Pozdrav svima ovde,
Zaista svaka cast na sjajnom i tutoriali i odgovorima. Trebalo mi je nekoliko sati da procitam cao ovaj thread. Mislim da u zivotu nisam nasao na neki thread koji me je ovako zainteresovao do kraja.
Prvo sto se tice freelance posla tu sam manje vise sve shvatio, i zaista su saveti iskusnijih freelancer-a vise nege dobri (barem mi tako deluju

)
Ono sto mene jos malo buni jeste sistem poreza i banaka u nasoj zemlji, kako sam kroz ceo ovaj thread nasao vise stvar na razlicitim mestima hteo bih da sumiram pa da dobijem onda od nekoga neki potvrdan komentar ili objasnjenje ako je moguce.
Dakle da krenemo...
Prilikom uplate bilo da je to direktno na racun banke (u mom slucaju je to devizni racun u Intesi) ili preko MB-a mene ce banka da pozove da potpisem izjavu. U tom slucaju ja imam dve mogucnosti jedna je da kazem da je to pomoc od moga ujaka u Svajcarskoj a druga da mi je to za honorani posao koji sam odradio za klijenta iz Svajcarske, zar ne?
Ako se odaberem na ovo prvo onda ja nisam duzan da placam porez, zato sto to ide od fizickog lica ka fizickom licu? Medjutim ovde je neko (na pocetku) pominjao neki magican iznos od 12000 evra, je li to znaci da ako ukupno meni u toku 1 godine legne vise pare od tog iznosa da sam ja duzan da platim porez? Koliko taj porez onda iznosi? Takodje kako ide ta provera da li je meni to uplatio moj "ujak"? Koliko ja shvatam oni mogu samo da provere da je meni to uplatilo fizicko lice iz Svajcarske i to je to, zar ne? Drugim recima nisam duzan da donosim potvrdu o srodstuv ili tako nesto? I sta ako to uplati prijatelj moga ujke jer mi je ujak tesko bolestan? Drugim recima oni mogu samo meni da veruju na rec? Isto tako je li meni moze bilo koje fizicko lice da uplati te pare? Recimo prijatelj? Posto onda cak u tom slucaju to i ne bi bila prevara, zaista bi mi prijatelj uplatio pare
Medjutim ako se odaberem za ovu drugu varijantu da kazem da je to za posao koji sam honoranro odradio, onda se to tereti kao prihod. Da li to znaci da banka nekoga obavestava o tome? Ovde je bila spominjna neka druga cifra prvo 1 000 000 dinara, pa na kraju 4 000 000 (ako sam dobro zapamtio), da li to znaci da ja placam porez samo ako suma koju sam zaradio predje tu cifru, ili ja placam porez bez obzira koliko dobijem para, tj placam porez na svaku uplatu? E sada ako placam porez samo ako ukupno moja primanja predju tu cifru koliko ja treba da platim (koji procetant), ako je ova druga varijanta da se placa porez na svaku uplatu sta onda znaci ona gore pomenuta cifra, je li se to onda tada placa neki lux porez :S
Imam jos jedno pitanje vazano za MB koliko sam shvatio i klijenta i logicno ja moramo da imamo tamo racun pa bi onda ta uplata isla vrlo lako, preko email-a?
Jos jedan napomenta: Znam da je vecina stvari bila vec objasnjenjena ali meni bi trebala samo jedan potvrda da vidim da li sam dobro sve razumeo, a i da vidim da se nesto nije promenilo, ipak neke informcije datiraju od pre 3 godine