Citat:
srki: Meni uzasno smetaju ti muljavi fontovi
Primetio si da su fontovi "muljavi" na Mac, a nisi primetio da su na Win neki fontovi skraćeni?
Citat:
srki: Mac:
PC:

A obrati pažnju kako su slova G i Y skraćena malo na Win:
Safari:
IE:
Je l' se meni čini ili to slovo g dosta liči na slovo q kad se izdaleka gleda?
Citat:
srki: Ovako i treba da bude kada se prikazuje na ekranu, ne zivimo vise u 20. veku i ne treba sve da bude prilagodjeno za papir.
Nije to nikakvo "prilagođavanje za papir", nego jednostavno moderni fontovi su napravljeni da izgledaju što realnije, to jest kao fontovi u knjizi, a ne kao oni fontovi iz Terminala.
Baš zbog toga što je sad 21. vek treba da izgleda što realnije ono što se na monitoru vidi i da kompjuter ne ograničava koliko će nešto realno da izgleda.
Zašto da se fontovi prilagođavaju za monitore niskih rezolucija ako je sad 21. vek? Na novijim LCD monitorima pri native rezoluciji sve izgleda u redu. To što na starim monitorima sa niskom rezolucijom oni screenshotovi izgledaju mutno ne znači da to izgleda mutno i na LCD ekranima pri nekoj normalnoj rezoluciji (na primer, na 20'' LCD ekranu da rezolucija bude 1680 x 1050).
Citat:
srki: Naravno ne kod Apple-a gde se jos uvek zivi za papir a ne za web
Moderni fontovi izgledaju kao fontovi u knjizi, a to što ih neki PC OS-evi guraju u neki pixel-grid da bi bili optimizovani za niske rezolucije ne znači i da ti fontovi treba da izgledaju tako kako izgledaju kad se stave u taj pixel-grid.
Citat:
NastyBoy: ClearType syebe font hinting i kerning da bi ga ugurao u taj svoj "grid"
Isto je i kad se ClearType isključi, samo što su slova onda još ružnija
Evo, našo sam neke screenshotove:
Mac:
Win sa uključenim ClearTypeom:
Win sa isključenim ClearTypeom:
A oni koji nas ovde ubeđuju da Win bolje prikazuje fontove nek obrate pažnju na drugi i treći red na ovim screenshotovima
Na Mac screenshotu može da se vidi da se tekst ravnomerno povećava kad se veličina fonta promeni, dok na Win to izgleda da nije slučaj jer je širina fonta u trećem redu ista kao širina fonta u drugom redu, a samo je visina fonta povećana i slovo O više liči na nulu nego na slovo O
I onda neko priča da Win bolje prikazuje fontove

lol
Citat:
degojs: Problem je dakle što monitori nemaju rezoluciju ni blizu kao što je ona koja je uobičajena prilikom štampanja na papir.
Ali sadašnji monitori imaju sasvim dovoljnu rezoluciju da lepo prikažu normalan tekst (od 6px pa naviše) uz korišćenje sub-pixela. Jeste da će pri nekim malim veličinama fonta da neka slova imaju kao senku neku kad se izbliza zagleda, ali to se sa neke normalne razdaljine od monitora (nekih 60 - 80 cm) ne primećuje toliko. Niko neće da čita tekst od 4px pa da treba sad neka visoka rezolucija za to.
Citat:
degojs: Čoveče, čemu ih braniš kad je očigledno da ne valja?
Šta "očigledno da ne valja"?
Evo još nekih screenshotova
Pogledaj ovo:
http://www.flickr.com/photos/abscond/157343097/sizes/o/
Obrati pažnju kako izgleda "d" u Safariju, a kako u IE.
Safari:
IE:
Je l' to u IE "d" ili "đ"?
A vidi tek ovo:
http://www.flickr.com/photos/dangergraphics/420311694/sizes/o/
Safari:
IE:
i da ponovim onaj screenshot od malopre, da ti ne promakne
Safari:
IE:
i ti tvrdiš da fontovi bolje izgledaju na Win?
Možda tebi fontovi na Win bolje izgledaju jer si se naviko na njih, al' to ne znači da automatski i svima ostalima mora da se sviđa kako izgledaju fontovi na Win.
Pogledaj ovo:
http://www.joelonsoftware.com/items/2007/06/12.html
Evo šta kaže čovek:
Citat:
Apple users liked Apple's system, while Windows users liked Microsoft's system. This is not just standard fanboyism; it reflects the fact that when you ask people to choose a style or design that they prefer, unless they are trained, they will generally choose the one that looks most familiar. In most matters of taste, when you do preference surveys, you'll find that most people don't really know what to choose, and will opt for the one that seems most familiar. This goes for anything from silverware (people pick out the patterns that match the silverware they had growing up) to typefaces to graphic design: unless people are trained to know what to look for, they're going to pick the one that is most familiar.
Prema tome, to što se tebi sviđa način na koji Win prikazuje fontovi, ne znači da mora i svima ostalima da se sviđa.
Meni mi za čitanje odgovara da font bude srednje debljine (ni previše tanak, ni previše podebljan), to jest da font bude onakav kakav je obično u knjigama. Nije džabe font u knjigama takav. Mogli su štampari da stave tanji font i da uštede mastilo, al' to ne bi bilo to onda. Zato mi ne odgovara da fontovi na ekranu budu istanjeni jer ja tekst sa ekrana neću da čitam sa razdaljine od 10 cm i da tako kvarim vid, nego sa normalne razdaljine, kao kad se čitaju novine, a za tu razdaljinu je ipak najbolji font kao u knjizi što je.
Citat:
degojs: I pazi.. pomenuo si neke bajne dizajnere i kako oni koriste Mac.. hehe, a niko od njih nikad da pomene te fontove, da se makar požali? Sve OK

) "Reality Distortion Field," pa šta drugo?
A ko se više razume u fontove od grafičkih dizajnera i štampara? Zašto u svim poznatijim programima za grafički dizajn fontovi izgledaju slično kao na Mac i ne guraju se u neki pixel-grid? Pa čak i za kad se priprema neka grafika za Web, fontovi su opet slični kao na Mac i ne guraju se u neki pixel-grid.
Citat:
degojs: Da im je stalo do istog pa valjda bi neko rekao - koji će mi đavo kompjuter sa tako muljavim fontovima, treba da blejim u to po ceo dan i oćoravim...

Pa vidi ko više nosi naočare... štampari i grafički dizajneri (koji svakodnevno rade s takvim fontovima) ili ljudi koji se bave nekim drugim zanimanjima vezanim za računar gde se ne koristi takav prikaz za fontove.
Citat:
degojs: Smešno je samo da niko od tih bajnih dizajnera koji tako cene te neke detalje -- to navodno ne primećuje

)
Pa ako cene detalje, zašto bi im smetalo što font na ekranu vide onako kako ga je autor zamislio? Pa nije OS X taj koji tanji, gnječi i "ispravlja" fontove da bi ih nagurao u pixel-grid.
Pre će da im zasmeta ako pri jednoj veličini slovo O izgleda kao slovo O, a pri drugoj veličini kao nula, kao na onim screenshotovima iz IE-a
[Ovu poruku je menjao Džeronimo dana 04.02.2008. u 06:39 GMT+1]