2001. godina, slikam ja jezero u centru grada... Sa leve strane reformatorska crkva, zgrada suda, most i ostalo... To je inače čest motiv kojekakvih kalendara, brošura, mapa i još koječega... Prilazi "The Cop", mali, nikakav, bubuljičav al' zato podebeo... Pita: "A vi to, za sebe..." Ne nego za tebe, mislim se... Kažem mu da radim veb sajt... Vidim bacio se u rebus - a šta je sad pa taj "veb sajt"? Kompajlira, kompajlira i na kraju vadi blokče i kaže: "ja vas moram da kaznim što ste slikali sud!" Mrak, mrkli mrak mi pade na oči... Ni ISO 3200 mi ne bi pomoglo u tom momentu

! E, onda se ja dohvatim novčanika, izvadim vizit kartu tadašnjeg načelnika policije (uniformisane) i krenem da okrećem broj na (tada) najnovijem Motorolinom T191

! Kad vide Bucko koga zovem, pokupi se i on i blokče pa brže bolje pobeže (sa sve rukom preko značke da ne vidim broj)... E sad, naravoučenije cele priče nije mito ni korupcija nit' lična poznanstva i veze! Poenta je da se mentalitet "balkanskih špijuna" nije izmenio ni tada, godinu dana posle Slobe, a izgleda da nije ni (do) sada! Dok god nam policija bude prodavala robu koju mi prihvatamo, tipa čuvene rečenice saobraćajaca: "A šta ćemo sad?", moraćemo i da fotografišemo u (polu)ilegali! Još ajde objasnite prosečnom (SSS) pozorniku da je "Zločinačka NATO alijansa" davno nakrkala svoje kompjutere koordinatama svih iole "bitnih" objekata! Čak davno pre nego što su oni prestali da budu bitni! Ili portiru pošte (prvi stepen SS i PPZ) da se cela njegova zgrada kao na dlanu vidi iz Google Eartha a k'o za inat meni ulazi u kadar sa sve jeb..im znakom "zabranjeno fotografisanje"
Inače, postoje različiti stepeni reakcije "drugova"... Ako slikate ljude ispred nečega -OK! Uglavnom, ako vas vide, malo zagledaju, al' ništa ne pitaju! Ako slikate sami, bez "uobičajenih" amatersko-fotografskih motiva, tj. dece, žena, drugara, švalerki, političara i sl. onda već prilaze i pitaju ko ste i šta ste... E, al' ako kojim slučajem izvadite STATIV... Auuu, e onda se tu zove i pojačanje... Padaju pitanja tipa: "Šta će nekom fotka glavnog trga sa Gradskom kućom pred oluju? Da ti nisi strani špijun? Iz koje si stranke? A da ti nisi od ONIH? (kojih?) Što ne pecaš k'o svi normalni ljudi, nego slikaš tu po kiši? Daj film! Kako nema film?, itd"
Ljudi, prošle godine sam bio u Italiji u jednoj FABRICI ORUŽJA (tezgarili smo nešto k'o svi srbi), pitam: "Je l' mogu da slikam?" A domaćin će na to: "Što pitaš? Pa naravno!" Eto ti poređenje sa drugim državama Wiz! Ono što je svugde normalno, u Srbiji nije a na žalost važi i vice versa!
"Da li posežete nekad za skrivenim kamerama, fotoaparatima u torbi i kojekakvim tehničkim smicalicama da zaobiđete ograničenja?" Paaa, nalepio sam traku preko svih Tally Lamp-i (Canon ih tako zove) da bih mogao da fotografišem sa tajmerom a da to niko ne vidi! Sve ostalo bi ipak iziskivalo previše truda!
Pozdrav!