Pozdrav svima!
Evo pratim ovu temu prilicno pasivno vec duze vreme jerbo nisam imao sta pametno reci. Iskreno, nemam ni sad, ali imam da pitam

.
Malo je ovo sve zavrnuto oko radnog i boravisnog viziranja, a mozda i nije, nego se meni samo cini !? U svakom slucaju, zeleo bih da rezimiram ono sto sam svatio iz vaseg iskustva a ocekujem da me iskusniji isprave:
Potpise se ugovor sa poslodavcem i zakaze termin u UDI-ju. Ode se sa UDI-jevim formularom (ugovorom), sa firminim ugovorom tj ponudom od poslodavca, kopija pasosa, slika pasoske velicine, dokaz o obrazovanju, dokaz o radnom iskustvu od predhodnih poslodavaca, potvrda o prebivalistu i CV i to je to.
Preda se sve to i ako se opis posla poklapa sa onim sto je u diplomi (a trebalo bi da sam skilled worker), odma se aplicira i za early employment scheme i ako bog da srece i zdravlja moze se vec posle nedelju dana poceti sa radom. TeoreCki......
E sad, ono sto me buni su sledece stavke:
Potvrda o obrazovanju ukljucuje: Prevod diplome i svedocanstva (srednja skola) ili samo diploma? Prevod diplome mora da se nosi kod nas u sud da se lupa apostilo pecat, ili oni to tamo u UDI-ju overavaju da je to to?
Potvrda o radnom iskustvu: U ojoj to formi treba i da li treba od svih poslodavaca gde sam radio ili je dovoljno od od ovog gde trenutno radim (zadnjih 9 godina od mogucih 18g staza). Ili to moze samo da se ono sto je u radnoj knjizici i to je to?
Potvrda o prebivalistu: Iznajmljujem gajbu pa prijavljujem tu adresu ili nadjem nekoga ko je voljan da kaze "evo ti moja adresa pa meti nju, ja sam na njoj, ili moze adresa firme... Malo je zenuto da se iznajmljuje gajba jer odbijanje postoji a gajba nije jeftina pa je onda tu trosak velik i ne sluzi nicemu

Mislim ako mora, mora. Sta da se radi...
Kopija pasosa: Opet odem kod nas da overim kopiju apostilo pecatom ili ce to u UDI-ju na licinom mestu?
Nemojte zameriti na ovim pitanjima, znam da vam je pun kofer da piste isto iznova. Procesljao sam ovu temu ali polako mi se inormacije sve ise i vise mesaju u glavi...
Inace, moguca destinacija je Oslo.