Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Canon, nekoliko objektiva raznih namena

[es] :: Digitalni fotoaparati :: Canon, nekoliko objektiva raznih namena

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 9774 | Odgovora: 46 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Nebojsa Milanovic
Pančevo

SuperModerator
Član broj: 16
*.3dnet.co.yu.

+1430 Profil

icon Re: Canon, nekoliko objektiva raznih namena03.04.2008. u 10:36 - pre 207 meseci
Citat:
beske: I po pitanju Pro 1, sve je bila stvar kompromisa... i on je u tom svom sirokom opsegu (iako je L staklo u pitanju) imao problema i sa CA, posebno sa vinjetiranjem kad je max. otvoren...

Što se tiče CA, to se danas lako rešava, a može i softverski.

Vinjetiranje je još manji problem, to je samo posledica želje da se utroši što manje stakla i kalcijum-fluorita.

Ali optički kvalitet objektiva na Pro 1 je neverovatan. Kada bi mu se dodala stabilizacija, a raspon eventualno produžio na 300mm, takav objektiv bi činio novu dimenziju na bilo kom telu na koje ga našrafiš.

Odgovor na temu

beske

Član broj: 159958
*.mediaworksit.net.

+17 Profil

icon Re: Canon, nekoliko objektiva raznih namena03.04.2008. u 10:37 - pre 207 meseci
@StORM

Probaj, cifra za rent je simbolicna, a za jedno iskustvo vise...

Veca "muka sa tobom" je ovaj EF400f5.6L... Tu budi vrlo obazriv i gledaj da se ne opeces. On ti je bas "one way ticket"

Odgovor na temu

dzura

Član broj: 165704
212.62.49.*

+4 Profil

icon Re: Canon, nekoliko objektiva raznih namena03.04.2008. u 10:40 - pre 207 meseci
Citat:
beske:  Nikon nikad nije odgovorio na taj izazov

Paaaaaaaaa Nikon ne pravi te "ozbiljne"

Imao je Olympus te slicne i to je dobro radilo... C-3040 pa do C-7070 Wide Zoom, mozda ne kao Pro1, ali dobro!

Odgovor na temu

beske

Član broj: 159958
*.mediaworksit.net.

+17 Profil

icon Re: Canon, nekoliko objektiva raznih namena03.04.2008. u 10:45 - pre 207 meseci
Citat:
Nebojsa Milanovic: Kada bi mu se dodala stabilizacija, a raspon eventualno produžio na 300mm, takav objektiv bi činio novu dimenziju na bilo kom telu na koje ga našrafiš.

Potpuno se slazem... ali, to je u domenu teorije "sta bi bilo, kada bi..."

U svakom slucaju i sve ovo sto si i sam naveo (zelja da se utrosi sto manje stakla, kada bi se dodalo...) govori u prilog tome da je i on takav kakav jeste (ja zaista mislim da je sjajan i zao mi je sto sam ga zbog stava iz SLRa u DSLR "propustio") ipak bio pun kompromisa.

Softverski se danas od dobre "sirovine" moze napraviti cudo, i Pro 1 sigurno to moze da da, ali one dve Sigme... tesko... jako tesko...

Odgovor na temu

StORM48

Član broj: 22809

+401 Profil

icon Re: Canon, nekoliko objektiva raznih namena24.05.2008. u 12:12 - pre 206 meseci
Kao što obećah u temi ZOO...

Stigao je nov objektiv, konačno.

Canon EF 70-300mm f4-5.6 IS USM

Prvo što sam primetio je da je auto WB značajno tačniji (!!!???). Kakve ovo tačno veze sa objektivom ima, pojma nemam, tek - primetio sam i da više ISO vrednosti produkuju manje kolornog šuma (!!!???)... barem manje vidljivog. Znam da ovo nema logično objašnjenje, ali je jednostavno tako.

Nisam se detaljnije upuštao u analizu 100% kropova (i nemam nameru), ali evo nekih opštih utisaka:

Bokeh, kontrast i boje su značajno bolje od kit objektiva (očekivano), ali mi ovo sada zadaje problem oko izbora parnjaka, jer (iako su kao "par"), 17-85 je definitivno niža klasa i to mi jako smeta. Alternativa u L izvedbi ne postoji na rasponu 17-85, osim krpljenja sa 24-105 (ili 24-70), s tim što tu gubim meni vrlo bitan raspon 17-24. To bih mogao da kompenzujem nabavkom 10-22, ali je ta varijanta već poprilično neudobna za korišćenje. Eto, već juče sam imao problem sa pakovanjem tela sa navrnutim EF 70-300, što se završilo skidanjem i vraćanjem 17-85, da bi uopšte mogao da stane u (inače poveću) torbu. Izgleda da ću morati da uzmem i šestu torbu.

Smeta mi kretenski običaj da fokus prsten stoji na daljem kraju objektiva (voleo bi da mi proizvođači objasne po čemu je to logičnije, nego obratno, posebno što neki objektivi imaju taj prsten na strani bližoj telu?).

