Citat:
maja031:
Citat:
Marta 76:
Mirjana, i ja sam se vodila tom logikom, nemam šta da izgubim! Čekam još jedan prevod i ovih dana šaljem dokumenta za UDIR. Priznanje iz Nokuta imam, skoro svi ispiti na fakultetu su mi pedagoški, pa zašto ne probati. Kolege sretno i ne škrtarite

dijelite informacije

Pozzz
To i ja kazem samo delite, pisite, nista nije visak... Vidite kako su medicinari bili velikodusni svih ovih godina (zato forum ima 700 strana...

) Mirjana stvarno svaka cast sto se trudis i nama da pomognes...Stvarno hvala, nekad si ostra (sto meni licno ne smeta ) ali si realna i tacna...

Kada nisi nikad ostar,i uvek si suptilan i fin u nacinu ophodjenja,a dugo si u necemu ili na necemu,kao sto je slucaj sa ovim forumum,onda to znaci samo jednu stvar: nemas karakter.
Mislim da komentar objasnjava slucaj dovoljno.
Majo,da bi neko delio sve detalje i pisao opsirno treba vise stvari da se poklopi a ne samo zelja da nekom pomognes.Treba da nemas porodicu,imas nocni rad sto je kljucno mozda

jer za ovo ti treba vreme i da pristanes dobrovoljno da te napadne svaki pojedinac ako mu se ne svidi ono sto ti pises,bez obzira koliko to sto ti pises je realno.Kao posledica dugotrajnog pisanja,mozes dobiti i kompliment da nemas ti svoj privatan zivot i da ti zivis na forumu,i u virtuelnom svetu jer se ne uzima u obzir da si ti mozda dobro organizovan ili da imas fanatican pristup necemu kao i to da zelis da budes obavesten o tome sta se desava u zemlji u kojoj zivis.To bas nije lako...ali sve je dobrovoljno.
Treba da se nadje neko od vas prosvetara ko ce poslati dokumenta u UDIR pa dobiti odgovor,pa ga detaljno rastumaciti,i napisati ovde.Od toga ce ostali imati koristi.Ali kako niste svi istog zanimanja u okviru prosvete,onda posalju i ostali u UDIR pa se odgovori porede na ovom portalu.Od toga se ima najvise koristi.Uzmes ceo sajt UDIR-a pa ga detaljno rasclanis na delove i prevedes.Ono sto ne razumes,imas ovaj portal,pitaj,valjda ce se naci neki fanatik da napise odgovor i pomogne.
Pa onda kako je moguce nadoknaditi to sto fali,postoji li mogucnost da se ide na kvalifiseringsløp recimo godinu dana pa skoknes na sajt UDI-a pa vidis kakve su ti sanse da to dobijes i srediss a vizom,a postoje sanse za to kada je u pitanju doskolovavanje...jer ovo sto sada pisu prosvetari,je identicna prica kaos a medicinarima.
Imas bolnicu i dom u zdravstvu a u prosveti vrtic i skolu.
Bolnica i skola traze autorizacije na visem nivou.Za bolnicu ulaz laksi daleko za sykepleiere autorizovane(a mi to u startu ne mozemo dobiti vec idemo na kvalifiseringsløp) a nasi prosvetari ne mogu raditi u skoli jer za to treba UDIR.
Onda svi salju zahteve i cekaju odgovore.SAK kaze zivolite autorizaciju za helsefagarbeidera a NOKUT kaze priznajemo diplomu i dajemo bodove.
Onda odes na sajt UDIR-a i procitas ovaj vazan deo:
http://www.udir.no/Regelverk/U...Informasjon-til-arbeidsgivere/ gde UDIR se obraca lederima u Norveskoj i pojasnjava koja su njihova prava kada je u pitanju inostrani radnik pa kaze:
Du som arbeidsgiver eller skoleeier kan ikke søke om godkjenning på vegne av en søker med utdanning fra utlandet. Søkere uten godkjenning kan etter nærmere regler tilsettes i midlertidig stilling.Dakle,ne moze da trazi umesto vas sef priznanje od UDIR-a ali moze da vas zaposli na privremeno vreme tj.odredjeno.Vec imas jednu info,dakle to moze.
