Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9373316 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

kelly_oslo

Član broj: 297303
*.215.22.190.getinternet.no.

+51 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?20.05.2012. u 18:35 - pre 157 meseci
Miro ja znam do sada da samo babica i opsti smer mogu da dobiju autorizaciju za helsefagarbeidera....
ko zna zasto je to dobro :)

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
KBC ZVEZDARA,visi radioloski tehnicar
Beograd

Član broj: 266686
*.76.45.31.customer.cdi.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?20.05.2012. u 19:34 - pre 157 meseci
Pa to kazem...bilo bi super i jako korisno imati sta je to sto moze da prodje osim opsteg smera jer da se podsetimo...niko ovde nije SAFH i samo licno iskustvo je to koje je merodavno.Sve ostalo je rekla kazala...Znas i sama Kelly da je mnogo postova tog tipa jel mogu ja da dobijem autorizaciju ali imam drugi smer.To su dokumenta,koja da bi se poslala moraju da se prevedu pa da se plati taksa a u Srbiji je jako nezavidna ekonomska situacija i onda treba gledati sta je to sto je najodgovornije reci...
A najbolje je da se ima uvid na to na sta se dobija avslag a sta moze da prodje.
U Srbiji jedinu ustanovu koja se bavi tim pitanjem sto ja znam je Saga i Zorica radi sa dokumentima.
Mimo toga,ne znam kako i koliko je moguce u ambasadi proveravati sta je to sto se priznaje jer i oni ce da te upute na SAFH i slanje.
Ipak mnogo ljudi je zainteresovano za odlazak iz sfere zdravstva i isto tako mnogo ljudi cita forum pa ajde da sumiramo onda.Ono sto do sada znamo jeste:
STOMATOLOSKI NE MOZE
LABORANTSKI SMER NE MOZE
GINEKOLOSKI SMER BABICA MOZE
OPSTI SMER MOZE.

Ako neko zna za ostale smerove neka se javi,svaka info je ljudima tih profila dobro dosla jer tada mogu da startuju sa prekvalifikacijom koja ce da traje 2 godine a za to vreme da se uci jezik.To je tada jedina opcija.
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)

Odgovor na temu

sladjana6644
Sykehjem
Mo i Rana, Norge

Član broj: 303202
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+5 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?20.05.2012. u 22:39 - pre 157 meseci
Hvala kelly_oslo,

Ne nista nisam potpisala samo sam imala nekoliko casovai. Jos uvek sam u dilemi sta da radim obzirom da planiram povratak u Norge pa se bojim da cu imati problema, a iskreno nedaju mi se 500 evra za uslugu koju nisam dobila. Ovde u Srbiji zavrsila sam prvi nivo norveskog u Saga skoli. Jako sam zadovoljna skolom i strucnoscu profesora Sve pohvale za njihov rad.

ST

Odgovor na temu

sonja andj
Sonja Stojmirovic Andjelkovic
IMD
Beograd

Član broj: 302797

+12 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 13:33 - pre 157 meseci
Da li mi neko moze reci kako se krecu cene stanova za iznajmljivanje?
Recimo 1,5 soban ili dvosoban stan, naravno ne mora biti atraktivna lokacija...

Odgovor na temu

zorica nikolic markovic
Zorica Nikolic Markovic
SAGATS , skola norveskog jezika
SAGA TST , Beograd

Član broj: 302829
..106.109.adsl.dyn.beotel.net.

Sajt: norveska.org

+40 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 16:59 - pre 157 meseci
Smerovi koji ne mogu da dobiju nikakvu autorizaciju na osnovu slanja dokumenata svoje skole iz Srbije su :laborantski , fizioterapeutski , stomatoloski , zubotehnicki ,farmaceutski ,takodje ko je zavrsio kurs za negovatelja / obicno u trajanju od 6 mesec /, u ovim slucajevima je moguca prekvalifikacija na opsti smer , polozen drzavni ispit i odradjen bar staz od 6 meseci su neophodni , ali je bolje nabaviti i neku potvrdu o volontiranju u nekom starackom domu . Takodje oni koji imaju zavrsene skole koje nemaju veze sa medicinom , na primer ekonomisti , ne mogu uraditi samo prekvalifikaciju na srednju medicinsku skolu i s tim traziti autorizaciju , nece je dobiti , potrebno je da imaju bar neko radno iskustvo kao bolnicari / moze volonterski rad / .Autorizaciju za helsefaga dobijaju opsti smer , akuserski , vaspitacki. Sustina je u predmetu nega bolesnika , smerovi koji imaju dovoljan broj casova prema norveskim zahtevima dobijaju autorizaciju. Sa Visom medicinskom skolom ili Visokom strukovnom ne moze se dobiti autorizacija za medicinsku sestru , uvek mora da se odradi odredjena praksa kod njih , to je dosta razlicito vremenski. Sa Visokom strukovnom je krace nego sa Visom a zavisi i od radnog staza. Naravno za ovo je potrebno da se pre toga polozi Norskprove 3 ili Bergenstest.Ovo je sve pod uslovom da zelite da pocnete da radite kao sykepleier/ to jest da dobijete autorizaciju /, a ne helsefag. Za fizioterapeute je neophodno da imate zavrsenu Visu fizioterapeutsku ili Visoku strukovnu za fizioterapeuta i polozen Bergenstest / i odradjivanje prakse od 6 meseci do godinu dana .Praksa se odnosi na onaj deo koji nije u saglasnosti sa njihovim programom , to su obicno gerijatriaja i pedijatrija.