Zum mehanizam je značajno bolji (finiji, mekši) od 17-85, ali me tragično nervira rotirajući prednji element. Iako nemam nameru da na ovaj objektiv šrafim CPL (realno mi nije neophodno, a ako zatreba, tu je), rotiranje prednjeg elementa neviđeno smara i posebno nervira što objektiv nije tzv "fulltime manual focus", što znači da se prekidač mora prebaciti iz AF u MF, ukoliko želimo manuelno fokusiranje. Na sve to, prednji element nakon gašenja aparata ostaje u nekom svom "zamišljenom položaju" i odbija da se uparkira do kraja, pa je neophodno prebaciti fokus na MF, da bi se prstenom sve moglo vratiti u krajnji "skupljeni" položaj. Osim toga, prednji element nema proširenje na svom kraju, pa je prašini pružen prilaz "na izvolte".

Druga glupost (ili koja već) - meni je prosto nedopustivo nepostojanje "prozorčeta" koje služi sa "ofrlje" doterivanje fokusa. Ma koliko nekome to izgledalo kao nebitno, meni je bitno. Navikao sam to na analognim aparatima, imam i na kit staklu, a nemam na ovome? Kreteni iz Canona. U vezi sa fokusom i jedna zanimljivost. Primetio sam da, nakon okidanja, fotke na LCD-u izgledaju značajno mutnije nego sa 17-85, iako su na kraju oštre. Zbog čega je to tako, ne znam.

Sreća među svim ovim zamerkama je što objektiv već na prvi pogled pokazuje svoje vrline, a one su najbitnije. Nikakvo specijalno trenirano oko nije potrebno da bi se uvideo kvalitet u odnosu na obične kit objektive. Nije najbolje što sam video, ali je i više nego pristojno, a pride ima i stabilizaciju, tako da mi ovo ipak više leži nego 70-200 f4L. "Belog" ću uzeti u značajno boljoj IS verziji, kad ovo izgustiram

Eh da, seljoberi iz Canona nisu udostojili ovaj objektiv ni najobičnijom krpenom torbicom, koja se dobija i uz Fujiyama konvertere od 1000 dinara. Sramota!

Bilo kako bilo, svi spoljni nedostaci ne mogu da pokvare opšti utisak odličnog objektiva. Kome treba ovaj raspon, bolje za ovu cenu, a sa stabilizacijom, ne postoji, po svemu što sam video.

Eto, toliko.

Pozdrav
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

Nebojsa Milanovic
Pančevo

SuperModerator
Član broj: 16
*.3dnet.co.yu.

+1430 Profil

icon Re: Canon, nekoliko objektiva raznih namena25.05.2008. u 23:58 - pre 206 meseci
Zapade mi za oko nešto što odavno pričam...

Citat:
StORM48:... ali mi ovo sada zadaje problem oko izbora parnjaka, jer (iako su kao "par"), 17-85 je definitivno niža klasa i to mi jako smeta. Alternativa u L izvedbi ne postoji na rasponu 17-85, osim krpljenja sa 24-105 (ili 24-70), s tim što tu gubim meni vrlo bitan raspon 17-24. To bih mogao da kompenzujem nabavkom 10-22, ali je ta varijanta već poprilično neudobna za korišćenje..

To je ogromna mana Canona na crop sistemima. Jedan Nikkor 16-85 VR je ono šta ti treba.

Siguran sam da će nakon 18-135 i 18-200 VR koji su Canonu oteli značajan deo kolača, sada i 16-85 VR dodatno da ga uzdrma.

E vala, baš volim. Canon se previše ostrvio, red je da ga neko spusti na zemlju.

Odgovor na temu

StORM48

Član broj: 22809

+401 Profil

icon Re: Canon, nekoliko objektiva raznih namena26.05.2008. u 12:18 - pre 206 meseci
Kao što znaš, slažem se.

Međutim, umesto Nikonove prosečnosti i pristupačnosti jeftinijih kombinacija, radije sam se priklonio Canonovoj perspektivi postizanja perfekcionizma i apsolutne nirvane, kroz mogućnost nabavke vrhunskih L "divajsova" u nekoj skorijoj budućnosti.

Na sve to, sveukupno bolje fotke sa CMOS-a i odmerenije cene za nova tela (naspram dodavanja poboljšanja na kašičicu kod Nikona) učinile su, da i pored prijatelja "nikondžija", ja prevagnem na "dark side of the force"

Žalim što neki potencijalno zanimljivi objektivi ne postoje, ali me ta činjenica ni jednog trenutka nije navela na pomisao da sam trebao da izaberem drugog proizvođača. Samo prvi dolazi u obzir. Ovo je, međutim, loše sa stanovišta tržišta, gde ne postoji kritična masa koja bi mogla naterati Canon da promeni politiku ponude jeftinijih objektiva za krop tela.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 26.05.2008. u 13:39 GMT+1]

Odgovor na temu

[es] :: Digitalni fotoaparati :: Canon, nekoliko objektiva raznih namena

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 9774 | Odgovora: 46 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.