[quote]
srdjanm3:
Poz kolega
>1. Ako ides preko early employement scheme, za koliko mozes startovati sa radom?
Mozes poceti sa radom odma. Ja sam potpisao zvanican ugovor sa firmom i poco sa radom sledeceg dana i od tada mi tece radni staz.
>2. Da li si kada si predavao papire i trazio da ides preko early employement scheme, predavao one dokaze, da firma podleze toj semi (onaj HSE dokaz i dokaz o porezu)?
Ja mislim da niko to do sada nije predavo i nemaju pojima u policiji ni sta je to. Neka me neko ispravi za ovo.. To jest ako je i to cudo neko uopste predavo za "early employement scheme".
Ja sam samo ostampo opis tog "early employement scheme" sa web sajta i pito u policiji da li mogu to dobiti.. prilikom predaje papira ... i policajka rekla moze
>4. Kako izgleda to sa early employement scheme, ako ti je oni izdaju, da li moras poceti raditi tog datuma koji je naveden u ugovoru?
Kao sto rece
dakipro bas smo juce u Bergenu raspravljali o tome i konstatovali da je to krajnje blesavo odradjeno sto se tice verodostojnosti...
I to je jedno krajnje obicno parce papira koju ostampaju u policiji i lupe mali policijski pecat na njega i to obicno stize postom u roku od sedam dana.
Ali ja nisam mogo da cekam pa sam otiso licno u policiju da mi ostampaju kopiju cim sam sazno da je to odobreno.
Meni je policajka javila mailom da mi je to odobreno, mada to nije uobicajna procedura al valjda je njoj bilo neprijatno zasto je zeznula moju prijavu i zbog greske policije je moja prijava stajala mesec dana u Bergenu.
A redovna kopija mi je stigla postom posle nedelju dana. Mada mozda je i stiglo ranije nego ja sam za adresu stavio firmu , a ovde su malo smuseni u firmi sto se tice poste i verovatno je to stiglo i ranije.
>Sve ovo pitam zato sto sam ja jos uvek zaposlen u NS, i planirao sam ako mi ponude ugovor sad kad odem tamo, da odma predam papire za radnu dozvolu i da trazim early emp. scheme. I onda kad mi to odobre, da se vratim u NS da sredim papire >ovde, znaci otkaz itd...sto bi trajalo jedno 20-ak dana..ili krace.
>Jel mozes da mi odgovoris na ova pitanja, i da li je taj scenario izvodljiv. Ili se desava da ako mi odobre early employement scheme MORAM poceti tamo odma raditi?
Nemas nikavih problema. Ovde su vrlo toleranti po pitanju kada ces poceti raditi, jer ovde je otkazni rok 3 miseca. Znaci kada ovde oces da promenis firmu to nije nimalo brz proces jer fakticki kada ugovoris sve u drugoj firmi ti si u obavezi da radis u staroj firmi 3 meseca. Znaci bez problema mozes doci ovde ugovoriti sve... otici u policju predati papire i traziti "early employement scheme" i vratiti se u srbiju. Odgovor za "early employement scheme" stize postom u roku od 7 dana i kada dobijes to onda tek mozes dati otkaz u staroj firmi i odraditi i taj glupi otkazni period.
Poz, i nadam se da se vidimo uskoro u Bergenu