Odgovor na temu

kelly_oslo

Član broj: 297303
*.215.22.190.getinternet.no.

+51 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 18:31 - pre 157 meseci
Citat:
sladjana6644: Hvala kelly_oslo,

Ne nista nisam potpisala samo sam imala nekoliko casovai. Jos uvek sam u dilemi sta da radim obzirom da planiram povratak u Norge pa se bojim da cu imati problema, a iskreno nedaju mi se 500 evra za uslugu koju nisam dobila. Ovde u Srbiji zavrsila sam prvi nivo norveskog u Saga skoli. Jako sam zadovoljna skolom i strucnoscu profesora Sve pohvale za njihov rad.

pa ako nisi nista potpisala, onda nemaju na osnovu cega da te jure... ali to moras s njima da resis inace ces zapravo imati probleme ovde oko toga....

Citat:
sonja andj: Da li mi neko moze reci kako se krecu cene stanova za iznajmljivanje?
Recimo 1,5 soban ili dvosoban stan, naravno ne mora biti atraktivna lokacija...

u Oslu sama da zivis od 8 000 do 15 000 NOK... ali ti bez posla i maticnog broja norveskog ne mozes da iznajmis stan na svoje ime u Oslu...
ko zna zasto je to dobro :)

Odgovor na temu

Svejeok
Investigator

Član broj: 274724

+27 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 18:40 - pre 157 meseci
Citat:
kelly_oslo: u Oslu sama da zivis od 8 000 do 15 000 NOK... ali ti bez posla i maticnog broja norveskog ne mozes da iznajmis stan na svoje ime u Oslu...

Sto znaci od oko odprilike 1000 e do 1900 e za samce ? Da to nije malo puno.A plata je nekom 22 000 kr. Na sajtu finn.no ima dosta jeftinijih varijanti za manje sobe.
"Cuidado con lo que buscas, porque podrías encontrarlo..."

Odgovor na temu

jens stoltenberg
tu i tamo

Član broj: 294538

+14 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 18:59 - pre 157 meseci
Ja sam svojim ocima video u dnevnoj stampi tipa Aftenposten da ima i stanova koji prelaze verovali ili ne 20000 NOK u Oslu. Jesu u pitanju stanovi vece kvadrature ali je bez obzira mnogo skupo.

Odgovor na temu

medicman

Član broj: 266486

+121 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 19:18 - pre 157 meseci
Tu temu smo odavno apsolvirali, da su cene za kupovinu i za iznajmljivanje nekratnina u Norveskoj paprene. Nema sta da vas cudi, to su te cene. Cak, nije takva situacija samo u Oslu. Interesantan podatak je da je Stavanger prestigao Oslo po ceni kvadratnog metra nekretnina.
A te jeftinije varijante koje ste nasli na finn.no... Pogledajte malo bolje. Mi pricamo o zasebnim stanovima, hybel-i i bofellesskap-i su druga stvar.

Odgovor na temu

photoplazma
Zaposlen
Ås

Član broj: 280789

+42 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 19:19 - pre 157 meseci
Stancic od 20 kvm na 30 km od Osla u zabiti je 6000/7000 i vise kruna. Jako skupo ali sta ces,moras.

Odgovor na temu

Annete
Annete Welg

Član broj: 303206
..4-234-198.customer.lyse.net.

