Citat:
mihaleks:
Jedno pitanje za sve medicinare, mada vec pretpostavljam odgovor ali niko dosad nije pisao na tu temu. Posto znam da su Norvezani generalno dosta opusteni sto se tice oblacenja koja su vasa iskustva, VI KOJE STE GORE I RADITE, sto se tice trazenja posla u smislu odevanja. Da li ste se nesto posebno oblacili kad ste trazili/dobili posao ili klasika, patike i zimska jakna? 99% sam siguran da je ovo drugo al udavi me moja zena da postavim to pitanje, pa eto da ga i postavim posto se ona dosta tripuje oko bontona oko oblacenja.
Kazi zeni da se opusti totalno sto se toga tice.Ono sto se od tebe ocekuje to je da budes cist,bez mnogo nakita i sminke kao i ne dugacke i jakom bojom nalakirane nokte da imas.E to je ono sto je negde "ajde treba izbeci na intervju",ali u Norveskoj se niko nesto posebno ne sredjuje.To i jeste ta razlika u odnosu na nas i ja mislim da smo mi tu mnogo bolji.Svako postovanje opustenciji njihovoj ali ja cenim kada zena ima i malo sminke i parfema.E da,neka ne stavi ubitacan parfem takodje.Dakle,tu definitivno da se opusti sto se samog izgleda fizickog tice na intervju.
Na poslu,za razliku od nas u Srbiji gde smo svi bili ispeglani (ja se secam mi smo i od svojih para kupovali lepe uniforme koje nam je jedna firma prodavala pa mi placali na rate od plate),ovde se uniforma menja svaki dan(uzimas je iz ormana),i to je cisto ali nije bas ispeglano.Velicina tu i tamo ti odgovara sve se svodi na liten/medium/stor pa ko se gde uklopi...
Sada su se navikli na mene da stavim sminku,ali u pocetku me gledali kao da cu negde na zabavu...

Cesto se organizuju kursevi,seminari,konferencije i ja sam navikla da kada se na tako nesto ide da se malo vise doteras i sredis.In onda ja kada tako uradim,izgledam kao klovn medju njima posto oni dodju u islandskom dzemperu(za koji i dalje tvrdim da je mustra ukradena sa naseg Zlatibora!!!),patikama,nekim farmerkama dakle sve je to cisto ali apa-drapa.
Srede se ponekad,doduse ali to za nas pojam shvatanja nije sredjivanje vec samo normalno oblacenje.
Ja peglu ni nemam.Sta ce mi?Sta da peglam,kada se to ovde ne radi?Sva ta garderoba sto je ja kupujem,se ne pegla.Kaze mi kuma,kako te nije sramota da uopste nemas peglu u kuci???Eeee...ne razume ona to,krampone na cipele da turim zbog leda,to moram da imam a peglu ne moram.
Ja i dalje mislim da su sve te patike sto se ovde prodaju strasno ruzne u odnosu na one nase modele koje sam ja po Bg mogla kupiti,jednostavno su im modeli ovde ruzni,ali to je stvar ukusa...
Dakle,mihaleks,samo neka zapamti ono gore spomenuto za intervju,parfem,nokti,nakit i to...ostalo samo neka je cisto!!!
Mada,iskreno da ti kazem...ja kada sam sa ulice isla na varijatnu "kuc-kuc dobar dan",i napadala ledere za posao,mislim da ni taj zahtev o cistoci nije bio u potpunosti ispunjen...

Nije bas dosta zapljusnuti se na autobuskoj stanici...
Eto zasto su mi dali posao u Karasjoku...pa nisu osetili moj miris sa ulice preko telefona.Tako jeeeeee.
Ziveo telefon.Zica je majka.
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)