ma jok, to ti je jednostavno tako. to ne znaci da te ne ceni kao prijatelja ali pare i posao su odvojeni od privatnog. tako je kod ovih severnjaka.
ja skroz drugacije razmisljam , ti si dobila extra povoljno stan bez jurenja po oglasima ovoga onoga jer si radila sa njom, to je bio jedini razlog. vise ne radis sa njom i nema tog razloga, ona ti izlazi u susret i ostajes u stanu bez seljakanja, jurenja oglasa i slicnog za realnu trzisnu vrednost. to je po meni ok, i mislim da ti cini uslugu, jer mozda ce doci neki drugi stranac koji nece imati stan i ona ce mu ponuditi taj dok radi kod nje. i to nema nista sa prijateljstvom i drugarstvom, doduse kod nas kada coveku das prst on ce traziti saku. ne mislim na tebe ali mi smo realno takvi.
mene su zvali oko naseg bozica za ispravku ugovora. prvo su mi hteli da povecaju platu prosle godine ali ja nisam zeleo. smatrao sam da povecanje nije realno jer mi daju stan, placaju sve dazbine i ne placam hranu na poslu, svremena na vreme kupujem i na firmin racun. i to sam rekao gazdi kada smo pricali na moju platu. rekao sam da mi je trrenutno sramota da mi povecaju. za nas bozic me je personalni zvao i rekao mi da oni smatraju da mora da mi se poveca plata, jer sam napredovao sto se tice jezika i slicno, takodje posto smatram da nije u redu i da mi daju stan imam neodredjeni rok da izadjem iz stana i nadjem drugi, recimo mesec dva tri sest

bukvalno. onda sam im objasnio da me smara preseljenje, pakovanje i raspakivanje i da je tesko naci stran ako si imigrant. na kraju su mi dali ugovor gde oni meni izdaju stan u kom sam ja sada

placam ga 6500 kruna mesecno i sve je ukljuceno u to. realno dvosoban stan (2 spavace + dnevna) u hammerfestu nije ispod 10 000 i najcesce je oko 12 000 + dazbine (struja, voda, kablovska, interent, tv ....). na kraju svi zadovoljni, oni sto su mi povecali platu, ja sto sam ostao u stanu i placam ga ali za smesne pare
Citat:
slaya.olja: ...Idem sutra policiju da ih pitam...pa se javljam....
ja sam inace promenila posao i kommunu i stillingstørrelse pre skoro 6 meseci,bez prijavljivanja

I sve je u redu.
Ali s obzirom da za norvesku vazi jedno veliko i najvaznije pravilo:Pravilo je da nema pravila

provericu sutra...i mislim da bi ,,jedna osoba koja sve zna,,ovde mogla da se ogradi nekad i izjasni svoje stavove i znanja o necemu,kao svoje licne,a ne kao univerzalne norveske stavove...jer to zbunjuje nekad ljude.

vidi u norveskoj za razliku od srbije postoji odgovornost tebe kao pojedinca, ako pandur zaboravi da posalje tvoj zahtev UDI ti si kriv, ako tvoj poslodavac ne uplati za tebe porez ti si kriv, ako ne odradis ono sto si potpisao pa makar bio i zemljostres, uragan i cunami ti si kriv. ovde nikada nije kriv sistem. ti moras da znas svoja prava i obaveze nisu oni tu da te uce, ako ne podneses zahtev za deciji dodatak ti si kriv ili ako ne podneses zahtev za povracaj poreza ti si kriv. ja vozim bez vozacke, kockam se sa okvirno oko 24 000 kruna kazne da ne pricam o ne dao bog nekoj nesreci gde mi je zatvor zagarantovan jos ako povredim dete ne smem ni da mislim, znaci mogu dok me ne uhvate a onda sam ga nagabusio. tako i u tvom slucaju tumaci ti kako hoces par recenica ali ako pogresno uradis i oni te uhvate obrala si bostan

za sve sto nam nije jasno ili imamo sumlju oni su nam obezbedili UDI gde mozemo doci i sa najsmesnijim pitanjem gde ce nam oni dati odgovor, a onda imamo papir da se branimo ako to ne valja.
Verdens Ende vil komme som en lettelse for oss