+5 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 19:22 - pre 157 meseci
Pozdrav svima,
Vec sam postavljala neka pitanja oko vize ali niko mi ne odgovara, a za ovu temu da se proceslja treba mjesc dana :)
Naime mene zamima taj Norsk prøve ispit 3, ili Bergen test, da li je to preduslov za dobivanje radne dozvole????Drugo, kako nabaviti literaturu za ove testove, koliko kosta literatura a koliko ispit??? Da li se moze izaci na ispit bez predenog fonda sati, recimo da vec znam osnovu norveskog jezika pa mi ne trebaju casovi. Ako neko zna molila bih da mi odgovori da li je dovoljan ugovor sa norveskom firmom i deficitarno zanimanje, za dobivanje radne dozvole. Hvala svima :)

Odgovor na temu

medicman

+121 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 19:47 - pre 157 meseci
Pre svega, forum jeste postao glomazan, ali ne razumem zasto ne koristite pretragu u samom forumu da nadjete odredjeni pojam kojo vas interesuje? Ako vam je lakse mozete i googlu ograniciti pretragu. Kucajte zeljeni pojam, pa zatime site:elitesecurity.com.

Pohadjanje kurseva nije preduslov za polaganje testova. Ako mislite da znate dovoljno za neki nivo, mozete se sami prijaviti i izaci na ispit.
Ispiti jezika nisu preduslov za dobijanje radne dozvole, jesu ponegde za dobijanje posla, ali ne za dozvole.
Litaratura se moze naci na netu, Ny i Norge ili På vei, Stein på stein, Her på Bergen... Zavisi na kom ste nivou norveskog.

Pisano je i o placanju za kurseve, MISLIM da je NP3 480 kruna usmeni i isto toliko pismeni, a Bergens valjda oko 1800 kruna, neka me ispravi neko, nisam siguran u to.

Ugovor sa poslodavcem o deficitarnom zanimanju je dovoljan za dobijanje dozvola, sa vazecom autorizacijom itd itd...

Odgovor na temu

Annete
Annete Welg

+5 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 20:13 - pre 157 meseci
Hvala medicman na ovim uputama. Ma ja sam nova na forumu, pa nisam znala kako to hoda sa pretragama.

Samo jos jedno pitanje da li neko zna kako provjeriti deficitarna zanimanja u Norge, konkretno kako da provjerim da li je inzenjer metalurgije deficitarno zanimanje?
Takode me zanima nostrifikacija diplome, da li je to preduslov za radnu dozvolu??
Naime ja imam i radnu ponudu u struci samo me zanima hoce li mi drzava dati radnu i boravisnu na osnovu te ponude. Hvala svima.

Odgovor na temu

sladjana6644
Sykehjem
Mo i Rana, Norge

Član broj: 303202

+5 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 20:35 - pre 157 meseci
Annete, pozovi lepo Saga skolu norveskog jezika u Beogradu, oni ce ti dati sve informacije preko njih mozes da se spremis za sve nivoe norveskog, cak i preko skype, Ili pogledaj njihov sajt tamo sve pise...i ovde na forumu se dosta pisalo o tome... vrati se unazad. Pozdrav!
ST

Odgovor na temu

stavasbriga
Norge

Član broj: 146243
*.215.151.44.getinternet.no.

+61 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 20:38 - pre 157 meseci
Sve pise na www.udi.no

Ukratko,
ako je radno mjesto u skladu sa strukom tj. diplomom, na puno radno vrijeme i ako plata odgovara danom radnom mjestu, dobija se radna dozvola. Zanimanje ne mora da bude deficitarno.

Odgovor na temu

medicman

+121 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 20:49 - pre 157 meseci
Citat:
stavasbriga: Sve pise na www.udi.no

Ukratko,
ako je radno mjesto u skladu sa strukom tj. diplomom, na puno radno vrijeme i ako plata odgovara danom radnom mjestu, dobija se radna dozvola. Zanimanje ne mora da bude deficitarno.

Pricamo o dve razlicite stvari. Tvoj post vazi za dobikanje autorizacije za neko zanimanje, a sasvim druga stvar je moze li neko posle dobiti radnu dozvolu na osnovu posla u toj struci. Veruj mi da ne moze ako zanimanje nije deficitarno, ili ako ne postoji neka garancija poslodavca da u datom trenutku ne moze naci nikog drugog za posao sa tim kvalifilacijama.

Odgovor na temu

sonja andj
Sonja Stojmirovic Andjelkovic
IMD
Beograd

Član broj: 302797

+12 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 20:56 - pre 157 meseci
Hvala svima puno na odgovorima, stanovi su zaista puno skupi...
Zelim da se izvinim sto postavljam pitanja koja ste verovatno po ne znam koji put procitali, ali prosto ne mogu ceo forum da procitam, nemam dovoljno vremena..
Hvala na razumevanju.