Pitas se sta ce mi NOKUT priznanje ako bez UDIR-a ne mogu.To je pitanje blok63 pitala u jednom postu ranijem.To pise isto na sajtu:NOKUT gir en generell godkjenning av akademisk nivå på høyere utdanning fra utlandet.Dakle,NOKUT daje generalno uopsteno priznanje i moze se to priznanje koristiti kada se dodje do pitanja plate.To kazu ovde: •Lønnsspørsmål er et ansvar for deg som arbeidsgiver. NOKUTs generelle godkjenning vil i noen tilfeller kunne brukes i forbindelse med lønnsplassering.
A malo u autu od teme...pazi ovaj deo: I perioden 2007-2008 vurderte vi utenlandske lærerutdanninger etter et tidligere regelverk. Dersom du er vurdert i denne perioden er dette ikke gyldig for tilsetting i ny stilling etter det nåværende regelverket. Er du i denne gruppen, må du søke godkjenning etter nye regler iverksatt i 2008 ved skifte av arbeidsgiver.Znaci ako si procenjivao svoju diplomu 2007-2008 (jer ovo novo pravilo su uveli 2008 novembra),moras da trazis ponovno priznanje ako MENJAS posao ali ako zadrzavas isti,onda ne moras.
Tri linka,tri podele u UDIR-u:
1)
http://www.udir.no/Regelverk/U...y/Spesielt-for-forskolelarere/ za forskolelærer
2)
http://www.udir.no/Regelverk/U.../Spesielt-for-morsmalslarere-/ za morsmålslærer
3)
http://www.udir.no/Regelverk/U...av-utenlandsk-yrkeskompetanse/ za lærer
A ovo je bitno.Za 1 i 2 treba dokaz o jeziku visoki nivo,ali za 3 pise ovako:
For lærere vurderer ikke Utdanningsdirektoratet søkerens kunnskaper, ferdigheter og innsikt i norsk språk, norske samfunnsforhold og skoleforhold. Dette er det opp til arbeidsgiver, altså kommunen eller fylkekommunen, å vurdere i den enkelte tilsettingssak
dakle,za taj deo ne treba jezik kao dokumentacija pa posaljes ono sto imas.To sto si cuo na forumu da ti fali 60 bodova ok,cuo si ali posalji i ustanovi koja ce ti to potvrditi jer i svi medicinari su znali da im fali za sykepleiera nesto pa su slali da cuju sta je to bez obzira sto je to neko rekao na forumu sta je to.
I onda kazes,ok NOKUT ce mi priznati a sef me moze zaposliti na odredjeno.Ne moze za stalno ali moze za odredjeno i dobicu na vremenu kroz to vreme,produzice mi ugovor ako bude zadovoljan sa mnom i videcu sta mi valja dalje ciniti.Ne mogu u skolu,ali mogu u vrtic.Evo imam primer Miljane,ona se snasla,pa kad moze ona mogu i ja...i guras...ali ako cekas da neko to sve uradi,pa da posalje pa cekas da cujes na forumu sta oni filozofi procenjuju

to je van pameti.
Uostalom...
I na kraju...
UDIR je normalniji od SAK-a i ne tarzi taksu a daje i mogucnost da se posalje jedna dokumentacija u papirima da se napisu dve seme i tarze dve stvari.To kaze ovaj citat ovde:
Den som ønsker å søke godkjenning for å kunne inneha stilling både som lærer og som styrer og pedagogisk leder i barnehage, må sende to søknadsskjemaer. Det er likevel ikke nødvendig å sende dobbelt sett kopier der de samme kreves for begge søknadene. Det må opplyses på søknadsskjemaet at dokumentasjonen følger den ene søknaden.
Pa ako vec imas tu mogucnost,i ne moras da se mucis kao medicinari sa SAK-om koji salju dupla dokumenta,placaju dve takse i jos im izgube dokumenta u dodatku...zasto da ne uradis i posaljes na obe varijante ako si u mogucnosti za to.Ako nisi, posaljes za jedno pa opet dobro...znaces na cemu si crno na belo pa sta god to bilo,moraju da napisu na jedno 5 strana obrazlozenje zasto te odbijaju.
Srecno vam svima bilo i budite detaljni jer medicinari i posle 5 godina detaljisu pa sto da to ne radite i vi.
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)