dobro prihvatio :)
Ostali subjektivni utisci
Win Server 2008 se definitivno brze bootuje od Viste ovako "tweakovan" i predstavlja vrlo finu platformu za desktop rad. Boot je definitivno bar 30% brzi verovatno zbog manje sistemskih komponenti koje meni ne trebaju.
U svakom slucaju - oseti se razlika sto je dovoljan razlog za koriscenje Win Servera kome je brzina bitna - ocigledno ga je moguce natweakovati vise od Viste jer je Microsoft omogucio vise modularnosti.
Zakljucak
Naravno, niko lud ne bi stavio Windows Server na laptop osim ako nije nesto od ovoga:
a) MSDN pretplatnik
b) Koristi pirateriju
c) Mnogo bogat (Windows Server Enterprise koji je testiran je recimo izmedju $2000-$3500)
Medjutim, ako se zaista proba - Windows Server 2008 moze biti jako zanimljiva "workstation" platforma koja ima definitivno mnogo manje bloata nego Vista, a moze da radi identicne stvari - u pitanju su identicni Kerneli i identicni UI.
Server ima par mana (osim cene) - prva mana je da vecina AV paketa nece raditi zato sto Antivirus Vendori hoce da vam naplate mnogo vise para za "server" verzije antivirusa (koji su identicni). Eventualno jos neke sistemske aplikacije i drajveri mozda ne prorade zato sto imaju specificne instalere koji odbijaju da rade na serveru, ali to bi trebalo da bude retko.
Jos jedan problem je "always on" Data Execution Protecion (DEP) koji moze napraviti problem sa nekim aplikacijama. Mada iskreno, aplikacija koja puca na DEP-u po meni i ne zasluzuje da bude izvrsena. Naravno, mozete dodati takvu aplikaciju u exclusion listu po cenu manje sigurnosti, naravno.
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey