Citat:
R A V E N: Ali stvarno,poznat mi je sad taj princip rezonovanja iz kinematike

i

,samo što je to kod nas prezentirano na fakultetu "na suho",mehanički i formalno,bez pravog poimanja suštine procesa,pa se i ne poveže u neku globalniju sliku.Sve se svodi na beskonačnu i zamornu prepisanciju teorije i zadataka s table.Meni je,na primjer,potpuno nejasna ta notacija

,mada znam da je nešto oko diferenijalnih jednačina,za koje se očekuje da ih studenti ravno poznaju kada dođu iz srednje.
Ako je baš takav taj predavač onda on nema pojma.
Trebalo je nacrtati idealizirani fizikalni model.Materijalna tačka (m) vezana za oprugu
oscilira oko neke srednje tačke (x=0).Pri tom sila trenja prigušuje (koči) oscilacije.
Na to tijelo u opštem položaju djeluju tri sile i one su u dinamičkoj ravnoteži :
-Sila opruge koja je proporcionalna izduženju ili skraćenju opruge.. F(o)= c*x
-Inercijalna sila koja je jednaka umnošku mase i ubrzanja... F(i)= m*a
-Sita trenja koja je proporcionalno brzini kretanja...... F(t)= k*v
Ravnoteža: F(0)+F(i)+F(t)=0
(c je konstantna opruge, a k je koeficijent trenja)
Prvi izvod puta po vremenu je brzina v, a drugi izvod je ubrzanje a.
U onoj formuli je još uzeto i da je masa m=1 sa ciljem da što više zamaskira realnost
i zbuni.A trenje je odabrano kao da je proporcionalno brzini kretanja iz istih razloga,
iako svako zna da to nije tako.Cilj je bio i da se napravi što ljepša diferencijalna
jednačina najjednostavnijeg oscilatornog modela, zaboravi na realnu stvarnost, i
uolovi u vode matematike.
A suština je :
Imamo dva akumulatora (spremnika) energije.Opruga akumulira
potencijalnu energiju elastičnom deformacijom, a tijelo kinetičku kretanjem.Pri prelasku
energije iz jednog u drugi spremnik zbog trenja nastaju gubici.Da bi to nekako zapisali
matematički moramo što više idealizirati fizikalne pojmove...