Odgovor na temu

Annete
Annete Welg

+5 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 21:11 - pre 157 meseci
Ma to sam i predpostavljala poslodavac mora da javno objavi kokurs za to radno mjesto, i da dokaze da nije bilo drugih kvalifikovanih kandidata za to radno mjesto,ni Norvezana niti EU. I tek onda drzava izdaje radnu dozvolu.A to da sam ja podesan kandidat poslodavac mora dokazati nostrificiranom i priznatom mojom diplomom u Norge. Mislim da to otprilike tako hoda...

A to za Sagu ma ja sam trenutno u Norveskoj tako da bih vise voljela naci ovdje konkretnu literaturu za norsk prøve nivo 3 proci je samostalno i izaci na ispit ovdje u Norveskoj.

Sve u svemu hvala svima na odgovorima...

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
KBC ZVEZDARA,visi radioloski tehnicar
Beograd

Član broj: 266686
*.76.45.31.customer.cdi.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 21:20 - pre 157 meseci
Na forumu su pretezno medicinari ali imate i inzenjera.Medicinsku struku smo pretresli,ali su i inzenjeri sve potanko izobjasnjavali.Forum ima i beskorisnih stranica ali vecina je sasvim korisna.
Kada se napise:"Ja nemam vremena za citanje celog foruma"...meni je ovo neshvatljivo.Hoces nesto da promenis u svom zivotu i nemas vremena da skines informaciju koja ti je vec napisana a pritom i znas da je na forumu...
NP3 + Bergen test sve napisano,NOKUT(za priznavanje nemedicinskih diploma),SAFH(za medicinske),inzenjeri su pisali o donjem pragu za platu za inzenjere koja moze da prodje kod UDI-a.Napisane su i sve takse obrade dokumenata,koliko kosta kvadrat stana u 6 najvecih gradova u Norveskoj,koje su cene stanova,cene hrane...sve je stavljeno...
Do te mere da su testovi jezika i opisani i usmeni i pismeni delovi...

Napominjem da je promenjen zahtev od 1.1.12.za skolu norveskog jezika ovde.Bilo je 250 + 50 sammunnskap sada je 550 casova norveskog plus 50 sammfunnskap.Pametno je polagati ispite a ne ici toliko na casove jer to kosta.Ne placa se jedino u malim mestima na severu.

Mislim da treba da se pronadje vreme i da se procita forum,preskacite diskusije ali to sto je bitno je istaknuto...Jedno popodne moze biti dovoljno da se prelista ono sto je bitno,nemojmo preterivati da je mesec dana.

Sada je napisano i koji smerovi mogu da dobiju autorizacije pa vise ne treba niko da luta,zna sta mu valja ciniti.
Hvala na tome.
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)

Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Član broj: 31848
*.13.34.95.customer.cdi.no.

Sajt: norway.dakipro.com

+190 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?21.05.2012. u 21:59 - pre 157 meseci
Citat:
Mirjana Savicic: ... Napominjem da je promenjen zahtev od 1.1.12.za skolu norveskog jezika ovde.Bilo je 250 + 50 sammunnskap sada je 550 casova norveskog plus 50 sammfunnskap.....

Ja sam aplicirao bio 20.02.2012 i posle nedelju/dve sam dobio Early Employment dozvolu, i dobio sam bio privremenu dozvolu na godinu dana 16.04.2012, i u papiru koji je stigao mi pise ovo (nisam prekucavao rucno, valjda je tacno prekucano sa slike)
"Personer som har en oppholdstillatelse som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 23 og deres familiemedlemmer med tillatelse etter utlendingsloven kapittel 6, faller inn under ordningen med opplæring i 250 timer norsk og 50 timer samfunnskunnskap, jf. lov om introduksjonsordning og norskopplæring for nyankomne innvandrere (introduksjonsloven) § 17 første ledd. Gjennomført opplæring i 300 timer, eller dokumentasjon av tilstrekkelig kunnskap i norsk eller samisk, er et vilkår for permanent oppholdstillatelse og norsk statsborgerskap. Plikten til opplæring i 250 timer norsk og 50 timer samfunnskunnskap gjelder for personer mellom 16 og 55 år. Personer over 55 år har ikke plikt."

Ako ja dobro razumem google, to je ukupno 300h, odnosno 250+50? Da li neko ko zna norveski moze da prevede i potvrdi da li je to ukupno 600 ili ukupno 300 casova?
E sad, ovo je moja druga aplikacija za dozvolu, prva mi je bila odbijena a ona je bila novembra prosle godine, pa su mi mozda zato dali popust na kolicinu? (ono, platis 500e UDIju za dve aplikacije pa onda upola casova)
Da li je neko ko je ove godine dobio dozvolu dobio to 550+50?

Odgovor na temu

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9373316 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.